26. maj, 2015   Agencija Oskar, Indija, Vodniki  

 

Kaj kupiti v Indiji?

Piše: vodnik Matjaž Rajh
Ko popotnik pomisli na Indijo, se mu hitro med slikami, ki si jih zvrti  mislih, pojavi tudi bazar – slikovita tržnica. Ogromna pisana država že od nekdaj slovi po izvozu eksotičnih dobrin, po katere so iz daljnih krajev sveta prihajali trgovci. Danes so stvari sicer malo drugačne, a določene ostajajo klasika. Indija je raj za nakupovalce! Tu je neverjetna ponudba bleščečih obrti, tekstila, nakita, zunanje in notranje opreme, umetnin, začimb in še marsičesa, kar človek uzre na vijugastih bazarjih, glasnih tržnicah, državnih emporiumih in cestnih stojnicah. Država proizvaja tako tradicionalne in moderne dobrine, včasih pa tudi zanimivo mešanico obojega – kot na primer oblikovalčeva sodobna moda z navdihom tradicije.
Vse bogastvo ponudbe pa je izenačeno, če ne celo preglašeno s kaosom same tržnice! Cene in kvaliteta so strašnih razlik; preprodajalci so zoprno vztrajni; nemogoče je slediti regionalnim posebnostim in krajem, kjer so prodajajo specifične stvari; tudi pogajanje za ceno zna biti naporno, če tega niste vajeni.

1.    Tekstil

Indija je znana po bombažnih, volnenih in svilenih oblačilih, pregrinjalih za postelje, prtih in stenskih obešalih. Mnoge tkanine so okrašene z ročnimi vezeninami, da izgledajo še bolj posebne ali kraljevske.
Tekstil

2.      ČevljiČevlji

Proizvodnja močno okrašenih džutijev (indijske balerinke) datira nazaj v obdobje kraljev in kraljic. V teh časih so džutije izvezli z zlatimi in srebrnimi nitmi in jih okrasili z dragocenimi dragulji in biseri. Medtem ko so se časi spremenili, so slednje zamenjali umetni materiali, kroglice, zvončki, itd., da bi si jih lahko privoščili vsi. Ti džutiji in modžariji so narejeni iz bivoljevega, kravjega ali kameljega usnjenega podplata, medtem ko je zgornji del lahko usnjen ali iz tekstila. Modžariji so po navadi moški čevlji z zavihano špičko, medtem ko so džutije spredaj ploščati in po navadi zaprti in jih nosijo vsi.

3.      Nakit

Nakit
Indijski nakit je tako star kot indijska civilizacija sama. Že stari Grki, Rimljani in za njimi številni drugi obiskovalci so se čudili fenomenalnemu bogastvu nakita, ki so ga nosili tukajšnji ljudje. Vendar nakit v starih časih ni bil zgolj okras, kajti vsak kamen naj bi imel mistične lastnosti in se kot tak uporabljal kot zaščita pred temačnimi silami. Navaratna ali 9 draguljev, vsak od teh predstavlja svoj planet, se nosi v določenem zaporedju iz istih razlogov vse do današnjih dni. Indijske ženske ljubijo nakit, večji in bolj okrašen še toliko bolj. Nosijo ga po celemu telesu.
Poznajo:Nakit

 • sarpech – naglavni nakit, ki pokrije lase nad čelom,
 • kada – zapestnice,
 • vanki – nakit za zgornji del roke,
 • malai – ogrlica,
 • nath – uhan za v nos,
 • oddiyanam – okrasni pas,
 • jhumka – uhan,
 • jadanagam – nakit za v kito,
 • shinka – naglavni nakit kronske oblike,
 • chandrahaar – nakit za na sari,
 • hathphool – nakit za dlani,
 • paizeb – nakit za okrog gležnjev.

4.      Čaj

Indija je za Kitajsko drugi največji proizvajalec čaja na svetu. Indijci spijejo skoraj 30 % svetovne zaloge čaja. Najboljši čaj prihaja iz Dardžilinga na SV Indije, zelo poznana in okusna sta tudi iz regije Asam in Nilgiri.
Čaj

5.      Pašmina in drugi šali

ŠaliPašmina je domača beseda za kašmir, ki se uporablja po vsej himalajski regiji. Kašmir je evropejski kolonialni izraz za volneni material, ki je po večini prihajal iz Kašmirja, države na SZ Indije. Beseda izhaja iz staro-perzijske besede pašm, ki je navajala na katerakoli vlakna, ki jih je bilo mogoče plesti (kozja, ovčja, bombažna, šahtoš). Zadnje čase pa je pašmina postala mednarodno znani termin, ki navaja volno podbradka himalajskega kozla. Kot zanimivost: himalajski pastirji nikoli niso ločevali volne iz podbradka, ampak so le-to uporabili v celoti. Obstaja pa material, za katerega pravijo, da prihaja iz podbradka ogrožene tibetanske antilope, ki se imenuje Čiru, in ta je mnogo dražji kot pašmina. Imenuje se Šahtoš (perzijski izraz za kraljevi material). Pašmina je precej drag material, zato v kolikor vam na primer ponujajo šal za okrog 10 USD, to najbrž ni prava pašmina.

6.      Dišeči produkti

Indija je med drugim tudi dežela dišav. Attar ali naravni parfum, pridobljen iz cvetlic, začimb, dišavnic, lubja, itn. so v Indiji uporabljali že davno nazaj. Na izbiro vam je tudi morje dišečih kadilnih palčk.
Dišave

7.      Umetnost in obrti

Umetnost in obrtiPo vsej Indiji tradicionalni umetniki, obrtniki in drugi ustvarjajo lepe preproge, pohištvo, lončevino, oblačila, tekstil, škatlice, miniaturne slike, kipe – običajno z edinstvenimi regionalnimi različicami, ki jih človek začne opažati, ko potuje skozi deželo.
Morda tisti najbolj posebni, so izdelki iz marmorja z vdelanimi poldragimi kamni, kot je bil grajen njihov največji spomenik, Tadž Mahal.

8.      Ajurvedski produkti

Ajurveda je znanost o življenju. Je sistem indijske tradicionalne medicine, ki ima svoje zametke v prazgodovini, a se razvija še danes. Poleg ajurvedskih zdravil, ki so na voljo danes, pa imamo na voljo tudi ajurvedske kozmetične znamke, ki prodajajo kreme, gele, losjone, šampone, mila, kopeli, itn..
Ajurveda

9.      Knjige

Indija izda ogromno literature v angleščini in to po zelo spodobnih cenah. Postajanje po klasičnih knjigarnah na Connaught Placu v Delhiju ali v knjigarnah Mumbaja in Kolkate je za knjižne molje pravi raj.
Knjige

10.  Glasba in film

Glasba in film
 
Indijska klasična ali pobožna glasba na CD-ju ali kakšen bollywoodski film na DVD-ju je lahko krasen spomin na potovanje ali darilo.