30. mar, 2016   Agencija Oskar, Oskar celostno  

 

Dotik Gaje in njenih življenjskih sil

Delavnica Marka Pogačnika UNESCO umetnika za mir na IŽU

Marko Pogačnik je v zadnjih tridesetih letih razvil izvirne pristope k človekovemu povezovanju z lastnim bistvom in z bistvom Zemljinega vesolja. Predvsem gre za telesne vaje Dotika Gaje, ki mu jih posredujejo elementarna in druga bitja Gaje in za pristope k dojemanju nevidnih razsežnosti narave, pokrajine in prostora. Na delavnici bomo obiskovali čudovite kraje Iža, med drugimi vilinsko mesto na hribu Opačac. Učili se bomo vaj Dotika Gaje in zbirali izkušnje nevidnih svetov s pomočjo izvirnih vaj dojemanja.

Slika za članek Iž 1 218x300 - Dotik Gaje in njenih življenjskih silMarko je lani skupaj z Mariko in sodelavkami/sodelavci Skupine za umetnost VITAAA pred hotelom Korinjak na Ižu postavil megalitni Geopunkturni krog posvečen Jadranu, vodi in bitjem morja. Tako je nastala idelana priložnost za rituale, s katerimi se bomo povezovali z bitji vode, predvsem z delfini in z bitji oceanov. Marko je otok Iž opisal kot kraj mnogoterih bogastev:

»Ko sem se lani vozil na delavnico vzdolž otoka Iža, se nisem mogel načuditi. Nad slemenom otoka je kljub sončnemu dnevu svetila vrsta srebrnih zvezd. Imel sem občutek, kot da me Boginja Iža opozarja, da ne smem spregledati bogastva, do katerega ima otok dostop.

Po tednu dni intenzivnega geomantičnega dela z območjem Velega Iža se je pokazalo, da je bogastvo otoka naloženo v več plasteh. Najprej je treba omeniti, da že sam hotel Korinjak, kjer se odvijajo delavnice, stoji na kraju posvečenem elementarnim bitjem štirih Elementov, kar daje kraju prvinsko moč. Na nasprotni strani zaliva, na hribu Mali Opačac, zasajenem z bori, najdemo žarišča Elementov na višjem nivoju. V strukture silnih kamnitih nasipov je nevidno vgrajeno vilinsko mesto.

To dvojno žarišče elementarnih bitij dopolnjuje kraj vzvišen nad mestom, dandanes označen s cerkvico Sv. Roka. Je eden tistih krajev, ki omogočajo dostop do paralelnih svetov, ki so dandanes za nas nevidni. Primerjati se ga da z vrati, ki se odpirajo v različne razsežnosti zemeljskega vesolja. Tako sega kraj Sv. Roka tudi pod vode Jadrana, kjer je shranjen pravzorec jadranskega prostora. V obliki širne barvite mandale leži globoko pod morjem in oddaja v svet signale celosti in ravnotežja duše. Navzven se to kaže kot ritmični preplet morja in kristalov dalmatinskih otokov. Če smo na Ižu se nahajamo v srčiki jadranskega prostora, v njegovi sredini. Od tu je pot do naše lastne sredine in do lastnega miru najbližja.« (Marko Pogačnik)

In brez skrbi, programu navkljub bo dovolj časa tudi za poletne užitke v morju.

Več o Marku Pogačniku preberite TUKAJ.