02. mar, 2015   Agencija Oskar, Kitajska, Vodniki  

 

KITAJSKA – kjer je nakupovanje šport  

Šanghaj ponočiNajvečja svetovna tovarna je danes zagotovo prav Kitajska. Medtem ko se pri nas čez vikend najraje odpravimo kam na izlet v naravo, pa Kitajci najraje uživajo v trenutno najbolj popularnem kitajskem športu. Govorim seveda o nakupovanju. Praktično je danes ni stvari, ki se jo na Kitajskem ne bi dalo kupiti. No, današnji stereotip je tudi ta, da so tam doma tudi vsi ponaredki. In tudi to drži.
Sama sicer na splošno nisem ravno ljubiteljica trgovin in nakupovanja in se vanje podam zgolj in samo takrat, ko resnično potrebujem kupiti nove stvari. In najraje to počnem, kje drugje kot na Kitajskem. Zase in zadnje čase vedno več tudi za moje drage sodelavce.

Tradicionalno pitje kitajskega čajaKitajska je prav gotovo sinonim za svilo in čaj. Oba imata na Kitajskem že vsaj 5000-letno tradicijo. Legenda o izumu svile govori o kitajski princesi, ki se je igrala s kokonom sviloprejke, pa ji je padel v skodelico vročega čaja in ko ga je skušala potegniti ven, je potegnila dooolgo nit. Od svilene niti do tkanine je bil le še korak. Med vsemi svilenimi izdelki so najbolj priljubljeni svileni kovtri, saj je polnilo sestavljeno zgolj iz ročno razvlečenih kokonov – bolj naravnega materiala, ki je lahko, ki diha in uravnava temperaturo, ni! Med vsemi čaji pa je najbolj priljubljen ročno trgan in “pražen” zeleni čaj. Zaradi vrhunske kakovosti ter številnih ohranjenih vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih zdravilnih snovi mu upravičeno pravijo tudi “cesarski čaj”. Skodelica tega čaja na dan zagotovo odžene zdravnika stran!
Kitajska svilaKitajci so precej vraževeren narod. Imajo ogromno praks, amuletov in drugih predmetov, ki odganjajo nesrečo in privabljajo srečo. Izjemno razširjen je žad. Ta kamen sreče jim predstavlja dolgo življenje, saj je talisman proti boleznim in ima zdravilne učinke (pomaga pri ledvičnih obolenjih, niža visok pritisk, pomaga diabetikom, preprečuje bolezni srca in ožilja, krepi imunski sistem …). Velika večina Kitajk nosi žadove zapestnice in to je lahko najbolj tipičen spominek, ki si ga lahko prinesete s Kitajske, drage dame. Če pa imate raje bisere kot žad, je Šanghaj pravo mesto za vas! V največjem kitajskem središču trgovanja z biseri boste gotovo našle tiste, ki se podajo prav vam …
Tudi tehniko se danes kupuje na Kitajskem. Sicer je treba biti pri izbiri trgovine in artikla zelo previden, saj se lahko hitro zgodi, da namesto originala dobimo ponaredek. Tudi meni se je že velikokrat zgodilo. Vseeno pa sem danes lastnica pametnega telefona, fotoaparata in pa prenosnega računalnika, vsi kupljeni na Kitajskem po zelo ugodnih cenah. In ja, vse še vedno deluje!
Kitajska svila Od nakupovanja se lahko človeku zmeša! Pred časom smo na našem potovanju po Kitajski imeli nekaj sopotnic, ki so vzele nakupovanje na Kitajskem zelo resno. Proti koncu potovanja so nakupile že toliko stvari, da je bilo potrebno kupiti nove kovčke. Da pa se zgodba ne bi tukaj končala, sledi tudi nadaljevanje. Predzadnji dan potovanja smo se odpravljali proti Šanghaju. Z avtobusom smo se res zelo počasi prebijali proti železniški postaji, kjer naj bi se vkrcali na hitri vlak za Šanghaj. Kazalo je že na to, da bomo najverjetneje zamudili vlak, saj se naš avtobus ni in ni premaknil nikamor. Ker smo bili dovolj blizu postaje, sem se bila prisiljena odločiti, da skupaj izstopimo iz avtobusa, pograbimo vsak svojo prtljago in skušamo ujeti naš vlak. Zdela se je kot misija nemogoče in bilo je res kot v filmu … Vsak je vedel, kam mora iti, a kaj, ko je bilo za nekatere prtljage veliko preveč! Vsi smo vedeli, kam moramo. Seveda sem skoraj vse sopotnike izgubila izpred oči, saj je vsak imel svoj tempo … Z ostalimi, ki so še ostali z menoj, smo se s težavo komaj prebijali skozi nepopisno množico na železniški postaji. Nekako se mi je ravno do sekunde uspelo vkrcati na vlak … Zdaj sem samo upala, da so na njem tudi vsi moji sopotniki. Na veliko srečo smo bili vsi … No, z izjemo dveh – tistih novih kovčkov, ki se jima ni uspelo vkrcati pravočasno na vlak. Kasneje sta kovčka prispela v Šanghaj s pičlo 4-urno zamudo! In to v stilu, kot se zagre – s taksijem.
Marijana Panić