04. nov, 2019   Nekategorizirano  

 

Egipt in Sinaj

Piše: vodnik Bojan Grošelj

Egipt, zibelka civilizacije, je od nekdaj buril sodobnike, zgodovinarje in pustolovce. Nad njim so se navduševali in se mu čudili … Zakaj ne bi bili del navdušenja tudi vi, spoštovani sopotniki?

Potovanje po Egiptu in Sinaju je zagotovo eno najlepših potovanj, saj ju občutimo, začutimo in doživimo v vsej njuni veličini. Domov se vrnemo z neprecenljivimi doživetji in spomini, ki nikoli ne zbledijo. Le kaj zanimivega lahko tam pravzaprav pričakujemo?

Egipt-Abu Simbel

Pojdimo kar tako, po vrsti:

Okusno je. Na celotnem potovanju  po Egiptu  okušamo;  uživamo v lokalni hrani, jemo med domačini. Pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, to misel na potovanju tudi doživimo …  Hrana je raznolika in okusna. Odkrivanje lokalnih jedi v Egiptu je kot češnja na vrhu torte. Vsak dan novi in drugačni okusi, kot je pestra in zanimiva pokrajina po kateri potujemo. Čaj, kava in karkadeh  (hladen čaj iz hibiskusa) poskrbijo, da je užitek še bolj intenziven.

Egipt-nubijska-kava

Skrivnostno je. Stojimo in se čudimo pomnikom staroegipčanske civilizacije. Nenehno se sprašujemo kdo je to zgradil, kako so to zgradili in se čudimo naši majhnosti. Stari pregovor pravi, da se stvari  bojijo časa, a čas se boji piramid … Veličastno je biti in občudovati piramide, sfinge in templje. A na drugi strani nas prevzame islamski stil gradnje … glej najstarejša islamska univerza, poglejte to arhitekturo …  In že smo pri Koptih;  viseča cerkev, cerkev Sv. Sergeja … Se je tam res nekaj mesecev skrivala sveta družina? Egipt je dar Nila, je dejal že Herodot. Vožnja s feluko po mogočni reki je doživetje, ki ga bomo še dolgo čuvali v kamrici spominov. Vsak sam s svojimi mislimi sredi velike reke lahko meditira, uživa in počiva ob pogledih na spokojno reko in življenje ob njej.  In nato Sinaj; samostan Sv. Katarine. Pentavteh se nam razkrije v vsej svoji veličini. Dihamo, čudimo se kot Izraelci, ki so odšli iz Egipta v Kaanan. Vrhunec je pohod na Mojzesovo goro, kjer čakamo deset zapovedi. Ni besede, ki bi opisala to čudovito izkušnjo in lepoto pokrajine. In ko že mislimo, da je to vrhunec, nas ta pravzaprav šele čaka. Zapodimo se v puščavo, sveto puščavo. Radoživo jo srkamo v vsej svoji prostranosti, veličini in tišini.  Bosonogi jo odkrivamo in se čudimo igri narave ter barvitostim kanjonov.

Egipt-Asuan-feluka

Kreativno je. Vsak dan je najlepši dan na našem potovanju. Vpeti smo v zgodbe, smo stari Egipčani, morda tudi faraoni … Le katera je lepša Kleopatra, tista prava ali Elisabeth Taylor? V Aleksandriji smo grški filozofi. A že čez trenutek smo Rimljani v rimskem Babilonu. Ob odkrivanju bazarja Khan El Khalili smo kot v pravljici iz 1001 noči in na Nilu lahko postanemo turisti iz viktorijanske dobe. Na jugu se čudimo pomnikom staroegipčanski kulturi. Templji nas ne puste ravnodušnih. Sinaj je biblična pokrajina, tam smo puščavniki ali pa kot Lawrence Arabski. Uživamo v zgodbah in postanemo igralci v tem filmskem spektaklu.

Egipt-tržnica

Atraktivno je. Ko smo igralci, se vključimo v življenje domačinov. Naenkrat nas  vloge tako prevzamejo, da potovanje postane atraktivno in ravno druženje z domačini nas navdušuje. Na potovanju  čas postane postranska dimenzija,  premikamo se počasi, a ravno dovolj »hitro«, da smo vedno v središču zanimivih točk in dogodkov.  Bolj kot smo vpeti v življenje Egipčanov, bolj se širi naše obzorje in tako potovanje postaja samo še en sam užitek.

Egipt-Sveta-Katarina-Sinaj

Radovedno je. Pravijo, da na potovanju sopotniki odvržemo vsakdanja oblačila in maske. Sprva radovedno, potem pa vse bolj pogumno se zbližamo z gostujočo deželo. Postanemo del nje in ravno to nas notranje bogati. V tej preprostosti se skriva bogastvo našega potovanja.

Egipt-Sinaj-puščava

Če ste bili pozorni, prve črke brane navzdol, tako kot hieroglifi, denó ime OSKAR.  Morda naključje ali ne, pa vendar z agencijo Oskar vse to lahko doživimo. S potovanja se vrnemo bogatejši za neprecenljivo izkušnjo.

Želim si, da bi vam s tem kratkim zapisom vzbudil željo po potovanju in vam že sedaj kličem: »Mrhaban bikum Al Misr«, dobrodošli v Egiptu. In da, kot poje pevka Dalida, rojena v Egiptu, pesem »Ahsan nas«, dobri ljudje, to še kako drži. Egipčani so odprti, gostoljubni in prijazni ljudje.

Se vidimo!