07. nov, 2012   Agencija Oskar, Filipini, Vodniki  

 

Ko ti zastane oko

 

 

Unescovo osmo čudo sveta

Na stotine teras sem obiskal, gori in doli po svetu na okoli, a takšnih kot na Luzonu še nikoli. Živo zelene barve mladih poganjkov se lesketajo v naplavljenih poljih zgrajenih že pred več kot 2000 leti. Pleme Ifugao je zaslužno za ta velik človeški podvig, ki je vrhunec doseglo na mestu kjer terase padajo do 900 metrov v globino.
Začelo se je z iskanjem novega življenjskega prostora. Filipini, riževa poljaKo so se dokončno umestili v varno zaledje okoliških zelenih gora so morali poskrbeti še za poljedelski prirastek. Začeli so z izsekavanjem gozdov, potem so napeljali vodne kanale, zgradili terase in jih dokončno utrdili s kamenjem. Nastale so najmogočnejše riževe terase na svetu, ki neprekinjeno in nespremenjeno živijo svoje življenje. Napajajo jih okoliške gorske reke, orjejo bivoli in obdelujejo žilave roke staroselcev. Življenje tukaj je danes podobno tistemu nekoč, z nekaj civiliziranimi dodatki. Riževa polja narekujejo ritem življenja in določajo skupne aktivnosti vaških skupnosti. Še vedno je od riža tukaj odvisno skoraj celotno prebivalstvo. Namreč brez riža ni življenja, ni zajtrka in ne kosila, ne boste verjeli tudi večerje ne.
V poljih pa ne raste samo riž; v njih redijo race, ki se prehranjujejo z žuželkami, v njih gojijo sladkovodne ribe in školjke. Zanimivo, da poleg riža dajejo ta ista polja še meso. Ko riž požanjejo izkoristijo slamo Riževa polja na Filipinihza izdelavo streh, pregradnih sten in vrvi. Tako izkoristijo riževo polje še za izdelavo hišk. In kaj še rabi človek za preživetje? Za pleme Ifugao tako riževa polja predstavljajo vse in edini smisel življenja. Nadalje je riž vključen v vse pomembne aspekte življenja kot so rojstvo, poroka, smrt, podeljevanje plemenskega imena, novodobno pokristjanjevanje, itd. Pri tem je skorajda obvezno prisotno riževo vino in/ ali riževo žganje.
Terase, ki so jih večinoma gradili na roke z redkim orodjem, se nahajajo v povprečju na 1500 m nadmorske višine in pokrivajo regijo veliko za pol Slovenije. Ves pridelek je 100% BIO, brez GMO in brez uporabljenih škropiv. Zaradi lepot brez primere se tukaj počasi razvija turizem, same terase pa predstavljajo enega izmed vrhuncev našega potovanja po Filipinih. Bodite med prvimi in začutite to čarobno prvinskost ujeto med težko dostopnimi gorami, zaživite potovanje po osmem čudu sveta.
Ko ti zastane oko, ti zastane še dih in nevarnost, da za vedno ostaneš tukaj je izredno velika!
 
Cabigat – Senad Osmanaj