19. mar, 2009   Egipt   , ,

 

Egipčanski nobelovec

Ena izmed  poti  za boljše razumevanje  neke dežele je prebiranje domačih pisateljev. Kdor bi rad spoznal pravo dušo Egipta nikakor ne more mimo Naguiba Mahfouza.

egipt_1

Naguib Mahfouz je  leta 1988  za svoje pisanje prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Še dandanes je edini pisatelj arabskega sveta, ki se ponaša s to prestižno nagrado.
Vse svoje življenje, do smrti v visoki starosti 94 let je živel v starem islamskem delu Kaira.
Gre za predel, ki se razteza pod Citadelo in vse do znamenitega trga Khan el – Khalili.
Tu se zdi, da se je čas ustavil in tudi dandanes si popotnik z malo domišljije lahko predstavlja kakšen je bil svet v katerem je živel pisatelj.

egipt_2

Gre za labirint ozkih ulic, kjer se izmenjujejo različne trgovinice z čajnicami, kjer moški čajčkajo in kadijo vodne pipe. Vse življenje se odvija na ulici, med sosedi ni skrivnosti in zasebno življenje je javno.
Na vsakem koraku srečuješ mošeje in klic Mojezina vabi k srečanju  z bogom.
Življenje se tu odvija počasi, brez naglice in v ritmu, ki je enak že stoletja. Tu zares velja pregovor:«počasi se daleč pride«.
Mahfouz je bil privrženec stranke Vafd – stranke, ki je nastala leta 1918 in se je borila proti angleški nadvladi v Egiptu. Pisatelj mojstrsko pokaže verska in politična nasprotja znotraj ene družine v svojem najvažnejšem delu z naslovom Kairska trilogija.
Gre za tri obsežne knjige z naslovi: Pot med palačama, Palača poželenja in Cukrarska ulica.

egipt_3

Celotna trilogija je prevedena v slovenski jezik in omogoča globlje razumevanje egipčanske družbe.

GVIDO PEVEC