18. jun, 2020   Agencija Oskar, Oskar celostno  

 

Kar Antena – potovanje vase

Piše: vodnica Ajda Kranjc

Zgodilo se je tik preden je pomlad eksplodirala z vso življenjsko silo, tik preden bi se odpravili na potovanja v vse smeri sveta. Zgodilo se je, da je majhna, mikroskopsko majhna reč dokazal človeku, da mu lahko kaj hitro pade krona z glave. Družbe po celem svetu so vztrepetale, tudi tiste zagledane vase so begale, kot preplašena miš iz kota v kot in celo veleumni pametni telefoni, vsaj moj, s programom, ki sam od sebe popravlja tekst, je trmasto pretvarjal besedo karantena v kar antena.

Vsakič znova, ko je telefon podvomil o moji pismenosti, sem pomislila: »Morda bo pa tole res ena taka antena, ki bo lovila vse signale in bo le od nas samih odvisno, kako jih vidimo, kako jih razumemo, kako jih čutimo

IMG 20200508 114919 1024x768 - Kar Antena - potovanje vase

Zgodilo se je potovanje, kar samo po sebi, brez velikih fizičnih premikov, s toliko sporočili kot na potovanju vase s sibirskimi šamani. Doživela sem krivuljo psihologije potovanja, ki je podobna boi, ki je požrla slona. Ko gledam s srcem, vidim, da to ni le statistična krivulja: dogajalo se je veliko krivulj in krivin in krivljenja in ploščenja… in rasti.

Kako poteka potovanje vase? Začne se s počasnim prebijanjem membrane domačega in rasti iz bolečine in zmede. Predvsem zmede. Vklopi se policaj um in skuša urejati nastali navidezni kaos. Uvidim, da ne gre drugače, kot da mu rečem: »Adijo pamet« in se prepustim. Um sam od sebe kar naprej primerja, kako je bilo prej in kako je zdaj in nima pojma, kaj bo. Ker smo bili v kar-anteni, so bila potovanja s fizičnimi premiki in druženja začasno prestavljena. Znašla sem se sama in začela se je diaprojekcija slik v mojih mislih: kje vse sem bila, kam vse sem potovala in s kom vse sem se družila. Se to zgodi zaporniku, ko se znajde za štirimi stenami? Počasi počasi sprejmem realnost, ki je tu in zdaj. Hvaležna postanem, da imam dom. Nekega dne navsezgodaj  se zamajejo tla, vse zašklepeta in v hipu sem pokonci. Vse se maje. V Zagrebu je potres. Doživim, da ni nič samoumevno. Diaprojekcije misli se nadaljujejo, objemam svoje strahove in spoznam, da so kot milni mehurčki. Tako kot na pravem potovanju.

IMG 20200513 155055 1 1024x768 - Kar Antena - potovanje vase

Misel o zaporniku zbledi, v fizičnem gibanju najdem svobodo. Zajamem na novo z veliko žlico, moji čuti okolico srkajo vase. Vsi okoliški travniki, gozdovi, bajerji, polja, vse to, kot da bi bilo popolnoma novo. Raziskujem, ponovno srečam mati naravo, smejim se z vsem telesom in duhom in se mimoidočim nasmiham z očmi. Spoznavam drevesa in sebe. Želim si zakopati globje in prekopljem vrt ter zasadim nova semena. Letim. Ni službenih obveznosti, le narava je, tvoji bližnji, pa sprehajalci in vrtičkarji. Kakor na potovanjih se nekateri le gledamo, nekateri si bližino sporočimo z iskricami v očeh, z nekaterimi pa preizkusimo vajo za krepitev glasu ter jasnost artikulacije in se pogovarjamo na razdalji najmanj dveh metrov. Ha! Pa je še v tem primeru prišla prav ena izmed vaj iz Oskarjeve šole za vodnike. Svet je zastal in mi letimo. Ljudje sami od sebe iščemo bližino. Mlad par si najame vrt, zasadi vrtnice in jagode, si postavi klopco, da se lahko srečujeta. Voda, ljubezen in življenje vedno najdejo pot. Navdušenje nad novim. Postanemo popotniki v lastnem kraju in po lastnih mislih.

Pride čas, ko se potovanje prevesi v večer in čez noč se vrnemo v star, a hkrati čisto nov svet. Kulise so iste, a vse je nekam drugače. Tisto dobro poznano živi v sinapsah v naših glavah, a pristali smo malce spremenjeni od poti. Pristanek na trdna tla ali tipanje v temi?

IMG 20200505 154045 768x1024 - Kar Antena - potovanje vase

Potovali smo, kar-antena je bila učinkovita in si s tem res prislužila tisti kar pred svojim imenom – nekaj podobnega kot je čaršija v Sarajevu BAŠčaršija, je bila ta antena res KAR antena. Iz valovanja vse povsod okoli nas, se je v našo bit ujelo tiho a močno sporočilo, da je tisto, kar je res vredno, narava, stik s prijatelji, smeh, pogovor, aktivno telo in jasne misli, sprehod z nasmehom na obrazu, trenutki lepote, ki jih ujame oko: kapljica rose na listu, ptica, ki ravno vzletela, igra svetlobe. Kakšno bogastvo! Kakšno potovanje! In vse to brez premika, si predstavljate, kako lepo bo šele, ko bomo res spet skupaj potovali. Nepopisno lepo. In to že tako zelo kmalu!!!