20. mar, 2019   Agencija Oskar, Kanarski otoki, Tenerife, Vodniki   , ,

 

Glasba Kanarskih otokov

Piše: Nina Kos

Glasba je imela pomembno vlogo v otoški zgodovini in jo ima še danes. Prebivalci Kanarskih otokov se še posebej zavedajo združevalnega in zdravilnega pomena glasbe. Glasba Kanarskih otokih je odraz otoške kulturne dediščine. Gre za fuzijo afriške, latinskoameriške, evropske in gvančevske staroselske glasbe. Tako Tenerife kot Gomero so v preteklosti naseljevali Gvanči, ki so potomci Berberov, starodavnega naroda, ki živi na območju severne Afrike. Danes obstajajo le še posamezni potomci Gvančev, večinsko prebivalstvo pa je špansko.

Bobni so zaščitni znak tradicionalne berberske glasbe, hkrati pa so bobni nadvse priljubljeno glasbilo tudi na Kanarskih otokih. Danes se domačini najraje prepuščajo energičnim latinskim ritmom ob spremljavi kitare. Zaradi številnih migracij, pomorske trgovine in kolonialnih osvajanj je kanarska glasba tesno povezana z latinskoameriško glasbo. Ena najbolj priljubljenih glasbenih zvrsti je t.i. jota, tradicionalna plesna glasba, kjer izvajalci, oblečeni v tradicionalna oblačila, ob zvokih kastanjet poskrbijo za pravi glasbeni spektakel.

2 - Glasba Kanarskih otokov

Za Kanarske otoke je značilna lokalna različica jote, imenovana Isas. Poudarek je na gracioznosti glasbe, osrednjo figuro v plesu pa predstavlja tvorjenje kompleksne človeške verige. Fundamentalni element kanarske glasbe je timple, kanarska 5 – struna kitara, glasbilo, ki je doživelo glasbeno revolucijo skozi čas in postalo nepogrešljiv element pri izvajanju glasbenih del od klasične do popularne glasbe.

Kljub temu, da Kanarske otoke obdaja zgolj Atlantski ocean, so vedno v koraku s sodobnimi glasbenimi trendi. Kanarci so dom številnih mednarodno priznanih glasbenikov in med drugim simbolizirajo oazo jazza.

Otok Tenerife se ponaša tudi z enim od najboljših simfoničnih orkestrov na svetu. Koncertira v znamenitem avditoriju v Santa Cruzu, ki ga zaradi veličine in arhitekturne podobnosti številni primerjajo s syjdneysko opero.

3 1 1024x695 - Glasba Kanarskih otokov

Ni skrivnost, da danes številni otoški glasbeniki in umetniki črpajo navdih za svoja dela iz lokalnega okolja. Kanarski otoki se ponašajo s pravcatim glasbenim bogastvom.

4 1 1024x455 - Glasba Kanarskih otokov

Domačini preprosto dihajo z glasbo. Otoki večne pomladi privabljajo številne ulične glasbenike skozi vse leto. Barvite ulice tako še dodatno barvajo zvoki latino ritmov. Kanarski otoki so glasbena harmonija, zato preprosto zapri oči in prisluhni.