29. sep, 2010   Člani pišejo, Turčija  

 

Klasična Turčija


PONOVIMO, KAJ SMO DOŽIVELI SKUPAJ V ZADNJIH DEVETIH DNEVIH
1.  DAN  + 2.  DAN
smo poleteli iz Ljubljane v ISTANBUL.01 istanbul potopljena palaca 300x200 - Klasična Turčija Po kratkem počitku smo se odpravili na potep po čudovitem mestu, ki leži na dveh celinah: Evropi in Aziji. Obiskali smo največje zgodovinske znamenitosti iz starega časa Rima in islamskega cesarstva. Na glavnem trgu smo poslušali vodičko Ajdo, ki je lepo pripovedovala o Justinjanu, najbolj znanemu cesarju Bizanca. Ogledali smo si Modro mošejo, kjer smo se v znak spoštovanja sezuli in punce pokrile glave. Občudovali smo prelepo okrašeno notranjost, a ta se je skrila pred veličastno Ajo Sofijo. Včasih je bila bizantinska krščanska cerkev, potem postane po skoraj 1000 letih islamska mošeja, danes pa je muzej po zaslugi Ataturka. Popoldne smo se potopili med 336 stebrov palače in se prvič izgubili med turškimi začimbami, svilo, keramiko, sladkarijami,… velikega bazarja.

3.  DAN
smo se iz Istanbulagozleme turske palacinke 300x200 - Klasična Turčija z našim šoferjem Srečkom peljali v mesto BURSA. Vstopili smo v mavzolej – Zeleno mošejo, kjer nam je Imam pel, dokler ga ni poklical po mobitelu Alah. V Veličastni mošeji smo se načudili kaligrafiji – lepo oblikovani arabski pisavi. V prostem času smo lahko ugriznili v okusen kebab in se sprehodili po svileni tržnici še iz časa srednjega veka. Na poti do BERGAMA nam je lokalni vodič Mustafa (Janez) nadel turška imena. Se spomnite modne revije?

4.  DAN
smo dopoldan obiskali antično mesto PERGAMON, znano po pergamentu in najznamenitejši knjižnici. Ogledali smo si orlovo gnezdo (Akropolo), v gledališču prisluhnili naši Belgin in videli mesto, kjer je stal Zeusov oltar.

5.  DAN
smo se peljali ob 02 efez 300x225 - Klasična TurčijaEgejskem morju do starogrških PRIEN in preročišča v DIDIMAH, kjer so nam napovedali sončno vreme. Srečko, Ajda in Janez so nam pripravili presenečenje: vasica ob jezeru HERAKLEJA s podjetnimi domačinkami.
V obmorskem mestu KUŠADAŠI smo zjutraj opazovali valovanje morja iz hotelskih balkončkov. Peljali smo se na ogled starega rimskega mesta EFEZ, ki ima najlepše ohranjeno knjižnico in tempelj boginje Artemide.

6.  DAN
v vožnji med figovimi in oljčnimi nasadi smo se po dolini reke Meander pripeljali do PAMUKKAL. Uživači smo se namočili v termalni šampanjski vodi, kar je zelo »pasalo« po ogledu pokopališča v HIERAPOLISU. Po razvajanju v Kleopatrinem bazenu, smo se sprehodili po snežnih ponvicah, ki smo jih potem še lahko opazovali pri slastnem kosilu.

7.  DAN
spali smo v vasici ob jezeru, ki smo ga občudovali ob zajtrku. V svetem mestu KONJA smo obiskali grob velikega misleca Rumija Mevlane. Ajda nam je povedala še več o Seldžukih na karavanski postojanki.

8.  DAN
smo vstopili v pravljično deželo KAPADOKCEV, kjer smo03 kapadokija 300x200 - Klasična Turčija opazovali umetnine očeta časa in matere narave iz rumenega, zelenega, rdečega, črnega tufa. Obiskali smo v skalo vklesane cerkve in samostane zgodnjega krščanstva ter labirint podzemnega mesta. Barantali smo lahko za svilene in bombažne preproge ter se nasmejali Tubi, ko je ustvarjala iz gline. Zvečer smo uživali v turškem večeru z derviši, trebušnimi plesalkami, šarmantnimi plesalci in glasbeniki, Kot ponavadi smo Slovenci zadnji zapustili prizorišče zabave, ki smo jo podaljšali v avtobusu.

9.  DAN
smo se peljali proti ANKARI in namočili noge v slanem jezeru. Pozorno poslušamo Ajdo, ki nam razlaga zgodovino Turčije in njenega ustanoviteljaturcija1 300x200 - Klasična Turčija Ataturka, ki smo se mu poklonili ob mavzoleju. V muzeju anatolske zgodovine smo se izgubljali med Hetiti, Lidijci, Frigijci in njihovimi umetninami. Zatem smo se dvignili nad mesto skozi stari del in se na trdnjavi še zadnjič fotografirali. Zdaj pa smo se napotili po najdaljši poti do Istanbula, do letališča, kjer se poslovimo od Turčije.
Zaploskajmo SREČKU, da nas srečno pripelje, najlepša hvala OSKARJU, da nam je dal za vodičko AJDO, ki se ji iz srca zahvaljujemo, ker je tako »kul«.
Veliko smo se naučili, uživali v dobri družbi, hrani? in naravi.
Se bomo zagotovo vrnili, kajneda?!?
Tu nas bo naslednjič  čakal JANEZ, ki pa ga v zahvalo vabimo v našo deželo.
Prideš na obisk, Janez?!, da vidiš iz kje prihaja tvoje ime…
Najlepša hvala za razumevanje za morebitne napake in vašo pozornost.

10.  DAN
Letimo domov 🙁
Čiček in Aysu 9 in 11 let