04. nov, 2014   Agencija Oskar, Španija, Vodniki  

 

Generalife ali gremo v rajske vrtove

Ko govorimo o Andaluziji, pogovor vedno nanese na Mavre. Kdo so bili Mavri? To so bili nekdanji osvajalci Iberskega polotoka, ki so prišli iz severne Afrike. Ime, ki so ga dobili po kraljevini Mavretaniji v severni Afriki, se je prijelo vseh, ni važno, ali so bila arabska ali berberska plemena.
Generalife-Krasen razgled na Alhambro preko zeliščnega vrtaMavri so prihajali iz puščave in sušnih predelov, zato jim je bila voda zelo dragocena, oaza pa pravi zaklad in vir hrane. Ko so prišli v zeleno Andaluzijo, se je za njih začela prava pravljica. Znanje v arhitekturi so združili s kmetijskim znanjem in začeli so graditi prekrasne palače s čudovitimi vrtovi.
Vrt je bil za njih podoba raja, dan od Boga in ustvarjen preko človeka. Tu so morala biti zadovoljena vsa čutila. Oči so se morale napajati s prekrasno arhitekturo, zelenimi vrtovi, cvetočimi gredicami in uživati v harmoniji barv. Ušesa so poslušala zvok ptic, žuborenje prelivajoče vode, veter, ki se je igral v drevju … Roke so tipale različne strukture listja in sadežev, od gladkih, mehkih, trdih, robatih … Nos je vonjal dehteče cvetlice in zrelo sadje … Usta so okušala sadje, zelišča, zelenjavo … Vse kot v raju. Generalife ali pa pred notranjim vhodom v Al-hambriRaj je popoln in tak je moral biti tudi vrt. Ker so bili praktični ljudje, so združili sadje in jagodičevje s cvetličnimi gredicami, vse skupaj pa prepletli z igro vode.
V 10. stoletju je v Granadi v Andaluziji zavladala dinastija Nasridov, ki so bogateli na račun trgovine med krščanskim in muslimanskim svetom. Ogromen pritok denarja se je hitro odrazil na arhitekturi. Začeli so graditi palačo Alhambro in vrtove Generalife.
Vrtovi danes niso takšni kot nekdaj, vendar odražajo nekdanjo veličino. Mlada, neporočena dekleta navadno zavzdihnejo ob pogledu na vrtove: ‘Oh, ko se bom poročila, bo to tukaj, v Generalife!’
Pa poglejmo skupaj podobo raja.
Z vami podoživljala zgodbe iz Alhambre in vrtov Generalife
Breda Dular