20. jun, 2012   Agencija Oskar, Člani pišejo, Madeira, Portugalska  

 

BODY TEHNIKA ™ – vadba za sedanjost in prihodnost

 
BODY TEHNIKA ™ je kineziološka aktivnost, ki v zadnjem času privlači vse več rekreativne populacije, kot tudi vrhunski šport in osebe z bolečinskimi stanji mišično-skeletnega sistema. Tehnika, ki jo vzljubijo tako nosečnice, mamice z dojenčki, otroci, adolescenti, aktivna populacija in ne nazadnje tudi osebe v zrelem življenjskem obdobju.
Dandanes se težko odločimo za »tisto pravo« aktivnost, saj je raznovrstne ponudbe na trgu ogromno. Po vrhu vsega pa čisto vse obljubljajo hiter napredek in želeni rezultat. Pa je res tako? Menim, da so edini kriterij pri odločitvi kakšne aktivnosti se boste udeleževali, kvaliteta izbrane aktivnosti, vpliv in dokazljivost izbrane aktivnosti na organizem, strokovnost inštruktorjev (v kolikor govorimo o aktivnosti, ki se izvaja organizirano) ter primerljivosti za vsakega posameznika.
Body tehnika ™ je trenutno ena izmed redkih aktivnosti, ki združuje vse zgoraj našteto. Temelji na strokovnih raziskavah in dokazovanju, ki je podprto ne le z zadovoljstvom vadečih, temveč tudi z znanstvenimi potrditvami.
Tehnika prihaja s Hrvaške, njena inovatorka Ana-Marija Jagodić-Rukavina dr. kineziologije pravi, da je tehnika nastala poponoma spontano, kot običajno nastanejo vse dobre stvari.
V grobem tehnika vsebuje pozitivne elemente vseh rekreativnih aktivnosti: npr. iz pilates vadbe povzema kontrologijo, vizualizacijo, aktivacijo globokih mišičnih slojev, iz aerobike intenzivnost, iz plesa gracioznost in preciznost,…
Kaj dela tehniko odlično?

  1. BODY tehnika ™ v primerjavi z ostalimi rekreativnimi aktivnostmi na organizem vpliva celostno in terapevtsko. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da mora aktivnost vplivati na vse komponente zdravstvenega fitnesa, v kolikor želimo govoriti o njeni kvaliteti.

Govorimo o vplivu na mišično – sklepni sistem (body tehnika na slednje vpliva v popolnosti, saj razvija mišično gibčnost, moč, apmlitudo kretnje,….). S primerno količino treningov boste tako postali gibljivi tam kjer to potrebujete in ravno prav močni tam, kjer telo to najbolj potrebuje. Drugi kriterij WHA je vpliv tehnike na senzomotorične sposobnosti, kjer dokazno BODY tehnika™ vpliva na izboljšanje koordinacije, ravnotežja, percepcije,….. Tretji kriterij predstavlja vpliv na kardiovaskularni sistem, kar BODY tehnika ™ rešuje z vadbo srednje do visoke intenzivnosti ter vključitvijo različnih kardio aparatov (kolesa, simulator veslanja, trampolin,…), zadnjega kriterija se veseli predvsem ženska populacija. Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije mora namreč izbrana rekreativna aktivnost vplivati tudi na sestavo telesa. Kalorična potrošnja BODY tehnike je v primerjavi s popularno pilates vadbo še enkrat večja. Pri tem velja izpostaviti tudi dejstvo, da je pri kvaliteti aktivnosti pomemben podatek tudi čas po vadbi, ki še predstavlja porabo kalorij. Po opravljeni vadbeni enoti body tehnike se kalorična potrošnja zagotavlja še nadaljnjih 48 ur. Zaradi vsega navedenega boste v vadbo vložili malo časa.

  1. Rast in strokovno dokazovanje tehnike

Tehnika se od vsega svojega začetka (cca 10 let) konstantno nadgrajuje, kar je v današnjem hitrem in sedentarnem življenju nuja. Naša telesa so predispozicionirana za obdobje daljšega napora in kratke pavze, medtem ko v današnjem času obdobje kratke pavze radi zanemarimo ter organizem obremenjujemo do skrajnosti. Na drugi strani pa izberemo rekreativni program, ki nas ubija s svojo monotonostjo (npr. razni programi, ki se s strukturo vadbene enote spreminjajo na dva, tri mesece,…). O zadnjem lahko rečem, da je to popolno podcenjevanje svojega lastnega telesa. Telo je bilo ustvarjeno za gibanje in slednje mora biti raznoliko, saj mu le to omogoča konstanten napredek in motorični izziv. Slednje velja ne glede na to ali se vadbe udeležuje nosečnica, otrok, zrela oseba ali starostnik.
Zamislite si dvorano, v kateri je 20 oseb, ki čaka na svoj najljubši rekreativni program. Toliko, kot je v dvorani oseb, toliko je različnih in individualnih potreb, ciljev, želja in načinov, kako doseči zastavljeni cilj. Strokovna usposobljenost je tukaj poglavitna. Inštruktorji BODY tehnike se v PBS centrih športne odličnosti izobražujejo konstantno, saj so vezani k izpolnjevanju standardov kvalitete. Naš organizem se v vsakem trenutku spreminja, tako se mora tudi izbrana aktivnost.
Verjamem, da se naslednjič pri odločitvi, kateri rekreativni program je za vas najboljši, ne boste odločali glede na bližino aktivnosti od doma ali službe, temveč glede na kvaliteto programa, strokovnost kadra ter vpliva tehnike na organizem. V kolikor želite funkcionalno, zdravo, lepo formirano telo v kratkem času, potem je BODY tehnika pravi način.
Napisala:     Barbara Tavčar, master body inštruktor
                 Vodja PBS centra športne odličnosti Kranj