25. jan, 2023   Agencija Oskar, Španija, Vodniki  

 

ALHAMBRA in GENERALIFE

Piše: Boštjan Cigoj

Potovanja v Španijo

V Španiji bi težko našli znamenitost, ki pritegne več obiskovalcev kot Alhambra. Ta mavrska utrdba za svojimi zidovi skriva številne umetnostnozgodovinske zaklade, kateri v mnogo čem prekašajo tudi tiste v Maroku.

Začnimo pri njeni zunanjosti. Že sprehod po Granadi ponuja številne prekrasne razglede na omenjeno utrdbo, ki je bila zgrajena v 12. stoletju v času dinastije Nasrid. Najlepši razgled nanjo se ponuja s sosednjega griča Albayzin, natančneje z razgledne točke Mirador de San Nicolas, ki se nahaja na podobni nadmorski višini. Tu se v vsej svoji veličini odpre razgled na rdečo utrdbo (v arabščini Alhambra pomeni rdeči grad) z mogočnim obzidjem in številnimi obrambnimi stolpi.

Znotraj obzidja se nahajajo čudovite palače ter prekrasni vrtovi, ki so bili postavljeni in zgrajeni v različnih obdobjih. Najznamenitejša je Nasridska palača, pravzaprav so to tri palače združene v eno (pravosodna, politična in bivanjska palača). Znotraj tega kompleksa je moč videti najpristnejše elemente mavrske umetnosti, ki so še vedno odlično ohranjeni. Prevladujejo podkvasti loki, arabeske (okraski z rastlinskimi vzorci), sebka (rombasta mreža na notranjih in zunanjih stenah), muqarna (panjast strop s stalaktiti), zvezdnati strop, okrašeni stebri, arabska kaligrafija z verzi iz Korana, ploščice azulejos z geometričnimi liki, freske, kipi, bazeni, vodometi ter notranji in zunanji vrtovi. Nekaj okrasja je bilo dodanega v obdobju katoliške Španije po letu 1492. Kot zanimivost velja omeniti, da so bila nekoč vsa okna palače zastrta z vitraži, kateri so v dvoranah ustvarjali nenavadne svetlobne učinke.

Nasridska palača je prav gotovo mali raj za ljubitelje umetnostne zgodovine in arhitekture, pa tudi za vse ostale obiskovalce. Ker so palače služile različnim namenom, so se znotraj njih  spletle številne zgodbe. V politični palači so emirji sprejemali številne ugledne goste, kasneje pa sta prav tu katoliška vladarja Ferdinand Aragonski in Izabela Kastiljska sprejela Krištofa Kolumba tik pred njegovo plovbo v Ameriko. V bivanjski palači so prebivale emirjeve žene ter njegov celoten harem in le ugibamo lahko, kaj se je dogajalo za zidovi te palače.

Znotraj obzidja se nahaja utrdbeni del, imenovan Alcazaba, kjer stojijo številni utrjeni obrambni stolpi. V bližini Nasridske palače pa se na mestu nekdanje mošeje dviga cerkev. Vidimo ostaline hamama (arabske terme), ostanke medine (del, kjer sta bivala služničad ter osebje) in številne nove vrtove. Nenavadna zanimivost je še renesančna palača Karla V., ki je znana po tem, da je istočasno okrogle in kvadratne oblike (okroglo notranje dvorišče in kvadratna zunanjost). Izvorno je bila načrtovana kot osrednja španska kraljeva palača, a je Karla V. smrt prehitela, njegovi nasledniki pa so prestolnico preselili v Madrid. Danes palačo zaradi odlične akustike uporabljajo za koncerte.

Druga večja znamenitost, ki si jo je vredno ogledati,  je Generalife. Ta se nahaja nekoliko izven utrdbe, a je oddaljen le nekaj minut hoje. To je bila poletna rezidenca emirjev iz Granade, kjer se nahajajo čudoviti vrtovi in paviljoni, ki so služili oddihu, uživanju ob čaju in slaščicah ter hlajenju v času poletne pripeke. Vrtovi so zasnovani tako, da imitirajo raj, okrog bazena z vodometi raste številno cvetje, grmički in nizka drevesa. Paviljoni so, enako kot Nasridska palača, okrašeni s tipičnim okrasjem mavrske umetnosti. Z Generalifeja pa se odpira prelep razgled na Alhambro. V času katoliške Španije je v gornji etaži nastal še en manjši vrt, na stenah pa je še vedno mogoče videti ostanke krščanskih fresk. Alhambro in Generalife je nekoč povezovala ozka pot, ki jo je smel uporabljati le nasridski emir.

Med Generalifejem in Alhambro pa so bili pred nekaj desetletji na mestu zelenjavnega vrta ustvarjeni številni novi vrtovi. Poleg je bil zgrajen še amfiteater, kjer med poletjem potekajo koncerti in predstave. Alhambra in Generalife sta precej unikaten preplet sedanjosti in preteklosti, kjer na svoj račun pridejo ljubitelji zgodovine, umetnosti, arhitekture, botanike in vsega lepega, najde pa se tudi kaj za ljubitelje družabnih dogodkov.

Pravi duh in utrip obojega pa lahko resnično začutite le, ko ste enkrat tu.

Potovanja v Španijo