27. okt, 2010   Člani pišejo, Jemen  

 

Jemenska poroka

 
Že prvi dan v Jemnu je bilo pestro. Z vodnico Tino, ki me prijazno gosti pri sebi, in ženskim delom njene primožene družine, smo se odpravile na poroko ene njihove sorodnice.Jemen-Zenske v stari Sani odete v znacilne rdece modre zadorje Vse v črnem.
V Jemnu poroke zgledajo tako, da imajo ženske posebej svojo žurko, moški pa posebej. Me smo šle seveda na žensko, ki je potekala v najeti hali. Moški na vratih je pobiral vabila, ki ga midve nisva rabile – turistke imajo povsod vstop 🙂 Takoj ko stopim skozi vrata, me kar oči zabolijo od vseh barv, bleščic, princesk v princeskinih oblekah … zunaj črne, ko pa vstopijo v svet, rezerviran le zanje, pa snamejo svoje črne halje in rute in izživljajo otroško domišljijo vseh majhnih deklic (tudi naših) tudi na zrela leta. Tam vidiš vse od majhnih punčk v krinolinah do njihovih starejših sester in mamic v dekoltejih (z zatlačenimi robci v oblekah – da niso preveč odkrite?) in okitene z zlatom. Skratka, s Tino sva bili največji asketki, pa vseeno najbolj zanimivi.
Pri vhodu vsaka od gostij dobi pisano plastično vrečko z darili – škatlo sladic, plastenko vode in piksno strawberry fante. Jemen-moški del porokeTo potem počasi srkaš ob ghatu, lokalni drogi v obliki listja, ki ga žvečiš in zatlačiš ob dlesni, da počasi učinkuje. Znani učinki: bistra glava, nespečnost.
Počasi se začnejo nabirat svatinje. Kar čez dvorano, čez glave obiskovalk, napeljejo kable za ozvočenje, da bodo lahko nastopile glasbenice. Tina pravi, da prihajajo iz najnižjega sloja oz. kaste, pa imajo vseeno največ denarja – za tole poroko naj bi dobile okoli 50.000 rialov (ok. 200 €), kar ni malo, če pomisliš, da je povprečna jemenska plača okoli 300 €. Zdaj je ravno konec ramadana, zato je “špilov” veliko. Glavna pevka me non-stop pogleduje in se mi nasmiha. Jaz sem ji verjetno še bolj zanimiva kot ona meni.
Nevesta pride šele čez kakne 3 ure, vsa načičkana v gromozanski beli obleki s kristalčki in Jemen-v soju lučidoooooolgo vlečko. Poleg nje hodita sestri, ki sta v svojih rumenih oblekah iz blaga, kakršnega je imela moja nona za zavese, videti kot dva piščanca. Nevesta se skoraj joka (nekako se mi dozdeva, da ne od sreče), medtem ko jo snema najeta kamermanka. Kljub temu, da so ti posnetki namenjeni izključno ženskam, se veliko žensk okoli skrije za svoje črne rute, ali kar za provizorične tepihe, da jih slučajno ne ujame kamera.
Takoj po prihodu neveste se odpravimo domov, ker Tino in ostale doma čaka množica otrok. Jah, kaj se je pa nevesta tolko obirala … 🙂
Na žalost v dvorani ne moreš slikat, zato ne morem objavit nobene fotke in bo treba uporabit domišljijo.
Katja Kirn