02. feb, 2022   Agencija Oskar, Bližnji Vzhod, Jordanija, Vodniki  

 

Jordanska pravljica

Piše: vodnica Simona Vabšek

Tako kot mnogo stvari v življenju, se najboljše zgodijo takrat, ko to najmanj pričakujemo. Jordanska pravljica je bila ena takšnih. Zgodila se je popolnoma spontano. Kar je zame nenavadno, saj vsako potovanje natančno in strogo splaniram: že dolgo pred odhodom strastno brskam po spletu in pridobivam informacije o deželi, v katero potujem. Kljub temu, da nikoli prej nisem razmišljala, da bi obiskala Jordanijo, sem v tistem trenutku vedela, da je to tisto, kar si želim. Ta občutek spontane odločitve je bil zame neznan, nenavaden, pa kljub temu sem v njem izredno uživala. Vse je klicalo po avanturi in svobodi.

Potovanje Jordanska pravljica je bilo zame nepozabno doživetje. Bilo je precej drugačno od vseh prejšnjih potovanj in z veseljem vam povem nekaj več o tem.

Prvo srečanje z deželo je bilo na letališču Amann, kjer nas je čakal lokalni vodnik. Prijazen, duhovit in sproščen. Naša skupina je štela 12 sopotnikov. Ker smo bili lačni, smo se najprej odpravili v bližnje mesto, kjer smo eure zamenjali v jordanske dinarje in se kar takoj predali kulinaričnim užitkom. Izbira restavracije nas je očarala: restavracija se je nahajala v knjižnici! Vsem nam je bil všeč ambient. Hrana je bila odlična, njihova tradicionalna in lepo postrežena. Kljub temu, da nismo videli še nobene znamenitosti, smo bili že vsi zadovoljni. Med seboj smo sproščeno klepetali, kot da se poznamo že od nekdaj.

Nato smo se odpravili na ogled znamenitosti – to je tisto, kar jaz rada počnem. Raziskujem in spoznavam svet. Jordanija je zgodovinsko zelo bogata in zanimiva dežela. Všeč mi je bilo, da ni prenatrpana potovalna destinacija. Ko smo obiskali legendarno mesto Petra, sem bila presenečena nad njeno velikostjo. V turističnih prospektih se skoraj vedno nahaja samo ena slika Petre, toda Petra je veliko, veliko več. Je mesto skrito v rožnato skalnati pokrajini in kaže značilnosti rimske, egipčanske, mezopotamske in lokalne kulture. Verjetno si boste tudi vi, ko boste obiskali Petro, želeli, da bi videli in spoznali vse njene skrivnosti, tako kot jaz. Današnje mesto Petra je eno največjih in najbolj impresivnih krajev, ki sem jih imela privilegij obiskati do sedaj.

Ravno tako spektakularna kot je njena preteklost, pa je tudi pokrajina Jordanije. Kdor ljubi raznoliko pokrajino, je tukaj na pravem mestu. Ogromna ravnina, puščava, visoke gore osupljivih barv, slapovi in dve morji. Vrhunec Jordanske pravljice je bila zame puščava. To kar se je zgodilo tam, si ne more predstavljati nihče, kdor tega ni doživel na lastni koži. Kljub temu, da sem se na začetku upirala, sem seboj vzela veliko spoznanj, ki so sedaj del mene.  

Potovanje po puščavi je bilo predvsem potovanje vase, razpiranje nevidnega sveta in plemenitenje same sebe. Še danes sem navdušena, kaj vse lahko puščava ponudi obiskovalcu. Sedaj mi je tudi jasno, zakaj so se mnogi odpravili prav v puščavo, da bi našli odgovore, ki so jih iskali. Na koncu so jih vedno našli, našli so jih v sebi. Po vrnitvi v Slovenijo sem bila še dolgo očarana nad puščavskimi vtisi in izkušnjami.

Najbolj sem hvaležna za to, da sem občutila puščavo v sebi. Stopila je vame. Prostor, ki je bil prej poln strahu in negotovosti pred prihodnostjo, je postal prazen. Kakšno olajšanje in sprostitev je, ko v sebi začutiš mir in prazen prostor. Sedaj lahko ta prazen prostor polnim z novo vitalno energijo, s katero ustvarjam življenje.

Potovanje Jordanska pravljica je bila tako močna izkušnja, da lahko rečem, da označuje eno mojih pomembnejših prelomnic v življenju.

Oglejte si tudi ostala potovanja v Jordanijo:
Klasična Jordanija
Klasična Jordanija in puščavski gradovi