06. maj, 2020   Agencija Oskar, Egipt, Vodniki  

 

Kairski underground

Piše vodnik: Bojan Grošelj

Kar brez skrbi, v tem članku ne bo govora o kakšnem kairskem podzemlju, temveč o metroju.

Za začetek nekaj podatkov: Kairski metro je bil svečano odprt 27.9.1987. Je prvi metro v arabsko govorečih državah. Ima tri linije v skupni dolžini 78 km.  Izredno je hiter, točen, čist, učinkovit in prebivalcem Kaira predstavlja nepogrešljivo prevozno sredstvo.

Seveda si tudi mi na popotovanju po Egiptu privoščimo doživetje metroja na poti do večernega ogleda Kaira – in to na potovanjih, ko v Kairu prespimo dve noči. Že sama priprava na vožnjo z metrojem je prava pustolovščina … nekako v stilu priljubljenega oskarizma: “Potovanje brez izziva je kot hrana brez soli.” Kako vse skupaj pravzaprav poteka?

S sopotniki se zberemo po večerji in pokličemo taksije. Prva dogodivščina, vožnja s taksiji. Kljub temu, da štartamo iz znanega predela Giza, kjer stojijo slavne piramide, taksisti včasih vedo, kam želimo, včasih pa tudi ne. Zgodilo se mi je že, da kljub zatrjevanju voznika, da ve, kje je postaja podzemne železnice, me je le-ta spraševal, kako priti do postaje. Drugič pa je bila le iznajdljivost sopotnika odločilna, da smo sploh prišli do postaje, kjer so nas že čakali ostali sopotniki – seveda z malo zamude in s precej adrenalina.

IMG 20191027 221332 1024x897 - Kairski underground

Drugi korak: skupina se uspešno zbere v avli postaje podzemne železnice in grem po karte. Znam arabsko, a moj naglas je tisti, ki sproži pri domačinih salve smeha, ko kupujem vstopnice. Po arabsko se reče »tizkar«, a malce napačna izgovorjava iz vstopnic za metro zadevo spremeni v čisto nekaj drugega … a o tem ne bi dalje razpredal. Z vstopnicami v rokah se podamo na pravo postajo. Egipčani so izredno prijazni, zato nas kar sami povprašajo kam gremo in tako imamo v trenutku okrog sebe lokalne vodnike, ki kar tekmujejo med seboj, kdo nas bo vodil.

Kot sem omenil, metro je izredno točen in čist. Ima pa posebnost: nekateri vagoni so rezervirani samo za ženske. Ob povratku iz Kaira smo nekoč vstopili v tak vagon, no, ker smo bili tujci, so nam pogledali skozi prste in hudega nam ni bilo …. izkusili smo tisti občutek blaženi med ženami

IMG 20190324 175932 mala 1024x545 - Kairski underground

Tretja slika: tako pridemo do najbolj pomembne postaje, to je Sadat. Izkrcamo se iz metroja in že smo v samem srcu Kaira, na trgu Midhan Tahrir. Ponavadi gremo s sopotniki v underground bistro, kjer uživamo v dekadentnem kairskem vzdušju. Popijemo pivo ali pa dve … Nato se sprehodimo po trgu Midhan Tahrir, ogledamo si znamenitosti, saj se je nenazadnje prav tu zgodila jasminova revolucija – arabska pomlad.

Našega pohajkovanja po večernem Kairu še ni konec. Gremo še čez prvi armiranobetonski most čez Nil, imenovan tudi levji most. To je most zaljubljencev in vsemogočih prodajalcev. Tudi mi postanemo del tega živ žava, neprecenljivo doživetje!

V daljavi se nam že svetlika naš naslednji cilj; kairski stolp, ki je simbol modernega Kaira. Razgled iz vrha je naravnost osupljiv, to je preprosto treba doživeti.

IMG 20200222 153335 1 905x1024 - Kairski underground

Po vsem tem se vrnemo v kairsko podzemlje in metro nas pripelje na postajo Giza. Je to konec dogodivščin za danes? Še zdaleč ne, saj želimo priti do hotela. Tu nam spet pomagajo domačini, ki nam priskrbijo kombi. Vožnja po kairskih ulicah pa je … zmaga duše nad telesom … Marsikomu je prav ta vožnja ena boljših stvari, ki se zgodijo v Egiptu.

Spoštovane sopotnice in sopotniki, kairski underground je le delček egipčanskih zanimivosti. Še mnogo je drugih zgodb, ki jih na potovanju doživljamo in se jim čudimo. Egipt je … kot poje pevka Dalida … Helwa Ya Balady https://www.youtube.com/watch?v=N4b1K9GBLQ4 … lepa dežela.

Se vidimo v Egiptu!

IMG 20190324 121811 1024x812 - Kairski underground