10. okt, 2012   Bližnji Vzhod, Oskar celostno, Oskar piše  

 

Jordanska predpotovalna vzburjenost

Jutri odrinem na izjemno potovanje. Takšnemu solzno slovo.
Morda vem, kakšen vanj vstopim. Morda celo vem, kaj si od njega želim. Vendar ne morem imeti pojma, kakšen iz njega izstopim.
To je čar potovanja, čar življenja. Ker nikoli več ne bo tako, kot je nekoč bilo.
Smrk.

* * *

Zdim se kot prvošolček, ki prvič sede v šolsko klop. Že vsaj mesec in pol nestrpno čakam na prav TA odhod – naj se že enkrat zgodi celostna Jordanija z Marjanom Ogorevcem. Čeprav sem Jordanijo velikokrat prekolovratil po dolgem in počez, se prav tega potovanja veselim kot bi bilo moje prvo v življenju! Pri tem pa mi je življenje poklonilo privilegij, da igram vlogo vodnika, skozi katerega tečejo nitke vsehBližnji vzhod sopotnikov.
Kaj me pri tem potovanju prav posebej navdušuje? SamaJordanija je enkratna scena za ustvarjanje vrhunskih filmov. Tu so slike spektakularnih kanjonov in pravljične Petre, vzneseno vzdušje rožne puščave Rum … Dobro, a za navdušenje še ni dovolj.
Tudi zgodbe so v Jordaniji vrhunske – od Mojzesa do Saladina in križarskih vojn, od Salome do Lawrencea Arabskega in Nabatejcev, od Noeta do Janeza Krstnikain Petre … Pa vse tja do beduinov, puščavskih sinov! Lepe zgodbe, z veseljem jih delim, a za navdušenje tudi to še ni dovolj.
Navdušuje me SCENARIJ potovalnegafilma (potovalni program), ki je preprosto VRHUNSKI, VSEPLASTEN, odprt v potovalni trenutek in njegovospontanost … in iz katerega kar veje potovalna MOČ. Vesel sem, da skozi TA scenarij potujemo z veliko skupino, pravi privilegij, saj ustvarja spodbudno moč in dodatni potencial … V kateri lahko pod skrbno taktirko prav vsak zase ustvariBližnji vzhod enkratno zgodbo …
Čutim, da se je zbrala izjemna igralska zasedba, ki se v Jordanijo prihaja prepuščat potovalnemu vetru, uživat v vzporedni potovalni resničnosti in ustvarjat osebno nadgradnjo za potovalno bogastvo, katerega smisel je skrit v domačem življenju.
Najbolj pa mi je všeč, da je že v potovanje vključen proces aktivnega notranjega čiščenja civilizacijskih smeti domačega življenja s ciljem, da setankočutnost našega doživljanja poveča; in da bo rumena rožica še bolj rumena, rajski kanjon še bolj pravljičen in Rdeče morje še bolj rdeče! Povečana občutljivost je tista, ki nas popelje v preboj pojmovnih meja, vsakega med nami in vseh nas!
SANJAM ZGODBO (O SVOBODI …)
Potovanje si predstavljam kot eno življenje. Odhod je prerojenje, drugi del, rojstvo.  V prvem delu potovanja je skrito otroštvo in mladost. JordanijaBliskovito odpada balast domače preteklosti. Vstopamo v “tukaj in zdaj”. Sopotniki ste moji soigralci v tej zgodbi, tem življenju, in to je moj prostor, ki ga lahko objamem s pogledom in občutim s čutili. To je vse, drugega ni.
V osrednjem delu potovanja skupaj poletimo. Zato želimo potovati. Po tem hrepenimo. To je potovalna vzporedna resničnost, ki jo ZAŽIVIMO. Nihče nas ne moreprepričati, da si kaj umišljamo … Všeč smo si in življenje je čudovita priložnost ŽIVETI! To je resnično, in mi smo sredi njega, ne le jaz, temveč vsi, velika skupina. To ni iluzija! Morda je iluzija tisto, kar živim doma? Oskar, umiri se, saj bo …
Na koncu je vedno zaključek.Vrnemo se domov, vsak s svojo zgodbo in spoznanji, a vsi z zavedanjem: kar se mi je zgodilo na potovanju PuščavaJE MOGOČE, JE MOJE, SEM JAZ! In če se mi tako godi na potovanju, se mi lahko dogaja v vsakem trenutku, tudi v domačem življenju.
Jaz sem tisti, ki odločam – se stari Oskar vrača v staro domačo deželo, ali pa se novi Oskar vrača v novo tujo, tokrat domačo deželo. V sebi čutim neprecenljivo, potovalno bogastvo, ki ga ŽELIM ŽIVETI.
Zato, dragi sopotniki, odhajamo po navdih v najbolj navdihujoče kotičke sveta; da se z njim vračamo v obljubljeno deželo, kjer nam je dana priložnost ustvarjati nas in vse okoli sebe. Zato nikoli ni več tako, kot je bilo.
To je čar potovanja. Čar življenja. Želim ga, v neomejenih količinah, tudi vam!
Oskar
PS. Držite pesti, življenje je lepo!