29. mar, 2017   Agencija Oskar, Irska, Vodniki  

 

Ko te prime Irska

Piše: vodnik Maj

No, to je to –  reko smo prestopili, most porušili, poti nazaj ni več. Irska! Vedno, ko zaslišim ime te dežele, se v meni prebudi nek vznemirljiv občutek … Glava se polni vseh prijetnih, skrivnostnih predstav o deželi … Narava, ljudje, skrivnostna bitja, jezik, kultura … Ne vem kateri škrati so za to odgovorni, ampak Irska ima takšno energijo, da ko jo imaš enkrat v mislih, ne odide iz glave, dokler je ne obiščeš. Poznate ta občutek?
Ime mi je Maj in vodim potovanja po Irskem … pravzaprav vsakič komaj čakam, da se zapolni skupina in da se zagotovi odhod. Zakaj? Ko jo boste obiskali, boste vedeli …
Irska je zame dežela z dvema obrazoma – ob lepem vremenu so sprehodi fenomenalni. Lahko občudujem vseh 40 odtenkov zelene (kičasto, vem, ampak narava je res izjemna!). Ob pršenju z neba, pa se odpravim v pub, kjer lahko začutiš (zame) pravo Irsko. Saj tudi pri nas zahajamo v bare, ampak ko si v pubu, si v pubu. Že ko vanj vstopiš, ostanejo vse skrbi pred vrati. Naročiš pivo, obrneš se naokrog in spregovoriš besedo, pa že veš kaj je novega v vasi, kdo hodi s kom, kakšno službo je dobila soseda, kdo je zmagal v hurling in kaj se spet dogaja na severu … Mešanica piva, glasbe in smeha je tisto, ki ti privablja nasmeh na ustnice. Oziroma kar smeh, ker Irci so šaljivci – mene še vedno presune njihov črni humor.

556575 10150934686743374 1734448777 n - Ko te prime Irska

Katero potovanje izbrati? Naš Zeleni vrt Evrope je prijetno potovanje, polno vsega, res dobro dodelano. A mene pritegne vedno 12-dnevna Irska nagajivščina – meni je to potovanje, ki ima čas in svobodo. Doživimo tisto, kar je zame nujno doživeti na Irskem – lepe sprehode po nori naravi, glavne znamenitosti in imamo čas, da se izgubljamo po dveh polotokih (Kerry in Dingle), koder naša energija (in vreme) usmerjata naš dan … Vrhunsko pa je, ko na Aranskih otokih zvečer vsi turisti zapustijo otok, mi pa se odpravimo z domačini v pub! Raziskujemo s kombiji, kar vnaša dinamiko med nas in meni kot vodniku daje svobodo za še kakšen izlet v neznano.
Zakaj Irci tako radi govorijo o vremenu? Preprosto – če je sonce, si zunaj, ob dežju pa v pubu. Če vas zanima kako lahko po meglenem in deževnem dnevu na koncu vseeno rečeš vau!, Vas vabim, da se nam pridružite na odkrivanju dežele.
In ne pozabite – nobena situacija ni tako huda, da je pint piva, dobra glasba in družba ne more popraviti.

2017 03 28 1024x493 - Ko te prime Irska