16. jan, 2013   Agencija Oskar, Šrilanka, Vodniki  

 

Astrološke urice

Piše: vodnica Sara Alt

Tokrat sva v predavanju z lokalnim vodnikom Lalom razlagala kulturo in življenje Šrilančanov. Veliko je bilo govora o tradiciji, o medsebojnem spoštovanju med generacijami, o razlikah v življenju na podeželju in mestih, o tem,  kako malo je ločitev v primerjavi z ostalim svetom, o Srilanka-Budakastnem sistemu, ki uradno več ne obstaja, a ga domačini še zmeraj občutijo in živijo v vsakodnevnem življenju, o poroki in pogrebu in še in še zanimivih tem sva se lotila.

Potem je začel Lal razlagati svojo življenjsko zgodbo, kako je njegova žena iz višje kandyske kaste, katere člani imajo modro kri, kako sta se spoznala in končno tudi poročila.
Tako smo izvedeli, da je pred poroko poleg pristanka staršev, potreben in nujen obisk pri astrologu. Po natančnem izračunu astrolog ugotovi, koliko možnosti imata mlada dva za srečno življenje. Če se izkaže, da se v večini zadev ujemata, dobita njegov blagoslov in to jima je dobra popotnica za srečno življenje. V nasprotnem primeru, jima poroko odsvetuje.

Blagoslov astrologa je spremljal tudi Lala, kateremu je bilo napovedano, da ne bo nikoli dobil moškega potomca, čeprav sta si ga z ženo srčno želela, da pa bo imel namesto tega tri krepke hčere. In tako je tudi bilo. Danes se Lal ponosno pohvali s srečnim zakonom in tremi čudovitimi hčerami, med katerimi se najstarejša v kratkem tudi omoži. Naš vodnik ne more skriti navdušenja nad hčerino izbiro zdravnika za moža, saj ve, da bo njegovi ljubljenki lahko zagotovil dobro življenje v blagostanju in brez pomanjkanja. Da pa ne bo odvisna samo od moževe dobre volje je poskrbel tudi oče sam s tem, da ji je omogočil najboljše možno šolanje v državi. Zdaj ju čaka kariera in življenje v Avstraliji.

Obisk astrologa je praksa tudi ob rojstvu otroka, saj želijo starši svojemu otroku zagotoviti srečno življenje brez nepotrebnih zapletov. Že vedenje, kakšne predispozicije ima bitje, ko pride na svet, lahko staršem pomaga pri pravi vzgoji, nekoliko starejšemu otroku pa smernice za ravnanje, ki mu prinaša več pozitivnega v življenje. Jyotish astrologija nikakor ni zapečaten list papirja, Srilanka1ki bi človeka obsodil na »večno pogubo« in je naša usoda samo do takrat, dokler se ne začnemo zavedati podzavestnih vzorcev, ki jih lahko razpoznamo prav z analizo rojstne karte. Tako dobi malček že ob prihodu na svet svojo astrološko karto, v kateri je preko zvezd, vsaj do neke mere, zapisana njegova življenjska pot.

Ker Šrilančani verjamejo v karmo in reinkarnacijo imajo posameznikove življenjske odločitve, izbire in njegovo delovanje ključen vpliv na njegovo življenje in usodo. Vsako delovanje prinese določene posledice, ki jih živimo. Ali žanjemo dobro ali pa slabo karmo, je odvisno od stopnje zavedanja lastnih črnih lis in našega delovanja.

Najino predavanje je vzbudilo veliko pozornosti in interes za obisk astrologa je kar naenkrat postal del našega potovalnega načrta. Da astrologija ni iz trte zvita, je bilo jasno, ko so potniki začeli prihajati iz pisarne starejšega možakarja, ki je štel že krepko preko 70.let.

Navdušeni in  presenečeni nad točnostjo povedanega,  na trenutke malce evforični so hiteli razlagati, da česa podobnega še niso doživeli in da je gospod res mojster na tem področju.

Takšno vzhičeno stanje bi premaknilo še goro in nisem si mogla pomagati, da ga ne bi obiskala tudi sama!

Ampak to je že druga zgodba.