02. mar, 2011   Vodniki  

 

Hačapuri in Hinkali

 
Lokalno vodičko Natalijo sem vprašala katere jedi so za Gruzijo najbolj značilne. »Hačapuri in hinkali« je izstrelila kot iz topa.
Hačapuri je nekakšna pogača s sirom, ki se lahko je vedno in povsod. Za zajtrk, kosilo, večerjo in vmes. Dobite ga tako na ulicah, v restavracijah s hitro prehrano, beznicah in dragih restavracijah. Le en trik obstaja: nikoli ne morete vedeti kako velik bo. Včasih vas postrežejo z enim kosom, drugič pa lahko dobite celotno pogačo, ki jo komaj zaobjamete. No, če ste zelo, zelo lačni boste tudi tak hačapuri zmazali sami, sicer pa svetujem, da ga delite še s kom.
Hinkali pa je, hm, nekakšen žlikrof z mletim mesom. Izgleda kot gigantski tortelin. Je se navadno kot topla predjed, naroča pa po komadih, a če boste naročili le enega vas bodo res čudno gledali. Še bolj čudno, če ne že kar zgroženo, pa vas bo gledala Natalija, če se boste hinkalija lotili z vilicami in nožem, kar se nam Slovencem vedno zdi najbolj logično in navadno. »O moj bog, kaj pa počnete … Hinkali vzemite v roke, odgriznite zgornji del, spijte tekočino in ga še vedno držeč v rokah pojejte, pa ne vsega naenkrat …« Tako približno reagira Natalija vsakokrat, ko se tujci lotijo ene izmed njenih najljubših jedi.
Vsekakor pa ne morete oditi iz Gruzije, ne da bi poskusili hačapuri in hinkali, pa ne glede na to, kako se ju boste lotili.
 Nina