05. dec, 2018   Maroko, Vodniki  

 

Dragulji Južnega Maroka

Piše: vodnica Daša

To je atraktivno in vznemirljivo potovanje za vse naše sopotnike, ki so že obiskali Maroko v naši klasični ali nagajivi različici. Za vse tiste, ki bi Maroko obiskali še enkrat in svoje izkušnje nadgradili z dodatnimi izzivi.

Prav za vas smo pripravili »Dragulje Južnega Maroka.«

Na tem potovanju je v ospredju presenetljiva narava. Preberite naš program, v tem članku pa bi radi izpostavili nekaj izjemnih znamenitosti:

Slapovi Ouzoud v Visokem Atlasu 

Sredi Visokega Atlasa bomo obiskali slovite kaskade Ouzoud. Iz vedno vročega Marakeša se bomo podali v hribe. Blizu gorskega mesta Azilal se v več pramenih in treh stopnjah celo leto spuščajo beli slapovi bistre vode. Sprehodili se bomo okoli slapov, opazovali domačinski turizem, se mogoče z ladjico, narejeno iz starih sodov in različnih materialov, popeljali tik pod slap in si privoščili kakšno dobro jed in čaj ob poti navzgor. V Evropi bi bili slapovi takih razsežnosti (okoli 150 m padca) strogo zaščiteni, tu pa domačini veselo ponujajo prav vse, povezano z vodo. V tolmunih pod slapovi, recimo, lahko tudi plavate. Plavalci, kopalke v nahrbtnik! Lahko si izposodite ali kupite tudi blazino, rokavčke ali napihljiv obroč!

Slapovi Ouzoud v Visokem Atlasu - Dragulji Južnega Maroka

Na poti navzgor si lahko ogledate številne preproge, jelabe (moške in ženske tunike), različne spominke, lončenino in še kaj … Na terasicah ob slapovih domačini najamejo prijetno urejen prostorček s preprogami za cel dan, počivajo in uživajo ob pogledu na slapove. Bi to naredili tudi mi?!

Sipine Chigaga

So nekaj najlepšega v južnem Maroku. Če ste že spoznali prelepi Erg Chebbi, boste nad sipinami Chigaga navdušeni na drug način. Težko je oba erga (erg pomeni sipina) primerjati med seboj, oba sta lepa, izjemna, privlačna in težko dostopna. Do Chigage se bomo zapeljali kar z džipi. Preživeli bomo noč v lepo urejenem kampu, spali pod zvezdami ali pa v pravih amazirskih šotorih, pili čaj in jedli tajine in opazovali sončni vzhod z bližnje sipine … Potem pa spet v 4×4, kot rečejo v Maroku in proti dolini reke Draa … proti Modrim goram … Modrim??? PUSTITE SE PRESENETITI …

Puščava Erg Chigaga 1024x683 - Dragulji Južnega Maroka

ZAGORA je staro križišče poti. Prav na jugu Maroka, kjer so včasih prepregali kamele, pripravljali dolge oborožene karavane, ki so se odpravile na dolgo pot preko puščave. Cilj so bile dežele v Podsaharski Afriki. In blago? Zlato, srebro, sol, dragocenosti, slonovina, tropski sadeži in žal tudi ljudje .. Sužnji.

Še danes je na kultnem zidu narisana karavana kamel, poleg nje pa napis Toumbouctu 52 yournees, torej 52 dni hoje in jahanja do mesta ob Nigru – Tumbuktu.

In še presenečenje: sredi danes sodobnega mesta, kjer poleti niso nič nenavadnega temperature okoli 50 °C (spomladi pa prijetnih 30), stoji prijeten »Glacier bar« – ledeni lokalček z imenom OSKAR!!! KAJ TAKEGA!!!! Je res leden?? Je, je …

Legzira na Atlantiku

Naša dolga pot se počasi zaključuje, po širokih vadijih ali ouedih, kot rečejo v Maroku, pridemo do Atlantika, kar nekaj km južno od znanega Agadirja in tam presenečenje:

Oh, tu, pod kamnitimi oboki Legzire se človek preprosto zaljubi! Saj je res, kakšna igra narave!

Zaljubiš se v divjo lepoto Atlantika, moč morja, butanja valov in vpliv plime, v toploto oceana, nežen pesek na obali. Tu ni prostora za prehudo filozofijo, ampak le užitke in sanjarjenje. In temu se predamo.

Maroko Legzira 1024x683 - Dragulji Južnega Maroka

Dragulji Južnega Maroka so narejeni za potnike, ki iščejo lepoto. Ki ne hitijo, ki se radi ustavijo in preprosto le gledajo, srkajo, občutijo.

Ki se radi podružijo z domačini v tuji deželi.

Vse to in še marsikaj drugega – vedno čutni Marakeš, kamniti naravni most v Visokem Atlasu, skrivnostno mesto Agdz ob reki Draa, pa sončna Zagora, filmski Ouarzazate, svetovljanski Agadir in še in še.

Ljubitelji Maroka, ljubitelji puščav, ljubitelji gora in ljubitelji oceana, vabljeni! Pridružite se nam!