26. feb, 2016   Agencija Oskar, Kitajska, Vodniki  

 

Kitajska – " TOP 8" doživetij

Piše: vodnica Marijana Panić

1.     STOPITI NA KITAJSKI ZID

Najdaljša stavba izpod človeških rok se kot kamnita kača vije po grebenih zelenih hribov, planotah in planjavah, dokler po približno 8.850 kilometrih ne izgine v puščavi daleč na zahodu Kitajske. Od nekdaj hrani domišljijo evropskega človeka in le kdo si ne želi stati in sprehoditi po delčku enega izmed sedmih čudes novega sveta? Kitajci so posamezne odseke restavrirali in obiskovalca naravnost osupne, ko se po strmih in visokih stopnicah vzpenja, mimo stražnih stolpov, v višave, vse do prevoja, kjer se pogled odpre na mogočen kamnit zid, ki se izteka v neskončnost …
Kitajska - Veliki kitajski zid

2.     VOŽNJA Z RIKŠAMI PO HUTONGIH

Tradicionalna Kitajska izginja tako rekoč pred našimi očmi, bliskovito hitro jo izrinja moderna doba s svojimi tehnološkimi inovacijami in načinom življenja. V Pekingu je še ohranjenih nekaj starih četrti, imenovanih hutongi. Ko se usedemo na kolo-rikšo in voznik spelje, se zdi, kot da bi šli skozi časovni stroj. Hitro se znajdemo na ozkih ulicah med sivimi opečnatimi pritličnimi hišami z rdečimi vrati in visečimi paviljončki, kjer ljudje še vedno živijo v nekem preteklem času. Družijo se na ulicah, odrasli igrajo karte, otroci se igrajo z igračami … Ob povabilu vstopimo skozi katera izmed rdečih vrat in se znajdemo na odprtem dvorišču, okoli katerega se vrstijo sobice, polne starega pohištva in krame, kot bi se znašli na bolšjaku … 

Kitajska - z rikšami po hutongu

3.     VOŽNJA S HITRIM VLAKOM

Popolno nasprotje prejšnjemu doživetju je vožnja s hitrim vlakom, ki drvi z več kot 300 km/h in nas v pičli uri pripelje iz Louyanga do vznožja svete gore Huashan. Vlak upravičeno nosi vzdevek “Metek”! Ste že šli lulat pri 363 km/h? V “Metku” je poskrbljeno za vse udobje. Si upate pomisliti, kako izgleda vetrobransko steklo lokomotive po končani vožnji?
Če vam je “Metek” premalo, je tu še Maglev, magnetni vlak, ki vozi iz središča Šanghaja na letališče in doseže 430 km/h! A kaj ko zabava traja le 7 minut.

Kitajska - Maglev vlak

4.     IZ OČI V OČI S ŠAOLINI

Dengfeng je majhno mesto na Kitajskem, a slovi širom po svetu: to je rojstni kraj Šaolinov in kung fu bojevanja. Rodil se je v 6. stoletju in se sčasoma razvil v tako težko in grobo borilno veščino, da se danes izvaja njegovo mehkejšo različico: wu shu. V Dengfengu nas očara star budistični tempelj in “gozd pagod” ob vznožju svete gore, navdušijo pa nas Šaolini. Vse naokrog jih je polno, na vsaki zelenici, na vsakem večjem prostoru so razvrščene vrste učencev, ki se v največji disciplini urijo v wu shu-ju. V malem mestecu je namreč več kot 80 šol in več kot 50.000 učencev! Pravi spektakel za mimoidoče! Seveda poskusimo tudi mi, za urico ali dve nas v svoje roke vzamejo pravi šaolinski učitelji in sami ne verjamemo, česa vse smo zmožni. Tisti pa, ki si ogledamo večerno šaolinsko predstavo, ostanemo brez besed … 

Kitajska - šaolini

5.     LIRIKA KITAJSKEGA KRASA

Območje med Gulinom in Yangshoujem je posuto s strmimi in ozkimi kraškimi griči, med njimi se vije reka Li s svojimi pritoki. To je kitajski stolpni kras. Griči so precej nenavadnih oblik, zato nosijo poetična imena, kot so Pet tigrov lovi kozo, Plezajoča želva, Zložena cvetna kita … Vožnja z ladjico po očarljivih vodah reke Li med temi pravljičnimi griči je res lirično doživetje! Ker nam pogled od daleč ne zadostuje, se do gričev podamo tudi s kolesi – kje se pa bomo vozili s kolesi, če ne na Kitajskem?

Kitajska - kitajski kras

6.     HOJA PO ZMAJEVEM GREBENU

Zmajev greben je območje na Kitajskem, najbolj poznano po riževih poljih. Longji ali Zmajeva hrbtenica pa so 700 let stara riževa polja, ki ležijo visoko v hribih in se v terasah strmo spuščajo po pobočjih navzdol. Hoditi po ozkih potkah, ki se vijejo vzdolž terasastih riževih polj, vdihavati svež gorski zrak, občudovati jutranje meglice, ki se skrivnostno vijejo nad polji, obstati pred osupljivimi prizori – nadzemeljsko! Sredi polj pa domačinke v oblačilih živih barv in z najdaljšimi lasmi na svetu, čisto zares!

Kitajska - Longji - terasasta riževa polja

7.     PEKOČA HRANA IN JEDILNE PALČKE

Hrana je povsem svoje doživetje dežele – na Kitajskem še toliko bolj. Nikoli ne razumeš, kaj naročiš, saj s prstom pokažeš na neke pismenke, če imaš srečo na fotografijo jedi. Karkoli prinesejo, je sekljano na majhne koščke in praviloma zelo pekoče, tako da je pravzaprav vseeno, kaj naročiš. Za nameček dobiš v roke jedilne palčke. Zdaj se pa nahrani! Na potovanju vsi presenečeni ugotovimo, kako hitro se naučimo spretnosti jedilnih palčk, kako hitro začnemo razlikovati med različnimi okusi pekočega in kako zelo bomo pogrešali pravo kitajsko hrano doma. 

Kitajska - čili

8.     NEBOTIČNIKI V ŠANGHAJU

Šanghaj, kitajsko mesto z največjim številom in gostoto prebivalcev, se nima kam širiti, razen navzgor! V zadnjih dveh desetletjih je doživel eksploziven razvoj in postal najpomembnejše trgovsko, finančno, komunikacijsko in pristaniško mesto na celinski Kitajski. Na območju Pudonga dnevno rastejo novi nebotičniki in kažejo podobo najhitreje rastočega gospodarstva na svetu. Šanghaj je moderen in futurističen in nujno doživetje današnje Kitajske. Da boste sodobno Kitajsko zaobjeli s širšim pogledom, se obvezno povzpnite na vsaj enega izmed njegovih nebotičnikov, naj bo to Orientalski biserni stolp s steklenim podom na 263 m ali elegantni Jin Mao Tower (421 m), morda moderni “Odpirač” (492 m) ali pa zadnja pridobitev, sam Šanghajski stolp (632 m). Slovo od dežele brez primere!

Kitajska - nebotičniki Šanghaja

Zakaj 8? Ker Kitajci verjamejo, da osmica prinaša denar, blagostanje, uspeh … zato velja za najbolj srečno število.