17. feb, 2021   Agencija Oskar, Oskar piše  

 

Kdaj in kako bomo potovali v letu 2021?

To je vprašanje, ki ga te dni pogosto slišim. Za Agencijo Oskar odgovor že imamo. Potujemo lahko že danes. Hotel Oskar bomo odprli konec marca. Za prvomajske praznike bomo že obilno potovali. Konec maja/junija se bo sproščal potovalni svet. Poleti bomo potovali na polno in dokaj normalno. To so temeljni kamni naše resničnosti. A pojdimo lepo po vrsti.

DANES

Veliko pogumnih »pred« turistov potuje že danes. Za zimske počitnice vas bo veliko potovalo na Maldive in Zanzibar, tudi v Grčijo in Italijo, na Balkan, v Zambijo in povsod tja, kjer vas z veseljem pričakujejo. Za vstop v države večinoma potrebujemo negativen PRC test, ki je potreben tudi za brez-karantensko vrnitev domov; prav tako je v ta namen koristno potrdilo o preležani bolezni. Sproščenih dežel danes še ni veliko, a vsak dan bo več spodbudnih novic.

DO SREDE MARCA

Katarza. Vstop v ŽIVLJENJE. Obdobje čustvene gugalnice in čiščenje družbe. Na raznosmerne informacije se bomo odzivali vsak po svoje. V vsakem med nami bo vzplamtela igra strahov in ljubezni, igra večnosti duše in minljivosti ega … Odličen čas za diagnostiko, kaj je še pametno razčistili pri sebi, da bomo poslej še lepše živeli. Če pa želite mirno življenje – izklopite TV.

Pomlad bo z vse večjo nezadržnostjo vstopala v naša življenja. Kajti lastovke so že poletele iz Afrike. Vsak dan bo topleje in bolj zeleno, naj si to želimo ali ne. Uživajte v naravi.

Sredi marca bo stanje vznemirljivo – VRH, PREHOD. Sedanja glavna tema ne bo več »in«. Ovire bodo hitro padale, izpostavila se bo odzivnost avtoritet na novo, pragmatično (z-virusno) resničnost. Države se bodo začele hitro odpirati in sproščati omejitve za vstop. Odločite se za potovanje.

Po tem bodo popki začeli pokati in domovina se bo odela v cvetočo zeleno deželo. V zraku bo odprtje Hotela Oskar v Loškem Potoku. Morda se bodo že uresničila prva potovanja (Madeira, Kanarski otoki, Balkan, Grčija, Italija, morda tudi Turčija, Bližnji vzhod in severna Afrika). Za najbolj potovalnih vzdušij lačne sopotnike se bo že našla prva hrana.


PRVOMAJSKA POTOVANJA

Prvomajska potovanja bomo izpeljali 66,7 odstotno. Najbolj gotova so potovanja v Južno Evropo – od Madeire, Azorov in Portugalske preko Španije in Italije do Grčije, Albanije in Balkana – marsikam se lahko potuje že danes.

Računamo tudi na potovanja na atraktivne bližnje destinacije – tja od Gruzije in Armenije, preko Turčije in Bližnjega vzhoda (Jordanija, Izrael in Libanon) ter severne Afrike (Egipt, Maroko).

Dobre možnosti imajo tudi potovanja na Kubo in v Peru, pa na Šrilanko in Maldive. Verjamemo, da se bodo odprle tudi dežele Severne Evrope in Britanskega otočja z Irsko.

Smiselno bo potovati v kraje, kjer je veliko narave in zunanjih znamenitosti, lepo toplo vreme in sproščeno ozračje. Potovalnemu vzdušju bo pomagalo, da ne boste razumeli jezika medijev dežele vaših počitnic. Potujte.

MAJ/JUNIJ IN NAPREJ

V maju in juniju se bo sproščal del sveta z bolj konservativnim pogledom na svet. Do konca junija bo svet večinsko sproščen. Na potovalno poletje lahko računamo.


KAKO BOMO POTOVALI V NOVI RESNIČNOSTI?

V začetku (ko se bodo države začele odpirati) bo na to temo veliko inovativnih pristopov. Sprva bodo pogoji za potovanja kje lahko tudi neživljenjsko zapleteni, zato sprotno spremljanje svetujemo le tistim z močnimi živci. Bolje bo pogledati čez mesec ali dva, ko se bodo pogoji potovanj začeli sproščati.

Na koncu bomo potovali več ali manj tako, kot smo bili vajeni potovati prej. Določene države bodo za vstop zahtevale tak ali drugačen negativen test (ali pa ne). V zaprtih prostorih (letala, letališča, muzeji, znamenitosti, turistične točke) bodo verjetno zahtevali nošenje maske (ali pa ne). Priporočljiva bo splošna pozornost in izogibanje množicam. NIJZ pa bo gotovo pripravil obsežen spisek dodatnih alinej.

Pomembna je novica, da so zavarovalnice Covid že uvrstile v dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. To pomeni, da so tudi zavarovalnice že vstopile v »z-virusno« resničnost  sobivanja s Covidom kot s katerokoli drugo možnostjo bolezni na potovanju.

Lanskoletna potovalna praksa je pokazala, da so ti ukrepi zadostni za varno in kvalitetno potovalno doživetje. Seveda pa se strokovnjaki v vsaki deželi posebej lahko odločijo tako ali drugače.

VIZIJA IN PRVI KORAKI (AKCIJSKI NAČRT)

Resničnost nas navaja k svetlemu pogledu na potovalno prihodnost.

Na želeno potovanje se informativno (neobvezno) lahko prijavite že zdaj. Za prvomajsko potovanje se bo treba dokončno odločiti do sredine marca. Na majska in poletna potovanja lahko računate.

Ostanite sončni in nas spremljajte še naprej,

Oskar

P.S. Tako se nam je razodelo. Kako pa se bo v resnici dogajalo, pa bomo z veseljem odkrivali skupaj.