07. apr, 2014   Agencija Oskar, Skandinavija  

 

Cerkve "stave"

“Stave kirke” (lesene srednjeveške cerkve) so zaradi svoje lepote in edinstvenosti eden izmed najpomembnejših kulturnih spomenikov Norveške. Nekoč naj bi jih bilo po vsej deželi okoli 1.300, danes jih je ohranjenih nekaj čez 30.
Notranjost cerkve stave je običajno zelo temačna; Cerkve "stave"zanjo je značilen poseben vonj po lesu in katranu. Edinstvene številne strehe cerkve so del genialne konstrukcije, ki brez enega samega žeblja zagotavlja odlično stabilnost in dolgo življenjsko dobo. Zmajeve glave in druge podobne pravljične figure na konstrukciji pa je moč najti tudi na mnogih srednjeveških cerkvah po Evropi in na kljunih vikinških ladij.
Ime Stave Kirke so dobile po mogočnih borovih deblih, ki kot nekakšni stebri nosijo glavno streho. Začepljeni so v plohe, ki prosto ležijo na skalnatih temeljih. Te cerkve so začeli graditi Vikingi, o čemer pričajo rezbarije na portalih; tu ni angelov, temveč različna pravljična bitja in živali v bojih.
Velika kuga v 14. stoletju je pomenila kulturni in gospodarski propad v dolinah Norveške. Tako so propadle mnoge lesene cerkve, saj so številna naselja dobesedno izumrla. Druge zopet so se zdele premalo modne in so jih enostavno podrli ter les uporabili za kurjavo. Šele v 19. stoletju, v času prebujanja norveške narodne zavesti, so se zavedeli pomena teh enkratnih kulturnih spomenikov in jih začeli ohranjati.
Stave kirke lahko občudujete v živo na naših potepanjih po Skandinaviji … pridružite se nam, premierno to poletje!