18. jan, 2023   Agencija Oskar, Gruzija, Vodniki  

 

Ko zadiši po Gruziji

Piše: Renata Drolc

Potovanja v Gruzijo

Hrana Gruzijcem predstavlja pomemben del njihove kulture. Okrog nje so skozi stoletja zgradili množico posebnih navad.

SUPRA

Beseda supra v prevodu pomeni »namizni prt«. Ob posebnih priložnostih, kot so rojstni dnevi, prazniki, poroke in pogrebi, gospodinje pogrnejo veliko mizo, nanjo pa položijo obilje tradicionalnih jedi. Pogosto so med njimi velika kovinska nabodala s pečenim mesom, pa žlikrofom podobni Khinkali ter obilje sveže zelenjave. Nekaj posebnega so rolice iz melancanov in orehove kreme, ali pa Chakapuli, jagnječja enolončnica s pehtranom. Navadno se na mizi znajde vsaj deset različnih jedi, ki so razporejene tako, da lahko vsak gost doseže vse. Supra v Gruziji pomeni značilno postavitev mize in hkrati praznični dogodek. Zaradi pomena za gruzijsko kulturo je vpisana na seznam nesnovne kulturne dediščine Gruzije.

TAMADA

Supra ne obstaja brez Tamade, nazdravljalca! Najstarejši ali najbolj spoštovani mož, ki ga izberejo vsi zbrani, dobi veliko odgovornost. Med pojedino je cel večer tisti, ki skrbi za zdravico. Ko oceni, da je čas za pitje, vstane in pove nekaj lepih misli: o družini, prijateljih, otrocih, pokojnih, Bogu … Nato lahko vsi zbrani pijejo. O tem, koliko bodo zbrani popili, odloča tamada! Ko se mu zdi, da je bilo alkohola dovolj, preprosto naznani zadnjo zdravico.

GRUZIJSKO VINO

Ob dobri hrani se pod Kavkazom tudi dobro pije!

Gruzija velja za eno najstarejših vinorodnih pokrajin na svetu, saj naj bi tam delali vino že pred 8000 leti. Še danes gojijo več kot 500 avtohtonih sort! V zadnjih letih gruzijska vina doživljajo preporod in gruzijski vinarji postajajo mednarodno visoko cenjeni. Čeprav se v tej deželi večina vina pridela po modernih metodah, pa je posebno cenjen tradicionalni način pridelave. Pri slednjem uporabljajo posebne glinene posode, ki so lahko velike tudi do nekaj tisoč litrov in jih imenujejo »kvevri«. Zakopljejo jih v zemljo, kjer lahko ostanejo več desetletij, v njih pa vsako leto nastaja novo vino. Ker pa v kvevriju ne fermentira samo grozdni sok (kot je to v navadi pri nas) ampak tudi tropine, sta okus in barva gruzijskega vina drugačna. Takšna vina imajo višjo stopnjo trpkosti, bela vina dobijo značilno jantarjevo barvo.

(KHAČA) PURI

Puri v gruzinščini pomeni »kruh«. Ta je na gruzijski mizi vedno prisoten v mnogih oblikah. Najboljši je tisti, ki ga pečejo v velikih okroglih pečeh, v katere nalepijo podolgovate kose testa. Tako dobljeni kruh imenujejo Šoti, s sopotniki se vedno navdušujemo nad njegovo hrustljavostjo in omamnim vonjem.

Gospodinje v višjih predelih osrednje Gruzije v enakih pečeh pečejo Nazuki, sladek kruh s cimetom in rozinami.

Gotovo je najbolj znan Khačapuri. Gre za okroglo pogačo, ki je polnjena z različnimi nadevi. Najbolj priljubljen je tisti z mladim kravjim sirom. V Svanetih pečejo najboljši Khačapuri z govejim mesom, Osetijci pa takšnega s krompirjem. Odličen je tudi tisti s fižolom. 

Odkrivajmo okuse Gruzije na katerem od naših naslednjih potovanj.