12. sep, 2012   Agencija Oskar, Člani pišejo  

 

Geološka piramida

 
Na Visokem končujemo postavitev geološke piramide, ki 6 sept 012 004 300x225 - Geološka piramidabo del širše učne poti ob reki Kokri in ki je locirana na energijski točki, ki jo je določil znani slovenski radiestezist g. Franc Šturm iz Tolmina.
Učna pot bo sestavljena iz 5 info tabel, ki bodo prikazovale naravne vrednote reke Kokre, ki so vse premalo znane tako pri strokovni, kakor tudi laični javnosti. Največji poudarek bo na predstavitvi geološke pestrosti, saj gre za tako rekoč  svetovni fenomen glede raznolikosti kamenin, ki jih reka na svoji poti od izvira na območju t.i. Jadranske diskontinuitetne črte v KARAVANKAH, kjer sta se v geološki preteklosti afriška in evrazijska litosferska plošča združili, pa do izliva v Savo v Kranju, prinaša in oblikuje v različno velike prodnike. Ta pestrost je prikazana v oblik štiri stranične 3 metre visoke geološke piramide, kjer vsaka odProdniki 006 300x225 - Geološka piramida štirih strani prikazuje tipične kamenine.
Začetna in končna tabla bo prikazovala celotno porečje reke Kokre in poudarke najpomembnejših naravnih in kulturnih znamenitosti na njeni poti od izvira do izliva.
Ena tabla bo namenjena ohranjanju spomina na 7 mlinov, ki so bili nekoč na mlinščici ali rapi, pa jih zdaj ni več, spet druga bo namenjena osebni predstavitvi reke, ki govori v prvi osebi, od imena, značaja, rečnega režima, do njenega odnosa  do ljudi, domačinov ali drugih naključnih obiskovalcev in o spominu na najpomembnejše dogodke , ki se nanašajo na reko in njeno bližino v preteklosti do danes.
 
Milan Krišelj