16. nov, 2022   Agencija Oskar, Turčija, Vodniki  

 

Jutra so najlepša zjutraj

Piše: Marko Zabret

Več … Potovanja v Turčijo

Barvne palete sončnega vzhoda pričarajo nepozabno igro narave in tega se pri Oskarju že od nekdaj zavedamo. Kapadoksko je posebno.

4:30 – budilka! Zunaj je še trda tema. Spokojnost jutra pa že prekinja živahten vrvež pred hotelom. Šoferji v belih kombijih, minibusi, taksiji. Množica ljudi, vsak od njih isče svoje mesto v veličastni predstavi.

Ko se približujemo vzletišču, se iz daljave rišejo obrisi nepreglednega števila balonov, ki se počasi napihujejo in blago osvetljujejo skrivnostno pokrajino. Skulpture raznoterih oblik in premerov, nekatere špičaste druge prav lepo zaobljene, se sramežljivo kažejo iz teme. Že se dvigamo med njimi, postaja svetleje. Pokrajina se oda v posebno opravo. Skulpture zažarijo v odtenkih rdeče, rumene, bele, oranžne in vijolične barve.

Kapadokijo sta oblikovala vulkana Hasan in Erciyes. Prah in pepel njunih eksplozivnih izbruhov se je strdil v 150 m debelo plast raznobarvne, mehke in porozne kamenine, ki ji pravimo tuf. Vmes so se ujeli številni minerali, ki kamenini dajo različne barve in trši deli mnogih velikosti. Voda je dolbla, veter je brusil, temperaturne razlike napokale. Klesal jo je tudi človek, skupaj so ustvarili scenografijo in kontekst za jutranjo predstavo.

Kljub temu, da ob nas lebdi še približno 3500 ljudi v 200 balonih, nas preveva občutek spokojnosti. Doživeli smo balonarski festival, ki se v Kapadokiji odvija vsak dan, ko vremenske razmere to dopuščajo (približno 230 dni na leto). Kot za vsakim drugim festivalom, se tudi za tem skriva ogromen logističen zalogaj. Vsaj še nekajkrat toliko kot v zraku, dogodek spremlja iz “zemeljske” perspektive. Nekateri jezdijo konje, drugi si privoščijo romantičen zajtrk na terasi hotela, tretji pohajkujejo med razgledišči.  

Za ceno »sedeža v prvi vrsti« bi lahko rekli, da se prav po turško spreminja iz dneva v dan, od stranke do stranke. Vendar jo določa povsem osnoven ekonomski zakon povpraševanja in ponudbe. Ko povpraševanja ni, doseže koronskih 75 eur, v višku sezone avgusta in septembra se dvigne preko 300 eur. Običajno se cena giblje med 160 in 200 eur.

Je vredno? Kapadokija je meka balonarstva. Če si želite leteti z balonom, to storite tu! Nikomur še ni bilo žal. Če že ne letite, pa vsaj vstanite zjutraj, ko so jutra najlepša, splača se!

Več … Potovanja v Turčijo