18. jun, 2020   Agencija Oskar, Člani pišejo, Slovenija  

 

Jakobova pot skozi otroške oči

Piše: Žan Kure, 8 let

Jakobove poti sem se veselil, ker zelo rad hodim z druščino. Začel sem drugi dan, ker sem bil prej v šoli v naravi. V dveh dneh sem prehodil 50 km, ostali v treh dneh približno 80 km. Zelo je bilo dobro, ker smo veliko hodili in se pogovarjali.

Sopotnikom sem razložil nekaj Oskarjevih skrivnosti. Ena je razlika med gledati in videti. Če gledaš, to še ne pomeni, da vidiš. Lahko greš mimo norega razgleda ali posebnega drevesa in ga gledaš, pa ga ne vidiš. Zato si želim, da bi videli, ne samo gledali.

Tudi med spremeniti ali nadgraditi je razlika. Če nekaj spremeniš, samo zamenjaš eno stvar za drugo. Daš ena in dobiš ena in nisi nič na boljšem. Nadgraditi pa pomeni, da imaš ena in dodaš ena in imaš na koncu dva. To je veliko boljše, ker tako rasteš.

Imamo tudi žensko in moško vreme. Žensko je oblačno in deževno, moško pa sončno in vroče. Najboljše je, če je vsakega malo. Za hodit je žensko vreme čisto v redu. Nič nas ne more ustaviti, tudi če dežuje.

Jakobova pot junij 2020 51 1024x768 - Jakobova pot skozi otroške oči

Skupina na Jakobovi poti je bila zelo dobra, vsak je bil drugačen. Vodil je Maj, jaz pa sem mu pomagal pri vodenju. Kar naprej smo hodili in počivali. Imeli smo tudi spremljevalno vozilo. Za kosilo smo hrano nesli kar sabo, ker smo jedli v gozdu. Na poti smo vsak dan skuhali kavo in jaz sem postregel smetano iz ruzaka. S pomočjo Maruše sem si izdelal Jakobovo romarsko palico in izrezljal vzorčke.

Jakobovo pot označuje rumena puščica in rumeno pobarvana školjka. Zakaj ravno školjka? Zgodba pravi, da so sv. Jakoba mučili, vrgli v morje in ga je odplaknilo do Španije. Ko so ga spet našli, je bil poln školjk.

Bilo je zelo veliko lepih prizorov. Najbolj pa sem si zapomnil, da smo bili prvi potniki v Trstu po dolgem času.

Jakobova pot junij 2020 10 691x1024 - Jakobova pot skozi otroške oči

Vse Jakobove poti najdete TUKAJ.