04. jun, 2019   Agencija Oskar, Filipini  

 

Kam in zakaj?

Piše: vodnik Senad Osmanaj

V današnji množični ponudbi in poplavi potovalnih destinacij ter programov potovanj dobim občutek, da so potencialni potniki v večini primerov zbegani, ko se morajo odločiti za eno (potovanje). Ne vedo kje bi začeli in kje končali. Po navadi se odločajo za potovalno destinacijo glede na razpoložljivi termin, ceno, renome turistične agencije in priporočila o predvidenem vodniku potovanja. Potem se »zlista« nekaj deset potovalnih destinacij – in,  katero zdaj izbrati? Hmmmm?

Ko bil sem še mlad in zelen, sem želel obiskati vsak kontinent in kasneje vsako deželo posebej. Po nekaj letih potovanj si postavim vprašanje o namembnosti tega početja. Kmalu ugotovim, da so spomini in slike takšnega početja izginili. Kako že točno zgleda Eifflov stolp, kakšne je barve, koliko nadstropij ima, koliko dvigal,…? Potoval sem brez smisla potovanja, samo da sem nekje bil, da sem nekaj videl. Sčasoma so mi postajali vse bolj pomembni dejavniki kakovost namestitve, prehrane in izbira prevoznih sredstev. Zakaj že? Tak način potovanja predstavlja naravno pot v vsakem od nas. Vsi smo na začetku želeli videti vse na enkrat, a hkrati uživati v popolnem udobju vstran od doma. Ampak zakaj že? Tega še danes ne vem in v tej kategoriji turističnih potovalnih stilov je danes največ slovenskih turistov in popotnikov. Če si tak, beri naprej. Po naši interni statistiki obstaja 70% verjetnost, da si tak!

Filipini

In če si tak, potem je najbrž vseeno, katero potovalno destinacijo izbereš, najpomembnejše postavke pri izbiri pravega potovanja so tri; da destinacija odzvanja dovolj eksotično, da tam še nisi bil in da je tudi sosed še nikoli prej ni obiskal. No, da bi potnikom omogočili dodatno vrednost pri izbiri naslednjega potovanja, predlagamo da vključite še četrto postavko, npr. tematska potovanja, večkratna potovanja po isti regiji/ kontinentu, največja morja sveta, najmanjše državice sveta, zadnje kraljevine,… Kaj pravite če bi se za spremembo omejili izključno na tista potovanja, ki vas vodijo po starih antičnih čudesih sveta? 🙂 No ja, morda so preblizu, glede na to, da so vsa iz Sredozemskega bazena ali pa živimo v modernem svetu polnem sprememb, morda nas kamniti ostanki/ ruševine niti ne zanimajo preveč. Raje bi želeli nekam daleč vstran, v eksotiko, kjer ljudje živijo čudesa, tukaj in zdaj. Če vam je poznano takšno razmišljanje v podzavesti, beri naprej.

Novih sedem čudes sveta

Davnega leta, dolgo nazaj, je vse nastajalo v povezavi s številom 7. Sedem zato, ker so Grki verjeli, da število 7 predstavlja popolnost in zato, ker so v antiki poznali pet planetov + sonce + mesec, skupaj torej 7. Tako so že v antiki izbrali sedem čudes sveta, nekaj teh je preživelo do danes. Da bi kasneje turistično ponudbo malce dodelali, osvežili in prilagodili času, je nekaj posameznikov iz 19. in 20. st., napisalo svoje lastne sezname čudežev za obdobje srednjega veka.

V 21. st. so se jim s svojimi popisi pridružile še ameriške organizacije, časopisne hiše in TV postaje, da bi na koncu dokončen red naredili Švicarji z zadnjo listo Novih sedem čudes sveta, ustvarjeno na dan 07.07.’07. Zanjo je glasovalo 100 mio državljanov planeta Zemlja.

V kategoriji Novih 7 čudes sveta so tako izbrali aktualne šampione:

1. Kitajski zid,
2. Petra v Jordaniji,
3. kip Jezusa Kristusa v Braziliji
4. Machu Picchu v Peruju
5. Chichen Itza v Mehiki
6. Colosseum v Italiji
7. Taj Mahal v Indiji
8. Piramide iz Gize v Egiptu so kot osmo čudo uvrstili na seznam iz častnih razlogov.

Filipini

Novih 7 čudes sveta so dodatno razdelali v podkategorije:

  • Novih 7 čudes narave (slapovi Iguazu, Ha Long Bay, otok Jeju v Južni Koreji, Underground river – Palawan na Filipinih, Mizasta gora v JAR, Komodo v Indoneziji, deževni pragozd Amazonije).
  • Novih 7 mestnih čudes (Durban v JAR, Vigan na Filipinih, Havana na Kubi, Kuala Lumpur v Maleziji, Beirut v Libanonu, Doha v Qatarju, La Paz v Boliviji).
  • Novih 7 čudes podvodnega sveta (Palau, Koralni greben v Belize, Veliki greben v Avstraliji, magmatski ventili na morskem dnu, Galapagos, Bajkalsko jezero, Severni del Rdečega morja).
  • Novih 7 čudes industrijskih dosežkov (SS Great Eastern – do l. 1858 največja zgrajena ladja, svetilnik Bell Rock na Škotskem, New York in most v Brooklynu, kanalizacijski sistem v Londonu, prva transkontinentalna železnica v ZDA, Panamski prekop, jez Hoover v ZDA).
  • Novih 7 čudes solarnega sistema (Saturnov mesec Enceladus, Velika rdeča pega na Jupitru, pas Asteroidov, površina Sonca, Oceani na Zemlji, Saturnovi obroči, Olympus Mons na Marsu).

Zdaj turistična potovanja po sklopih postanejo zanimivejša, začneš jih drugače doumevati in o njih razmišljati, dežele in znanje se začno prepletati in nadgrajevati. V zgornjih seznamih potovalnih destinacij skozi prizmo svetovnih čudes, je zbranega ogromno znanja in zanimivosti iz celega sveta. Če se potnik vsaj malo poglobi v njihovo vsebino, nikoli več ne splava nazaj na površje.

Potovanja po sklopih imajo večjo težo in smisel, spreminjajo naša videnja, nas bogatijo in motivirajo,… vse dokler ne postanejo obvezni del našega življenja. Tako se z enostavnim pristopom suhoparna turistična potovanja prelevijo v turistična potovanja z vsebino in dodano vrednostjo.

Na srečo lahko danes z nami potujete kamorkoli želite, tudi v tiste dežele, za katere še niste slišali, da obstajajo. Življenje je eno samo potovanje, škoda je, da bi ga preležali.  Zajemite ga s polno žlico.

Filipini

Posebej za to izdajo predstavljam manj poznani Underground river na Filipinih,
uvrščen med 7 novih čudes narave.

St. Paul Underground river NP – Palawan (Filipini)

Palawan z več kot 1000 otočki je še zadnji neodkriti biser v arhipelagu 7107 otočkov – imenovanem Filipini. Severni del otoka je po novem povezan z otočno transverzalo in se v zadnjem času vse bolj razvija za potrebe turizma z dih jemajočimi, manjšimi arhipelagi, ki se namakajo v turkiznih barvah Južno Kitajskega in Suluškega morja.

Južni del Palawana je popolna neznanka, s slabo cestno povezavo – kjer sploh je, s številnimi plemenskimi skupinami, med njimi nekatere še vedno živijo v jamah, nedostopnim za obiskovalce. Na Jugu turizma ne poznajo.

V sredini tega, skoraj 1000 km dolgega otoka se nahaja glavno mesto, ekološka prestolnica Filipinov, Puerto Princesa in pod njeno upravo spada “Underground river”, Novo 7. čudo sveta.

Ta dolga jama z eno izmed najdaljših podzemnih rek sveta (8,2 km), je bila prvič odkrita šele leta 1887, da bi 1999 pristala pod Unescovo okrilje. V samem tunelu je ogromno dvoran in domišljavih naravnih formacij. Tunel še ni v celoti raziskan, no pred devetimi leti so nazadnje odkrili, da se nad obstoječim rečnim tunelom nahaja še en krak reke s slapovi in 300 m visoka jamska dvorana.

V nacionalnem parku se danes nahaja več vrst tropskih gozdov. Med njimi izstopa kraški gozd s svojimi ostrimi ponori, klifi, grebeni in jamami. V gozdovih je ogromno endemične flore in faune s številnimi metulji, palawansko medvedjo mačko, palawanskim smrdljivim jazbecem, plazilci, netopirji,…. Na drugi strani parka se podzemna reka izliva v morje, bogato z podvodnim življenjem, kjer je morska krava tista, ki pleni največjo pozornost.

Neposredno ob vhodu v tunel podzemne reke se nahaja ribiška vasica Sabang, dolga peščena plaža v senci kokosovih dreves in večnimi penastimi valovi, ki se lomijo na zunanjih grebenih. “Underground river NP,” lahko obiščete z nami na vseh naših potovanjih po Filipinih. Ne komentirajte kasneje, ko se turizem razvije, da vam nismo pravočasno povedali 😊!

Filipini