23. maj, 2012   Člani pišejo  

 

Indonezijski četverček

Štirje otoki, štirje indonezijski svetovi
Težko je najti tako raznoliko deželo kot je Indonezija. 300 etničnih skupin in 700 različnih jezikov. “Enotnost v raznolikosti” je eno od petih načel, ki predstavljajo temelj združene Indonezije, ki je nastala po drugi svetovni vojni. Pretežno je muslimanska, a uradno priznavajo šest religij. Vseh tistih animističnih in sinkretističnih pa sploh ni mogoče prešteti. 15.000 otokov, od tega 6.000 naseljenih. Te dežele v kratkem času ni mogoče spoznati. In štirje otoki, ki jih obiščemo na Indonezijskem četverčku, so vsak svet zase.
JAVA. Eden najgosteje naseljenih otokov na svetu. Tu je tudi glavno mesto Jakarta, kjer lahko vidite blišč in bedo Indonezijcev. Na Javo se zgrinja ves kapital, tu so predstavništva vseh pomembnih podjetij, tu je možno najti spodobne službe za spodobno življenje. A tako kot marsikje ponudba delovne sile močno presega povpraševanje, zato je vsem na ogled tudi skrajna beda. Na Javi je tudi kulturna prestolnica Indonezije, to je Yogyakarta, eno najbolj simpatičnih mest Indonezije. Vlada ji čisto pravi muslimanski sultan. A življenje v njegovi palači ni zakrito za burkami in tančicami preko obrazov. Tudi harema nima, le pet hčera in mnogi ugibajo kdo ga bo nasledil. Sultan ima namreč popolno oblast in lahko spreminja pravila igre. Java pa ni najgosteje poseljena le z ljudmi, ampak tudi z vulkani. Ja, kar 20 (zelo) aktivnih bruhalcev lave je na tem otoku. Najenostavnejše je priti in pokukati v žrelo vulkana Bromo. Zadnjič se je razjezil pred letom in pol, ko je piroklastične snovi izbruhal do 700 metrov visoko v zrak. A če so vam bogovi naklonjeni je pogled nanj v jutranjem prebujanju veličasten.
BALI. Hindujski otok cvetja, bogov, templjev in slovesnosti. Si predstavljate prve Evropejce, ki so pred štirimi stoletji stopili na otok, tako drugačen in s svojo tradicijo tako prijeten, da mornarji enostavno niso hoteli oditi. No, nekaj so pri tem najbrž imela tudi goloprsa dekleta s cvetlicami v laseh. Danes se zdi, da tudi turisti, ki sem množično prihajajo zadnjih 30 let, nočejo oditi. Preplavili so otok, predvsem njegov jug, kamor so Balijci načrtno prestavili množični turizem. Spoznavanje njihove drugačnosti pusti pečat v vsakomur. Z vseh koncev Indonezije se ljudje zgrinjajo na ta rajski otok in upajo, da bodo tudi oni dobili košček obilne pogače, saj turizem tu res cveti. Včasih ima človek občutek, da bo Bali zaradi prenatrpanosti počil po šivih.
LOMBOK. Še en muslimanski otok, ki pa (kot pravijo) postaja drugi Bali. Zaenkrat na tem umirjenem otoku še lahko najdete pristnost podeželskih vasi in ljudi, ki vam nasmehe podarjajo brezplačno. A čez 10 let utegne biti podoba Lomboka drugačna. Odmaknjeni zalivi bodo pozidani in na vsakem koraku bodo prodajali kič, brez katerega domnevno turisti ne moremo živeti. Le nekaj se po vsej verjetnosti ne bo spremenilo. Vulkan Rinjani, sveta gora, bo še vedno stal sredi otoka in opozarjal, da narave ni mogoče premagati, čeprav v svoji prevzetnosti včasih mislimo, da jo lahko. In wektu telu, religija, ki je spoj animizma, hinduizma in islama, katere verniki verjamejo v moč črne magije, duhov in leakov, ki znajo leteti.
SULAVEZI. Otok v obliki orhideje. V svoji notranjosti skriva nenavadno pokrajino Tano Torajo. Nenavadno zaradi hiš tongkonanov, ki pokrajini dajejo unikaten videz in nenavadno zaradi načina življenja tamkajšnjih ljudi. Največji dogodek v življenju vsakega človeka je njegov pogreb. Niti rojstva, niti poroke ne slavijo tako na veliko kot pogrebe. Pravijo, da so kristjani, a že površen vpogled v njihovo kulturo da vedeti, da niso le to. Aluk to dolo, pot prednikov, je za večino njih edina pot. In tiste “prave kristjane” imenujejo ubijalci tradicije. Aluk to dolo ni le vera, je način življenja, ki uči tudi kako graditi hiše in kako obdelovati zemljo. Ja, vse to se s pomočjo starodavnih znanj ohranja. Čudoviti so pogledi na torajanske vasi s tongkonani, obdane z riževimi polji in vodnimi bivoli, ki se valjajo po blatu.
Kamorkoli vas v Indoneziji zanese, povsod boste našli nenavadnosti. Najsi gre za čudne živali, ki jih ne najdete nikjer drugje in tropske rastline nenavadnih oblik in imen ali pa skrivnostna verovanja in kulturo, ki jo zahodnjaki težko razumemo. Če odpremo svoje srce za vse te nenavadnosti, nas bodo obogatile in nam dale snovi za razmišljanje še dolgo po tem, ko bomo spet doma.
Nina Slamnik