21. sep, 2022   Agencija Oskar, Portugalska, Vodniki  

 

(Anikin) Portugalski kalejdoskop

Piše: Anika Odar

Ste pripravljeni, da preberete Anikin portugalski kalejdoskop in se vam pred očmi naslikajo podobe te dežele, kot jo vidim jaz? Torej, pred vami so mini drobci Portugalske in razlogi »zakaj ravno ta dežela«?

Polenovka na 365 načinov

Ljubiteljem ribje hrane se na Portugalskem zelo dobro godi. Pravijo, da imajo receptov s polenovko dovolj za prav vsak dan v letu. Za spremljavo še malo portugalskega vina in dan se hitro prevesi v večer. Ko sonce počasi zahaja, ulice v Bairro Alto hitro oživijo – vročina je mimo in ljudje pokukajo iz zavetij stanovanj. Po večerji sledi sprehod do trga Praça do Comércio, vmes pa še postanek za ”sladico” – Pastel de Bacalhau (slana polenovka, krompir, čebula, začimbe, lahko je dodan še kozji sir iz gorovja Serra da Estrela).

Hrast plutovec

Quercus suber (lat.) ali hrast plutovec, tako imenovano ‘slečeno drevo’, je  prepoznavni znak Portugalske, po katerih ima marsikateri prebivalec tukaj tudi priimek Suberino. Izdelki iz plute nas spremljajo povsod, so različnih oblik in velikosti – tukaj je vse lahko iz plute. Hraste sicer poznamo tudi pri nas, je pa ta portugalski prav posebne vrste – nima dlanastih listov 🍁, temveč enostavne 🍃, rahlo nazobčane, največji čudež pa je del njegove skorje – pluta. Človek jo je že v preteklosti začel uporabljati za najrazličnejše stvari. Delavci, ki drevesa kot šivilje zarežejo in slečejo, morajo svoje delo opravljati zelo previdno, saj bi lahko kakršnakoli poškodba notranjega živega dela pomenila vdor za najrazličnejše nepridiprave. Sprehod med temi mogočnimi drevesi vedno vzame dih – česa vsega je narava sposobna!

»Rože, rože, rooožice!«

Na vsakem koraku so – v vasicah, mestih, na oknih ob poti … povsod. Ko se sprehajam po ulicah, se mi oči kar spočijejo. Portugalci presenetijo z ljubeznijo do plastičnih rožic in okraskov, ki jih ni malo, a jaz ostajam pri naravnih.

Ulica cvetočih hortenzij Trancozo

Lastovke

Na vsakem koraku so – na stenah hiš kot keramična dekoracija, poslikave na stavbah, spominki, pa tudi tiste prave, ki letajo po zraku. Lastovke letijo vsako zimo na jug, v iskanju ugodnejše klime in boljšega življenja. Tako so tudi Portugalci (včasih in še danes) hodili na vse konce sveta, vendar se tako kot lastovke še vedno vračajo nazaj domov.

Atlantik

Skočim notri – seveda, da občutim, kako je topel. 😊 Tu, na Madeiri, na Irskem, kjerkoli. Vedno predstavlja osvežitev in požene kri po telesu. Na Irskem mi je eden od domačinov rekel: »En skok v Atlantik na teden odžene zdravnika stran«. Odpovem se slovenskemu enemu jabolku na dan in ga zamenjam za Atlantik!

Zvezde, ki kažejo pot naprej.

Sprehod po Zvezdnem gorovju (Serra da Estrela) je balzam za srce po vseh dnevih hoje po mestih. Sprehodimo se med granitnimi osamelci mimo različnih jezerc. Pot nam kažejo zvezde – bleščeči se delci, ki sestavljajo granitno pokrajino. Pohod nas prevzame, saj smo Slovenci otroci gora in taka pokrajina nam pričara občutek toplega doma.

Kako lepo je, da ne vemo vsega.

Mogočne skale, oblikovane in postavljene v različne formacije, pričajo o življenju tisoče let pred nami. Takšne in drugačne formacije (v krogu, osamelci itd.) nas spremljajo po celi Portugalski. Danes bi ljudje vse radi razložili, vedeli zakaj in kako. Jaz pa le rečem: ‘Kako lepo je, da ne vemo vsega.’.

Sir

Staran, mlad, manjši, večji, z dodatki ali brez, kozji, ovčji. Mmm … Ob kozarcu belega vina, kot prigrizek proti večeru, ko soncu počasi pojenjajo moči. Še boljši pa je tam, kjer je doma – v Zvezdnem gorovju, na Torreju, kjer ga lahko poizkusimo in si naredimo pravi mali piknik. Sirček, nekaj kruha in seveda naši sopotniki, s katerimi bomo uživali v lepem razgledu in sirni pojedini.

Azulejos

Keramične ploščice srečamo na vsakem koraku – na stenah, fasadah, v trgovinicah s spominki. Vseh barv mavrice slikajo vsak dan druge prizore in popestrijo portugalske ulice.

Portugalsko tlakovanje

Umetniški duh ne more ostati le na stenah, temveč se preslika tudi na tla. Kontrast temnih in svetlih kock poživi vse ulice in trge z različnimi podobami – zgodbe o portugalskem zlatem obdobju velikih odkritij, mornarske pripomočke, ladje, geometrijske vzorce in druge motive.

To je 10 stvari, ki jih vidim skozi moj portugalski kalejdoskop in sem jih želela podeliti z vami. Vsakič znova pa se prikažejo nove podobe v različnih barvnih kombinacijah in oblikah. Portugalska nikoli ne razočara, saj je dežela umetniškega duha, dobre hrane in pijače ter prijetnih ljudi, ki se nasmejijo in hitro začnejo govoriti, ko po našem prepričljivem “óla!” mislijo, da znamo portugalsko.

Kaj še čakate, Portugalski kalejdoskop čaka tudi na vas – le kakšne podobe se bodo prikazale pred vašimi očmi? 😊