Kot vodnica se kar naprej srečujem z vprašanjem sopotnikov:

“Ana, kdaj pa je najboljši čas za obisk Madeire? Spomladi, kajne?”

Hm, na Otoku večne pomladi bi to pomenilo: “Vedno!”

Madeira-Jacaranda in ognjeno drevoRes je. Madeira ima zmerne temperature preko vsega leta in precej lokalno obarvano vreme. To pomeni, ko na enem koncu otoka dežuje, na drugem sije sonce. Čeprav je običajno tako, da je severna stran bolj oblačna in južna bolj sončna. Najbolj stabilno pa je vreme v poletnih mesecih, julija in avgusta skoraj ni padavin, temperature pa so okoli 25°C. Dejansko ima otok zelo majhne temperaturne razlike med dnevom in nočjo ter zimo in poletjem. Poleg tega poleti temperatura morja doseže 24°C in je prijetno za kopanje. No, letos smo se kopali še za 1. novembra! Spomladi pa smo tudi običajno Slovenci tisti, ki med prvimi poskačemo v Atlantik, takoj za Skandinavci!

Madeira-KapokovecNa Otoku cvetja v vsakem letnem času nekaj cveti. Rodovitna vulkanska prst, obilica vode, dovolj sonca in zmerne temperature preko vsega leta omogočajo bujno rast številnim vrstam rastlin. Madeira se ponaša s 120 endemičnimi vrstami rastlin, v času kolonizacije pa so Portugalci in Angleži zanesli na otok rastline z vsega sveta. Zaradi idealnih pogojev za rast so vse vzcvetele in obrodile! Na funchalskih ulicah imajo namenoma tematsko zasajene drevorede. Tako se spomladi sprehajate pod vijoličnimi krošnjami jacarand, v zgodnjem poletju med rdečimi krošnjami koralnih in ognjenih dreves, v visokem poletju med rumenimi kasijami, jeseni med rožnatimi krošnjami mogočnih kapokovcev. Ko se vozite po madeirskih cestah lahko spomladi ob njih občudujete bele kala lilije, poleti vijolične in bele agapante, jeseni roza belladone lilije. Podrastje v lovorovih gozdovih najlepše cveti poleti, ko se sprehajamo med madeirskimi geranijami, grinti in orhidejami, ali ob levadah občudujemo naprstece in montbretije. Madeira-StrelicijaPozimi po vsem otoku zacvetijo grmi “Ponos Madeire”. Kar nekaj vrst pa cveti preko vsega leta, med njimi afriški tulipan drevo, hibiskus, strelicije … Da obilice raznovrstnega tropskega in manj tropskega sadja madeirskih tržnic niti ne omenjam!

Atlantski biser ponuja tudi številne festivale preko vsega leta. Pomlad se začne s pustnim karnevalom, ki močno spominja na tistega v Riu de Janeiru, nadaljuje s cvetličnim festivalom, poleti nastopi Atlantski glasbeni festival in romanje na Monte, leto pa se zaključi s spektakularnim ognjemetom nad funchalskim zalivom, ki je prišel v Guinnessovo knjigo rekordov.

Madeira vabi preko vsega leta in vedno z odprtimi rokami!

vodnica Ana Hočevar

Komentirajte

Za komentiranje morate biti prijavljeni.

Portugalska-Hiška-pomd
POTOVANJE:
Cena:
od 840 EUR
Trajanje:
od 8 dni
Potovalni stil:
Stopnja 2 - Oskarjevo turistično potovanje
Madeira Botanični vrt
POTOVANJE:
Cena:
od 861 EUR
Trajanje:
od 7 dni
Potovalni stil:
Letovanja
Madeira-pokrajina
POTOVANJE:
Cena:
od 1425 EUR
Trajanje:
od 15 dni
Potovalni stil:
Stopnja 2 - Oskarjevo turistično potovanje
A(tra)ktivna Madeira- treking sv.Lovrenc
POTOVANJE:
Cena:
od 810 EUR
Trajanje:
od 8 dni
Potovalni stil:
Oskar Plus
Madeira - Botanični vrt
POTOVANJE:
Cena:
od 1080 EUR
Trajanje:
od 9 dni
Potovalni stil:
Stopnja 2 - Oskarjevo turistično potovanje
Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se