22. jan, 2020   Agencija Oskar, Etiopija, Vodniki  

 

Etiopska pravljica

Piše vodnik: Bojan Grošelj

Etiopija je ena izmed najbolj opojnih držav v Afriki. Njena bogata zgodovinska dediščina, raznolika ljudstva in neizmerne naravne lepote ustvarjajo identiteto, ki se povsem razlikuje od preostale celine. In resnično, na naši poti vsrkavamo opojnost, napajamo se pri naravnih lepotah, kulturnih in zgodovinskih spomenikih Etiopije. Doživimo tudi tisto, kar Etiopijo naredi edinstveno med afriškimi državami … Svoboda, vera, upanje … kot so barve etiopske zastave.

Tisoč obrazov se nam predstavlja v eni izmed večjih afriških držav. Vsak dan na poti se nam bo počasi odstirala tančica dežele. Pot nas vodi po severozahodnem delu Etiopije. Tu se je rodila današnja Etiopija. In kljub temu nas malce »pretrese«, ko vidimo etiopski vsakdanjik, pokukamo v njihova bivališča, se družimo z domačini pri njihovem delu. Pa navsezadnje gremo v Etiopijo, da nas vsrka vase in se vrnemo bogatejši za novo izkušnjo.

In tako bomo tudi mi nehote ali hote postali vpeti v zgodbo ali etiopski vsakdan. Kmalu bomo ugotovili, da za srečo niti ne potrebujemo veliko. Ko se poistovetimo z gostujočo deželo, tudi sami začnemo misliti kot Etiopijci. Za srečo, ki jo začutimo na potovanju, je dovolj nasmeh otrok, ki nas pozdravljajo ob poti, stisk rok in tisti značilni nasmeh, ki ga domačini tako radi delijo. Etiopija je dežela vernih, prijaznih ljudi.

Opojne vonjave, pitje tiste prave kave, okušanje lokalnih jedi…to bo še dodatno »začinilo« naše potovanje. Kava, kaffa,  to je v Etiopiji pravi ritual. Doživljamo, pijemo in uživamo. Etiopija je znana tudi po kulinariki … Injera, pa razne juhe, to je tisto pravo … pa govedina na žaru … malce bolj trda, kot so bili skozi zgodovino trdi in neomajni tudi Etiopijci, ko je bila njihova svoboda ogrožena.

Pot nas bo vodila od pekla do raja. Bo prej raj ali pekel? Ali pa bomo celotno potovanje doživeli kot raj, kajti na potovanju je vsak dan naš najlepši dan. Prepustili se bomo gostujoči deželi, da nas bo vsrkala in tako bomo čutili in dihali kot domačini. Pravijo, da je Etiopija božje delo. Resnično nismo ravnodušni do lepote pokrajine, očarani in navdušeni smo na strehi Afrike. Nemo občudujemo stvaritev njega ali pa je to delovanja vulkanov. Na naši poti, ko občudujemo NP Simien, nam pot prekrižajo dželada pavijani, z malo sreče uzremo tudi kozoroga, morda etiopskega šakala in kralja neba – beloglavega jastreba.

Igralci bomo postali in se hote ali nehote poistovetili s sceno, okoljem, čudovitimi prizori narave ali pa samo uživali v tišini samostanov. Resnično, Etiopija nas enostavno vsrka in iz dneva v dan smo bolj navdušeni nad deželo. Smo raziskovalci, ko iščemo izvir Modrega Nila, čudimo se naravi, arhitekturi, tako kot so se čudili mnogi popotniki pred nami.

Je skrinja zaveze res v Aksumu, kdo je zgradil gradove v Gondarju, kako so gradili kamnite cerkve v Lalibeli? To je samo nekaj vprašanj, na katere bomo poiskali odgovore. Kot sem že omenil, je SZ del Etiopije arhitekturno zgodovinski zaklad Etiopije. Skrinja zaveze, kraljica iz Sabe, kralj Salomon, gradovi v Afriki in nenazadnje vrhunec … cerkve v Lalibeli. Resnično čudimo se mojstrom, ki so vse to zgradili, uživamo v zgodbah in vsrkavamo zgodovino, samobitnost Etiopije. Postanemo popotniki, ki se pomikamo skozi časovni stroj … Neprecenljiva izkušnja, ki nas poveže in notranje obogati.

A radosti, veselja, smeha tudi na tem potovanju ne manjka.

Etiopija je res dežela tisočerih čudes, bodite tudi vi del »Etiopske pravljice« ali A(tra)ktivne Etiopije.
Etiopija je dežela, ki si jo želite doživeti, videti, dihati in jo vsrkavati.

Kliknite na fotografijo za ogled celotne fotogalerije.