18. sep, 2015   Agencija Oskar, Indija, Vodniki  

 

Južna Indija

Piše: vodnik Branko Struga

ZAKAJ DELITEV NA SEVER IN JUG?

Zgodovinsko je sever Indijske podceline težko oddvojiti od njenih sosed. Včasih je indijski kulturni in politični vpliv segal čez današnji Pakistan v Afganistan, prav do meje s Perzijo. Z jugom si je sever delil verske korenine. Oba dela je povezovala “sveta” geografija, mreža romarskih poti.

ili čili čili 300x199 - Južna IndijaJužna Indija je geografski termin in zajema celoten spodnji del Indijske podceline, od črte Ahmadabad – Bhopal – Jabalpur – Jamshedpur – Kolkata. Geografske vzroke za delitev na dva dela se da prebrati z zemljevida. Prvi razlog je hribovit, suh in redko poseljen osrednji del podceline. Predstavljal je fizično oviro, logistični problem pri vojaškem prodoru severnjakov, hkrati pa je tistim z juga dajal možnost, da so se skozi čas učinkovito upirali vdorom močnejših vojska s severa in ohranili svoje jezikovne in kulturne posebnosti. Iz istega razloga se je na jugu gospodarstvo (beri trgovina!) naslonilo na morje, široko cesto, ki omogoča poceni prevoz in neposredni kontakt z relativno zelo oddaljenimi partnerji. Drugi razlog je klimatski. Tropsko podnebje juga Indijske podceline je ljudem ponujalo drugačne gospodarske, arhitekturne, socialne in politične rešitve.

Kakorkoli že, jug je precej drugačen od indijskega severa; redkeje poseljen, manj reven, bolj sproščen, mehkejši in prijaznejši do obiskovalca.

KAJ PONUJA JUG INDIJE?

Najprej ne gre spregledati dejstva, da je tudi jug indijske podceline zelo velik potovalni teren, ki ga je komaj mogoče pogledati v enem turističnem potovanju. Obsega zelo različna naravna okolja, od tolikokrat fotografiranih peščenih plaž s kokosovimi palmami in čistim morjem, prepleta vodnih poti v Kerali, gozdnih prostranstev s pestrim živalskim in rastlinskim svetom do bolj kulturnih krajin; višinskih čajnih plantaž, starih mest, kot so Puna, Hyderabad ali Mysore, velikih hindujskih svetišč (Madurai, Rameswaram, Trichy …), izjemnih kulturnozgodovinskih ostankov (Hampi, Ellora, Ajanta …) in sodobnih velemest (Mumbai, Bengaluru, Chennai …). Backwater trip v Kerali 300x199 - Južna IndijaKer potovanje ni zgolj nizanje slik, se pred odhodom splača izprašati, pozanimati in načrtovati, na potovanju pa predvsem ustaviti. Kjerkoli že se ob takem postanku znajdete, povsod se razodene kultura bližnje okolice. Na tržnicah bogastvo kmetijskih pridelkov in pridnost ljudi, v restavracijah izjemno kulinarično znanje in pestrost z začimbami pričaranih okusov, v svetiščih globoka religioznost in vsakodnevno kupčevanje z bogom, v kulturnih hramih glasbena, plesna, dramska ali pa filmska umetnost. Postanki na poti nas seznanjajo z ljudmi, njihovo preteklostjo, njihovimi problemi, željami in pričakovanji. Tu se splete vez, ki nas po vrnitvi domov vedno znova spomni že končane poti.

KAJ TOREJ DOŽIVETI?

Za Slovence je indijski jug dežela obilja, Indija Koromandija. Navdušujejo okolja, dogodki, vzdušja, ki jih ne poznamo od doma, ki so zelo drugačni od naših pričakovanj, se ne skladajo z našo logiko in nekako ne sodijo v naš miselni svet. Mammalipuram 300x201 - Južna IndijaNabor nepozabnih doživetij je karseda pester; začimbni vrt z zgodbami o mornarjih in njihovih tovorih, večerja ob svečah na džungelskem robu, prvi sončni žarki na krovu ladjice v keralskem vodnem prepletu, blagoslov tempeljskega slona in njegov dotik, ki ščemi na čelu, cvetlična tržnica, sprehod ob peščeni morski obali … Velja pokusiti lokalne jedi in pekoča usta hladiti z jogurtom, iz ribičeve košare izbrati del ulova in gledati, kako ga pripravljajo na ognju, v vročem popoldnevu v debeli senci pod streho srkati pivo, se upreti oceanskim valovom, splezati na slonji hrbet ali pa se poskusiti v tamilščini.

Indija je izjemna, jug pa njena polovica. Če želite doživeti esenco, reprezentančni nabor indijske drugačnosti, se lahko odločite za kombinacijo obeh, severa in juga. Včasih kdo deželo odsvetuje, ker je naporna; drobna potovalna opravila terjajo veliko časa, so povezana z razbohoteno administracijo in velikokrat ne dajo želenih rezultatov. Na zahodu, kjer je čas vedno pomembnejši, je zato najlažje skrbi prepustiti agenciji in se osredotočiti le na potovalno vsebino. Potem lahko mirno čakate, da ognjeno rdeča sončna krogla potone v vodah Arabskega morja.

Invalid Displayed Gallery