24. apr, 2019   Agencija Oskar, Irska, Vodniki  

 

Irska

»Nobena situacija ni tako huda, da je pint  piva, dobra glasba in družba ne morejo popraviti.« Maj Bešlin

Ko zaslišim ime te dežele, se v meni prebudi nek vznemirljiv občutek … Glava se polni s prijetnimi, skrivnostnimi predstavami o deželi, s slikami narave, ljudi, skrivnostnih bitij, jezika in kulture … Ne vem kateri škrati so za to odgovorni, ampak Irska ima takšno energijo, da preplete tvoje misli tako, da ti ne odide iz glave, dokler je ne obiščeš. Poznate ta občutek?

Ime mi je Maj in vodim potovanja po Irski … pravzaprav vedno znova komaj čakam, da se oblikuje skupina in se zagotovi odhod. Zakaj? Ko jo boste obiskali, boste vedeli … 

Irska je zame dežela dveh obrazov, ob lepem vremenu so sprehodi fenomenalni. Lahko občudujem 40 odtenkov zelene (kičasto, vem, ampak narava je res izjemna). Ob pršenju z neba se odpravim v pub, kjer lahko začutim pravo Irsko. Tudi pri nas zahajamo v bare, ampak ko si v pubu, si v pubu. Že ko vanj vstopiš, ostanejo vse skrbi pred vrati. Naročiš pivo, obrneš se naokrog in spregovoriš besedo, pa že veš kaj je novega v vasi, kdo hodi s kom, kakšno službo je dobila soseda, kdo je zmagal v hurlingu in kaj se spet dogaja na severu … Mešanica piva, glasbe in smeha je tisto, kar ti privablja nasmeh na ustnice. Oziroma kar smeh, ker Irci so šaljivci – mene še vedno presune njihov črni humor.

Irska - Maj vabi na Irsko

Katero potovanje izbrati? Naš Zeleni vrt Evrope je prijetno potovanje, polno vsega, res dobro dodelano.  Mene vedno pritegne  12-dnevna Irska nagajivščina. To je potovanje, ki ima čas in svobodo. Doživimo tisto, kar je zame nujno doživeti na Irskem: lepe sprehode po noro lepi naravi, glavne znamenitosti in imamo čas, da se izgubljamo po dveh polotokih (Kerry in Dingle), kjer naša energija (in vreme 😊) usmerjata naš dan … Vrhunsko pa je, ko na Aranskih otokih vsi turisti zvečer zapustijo otok, mi pa se odpravimo z domačini v pub! Raziskujemo s kombiji, kar vnaša dinamiko med nas in meni kot vodniku daje svobodo za še kakšen izlet v neznano.

Zakaj Irci tako radi govorijo o vremenu? Preprosto; če je sonce, si zunaj, ob dežju pa v pubu. Če vas zanima kako lahko po meglenem in deževnem dnevu zvečer vseeno rečeš vau!, vas vabim, da se nam pridružite na odkrivanju dežele.

Več … Potovanja na Irsko