12. jul, 2023   Agencija Oskar, Španija, Vodniki  

 

Kulinarika Španije

Piše: Petra Jontez

Potovanja v Španijo

“Življenje je prekratko, da ne bi jedli dobro” je pregovor, ki dobro povzame odnos Špancev do hrane.

Španci se radi pohvalijo, da imajo najboljšo mediteransko prehrano na svetu. Uživajo veliko lokalnega sadja in zelenjave, odlično olivno olje, različne vrste sira, ribe in morsko hrano pa tudi pršut, perutnino in svinjino. Znani so po dobrem vinu. Poleg značilne lahke mediteranske hrane lahko najdemo tudi veliko mesnih jedi (predvsem perutnina, svinjina, govedina in jagnjetina). Španija je geografsko zelo raznolika, zato po različnih pokrajinah najdemo drugačne sestavine in načine priprave.

Kosila so običajno v času sieste (med 14. in 16. uro). V tem času opazimo, da je večina uradov in trgovin zaprtih. Kaj boste imeli za kosilo, je odvisno od regije. Pogosto lahko poskusite Paello, ob obali morske jedi, v notranjosti pa je več mesnih jedi in enolončnic.

Večerje so namenjene druženju – običajno so zelo pozne, po 21. uri.

Katere pa so najbolj značilne jedi, ki jih lahko zasledimo?

Gazpacho (gaspačo)

Gaspačo je lahka poletna jed, ki izvira iz Andaluzije. Gre za hladno paradižnikovo juho z zelenjavo (običajno čebula, kumare in paprika). Zanimivo je, da gaspačo dobite postreženo kar v kozarcu in zraven rezino kruha.

Paella

Paella je prva asociacija, ko pomislimo na špansko kulinariko. Gre za pisano rižoto, v kateri je (običajno) beli riž, zelenjava, morski sadeži ali meso. Poznamo več vrst Paell. Izvirala naj bi iz Valencie, tako se ena imenuje Valencijska paella, poznamo tudi mešano (paella mixta) in paello z morskimi sadeži. Pri vseh paellah sta dodani dve ključni sestavini – olivno olje in žafran, ki ji daje barvo.

Tapas – mini prigrizki

Španci se ob večerih zbirajo in družijo. Poleg pijače naročajo tapase – mini prigrizke. Tapasi so male porcije, vse od obloženih kruhkov do krompirjevih omlet, oliv in zelenjave na različne načine. Tapas bari so sicer odprti čez cel dan, največ obiska pa imajo v večernih urah. Tako dobimo obložene kruhke z različnimi siri, pršutom, male porcije paelle, škampove repke, olive v marinadi, popečeno ali ocvrto zelenjavo in podobno.

Španska tortilja (tortilla de patatas)

Španska tortilja je nekoliko drugačna od tortilje, ki smo je običajno navajeni. Gre namreč na omleto, največkrat s krompirjem, jajci in čebulo, vse skupaj pa je popečeno v olivnem olju. Postrežejo jo kot prigrizek ali pri zajtrkih narezano na rezine.

Olivno olje

Španija je ena izmed najpomembnejših proizvajalk olivnega olja na svetu tako po količini, kot tudi ko kakovosti. Velik del olivnega olja prihaja iz Andaluzije.

Sladice

Flan

Ena izmed značilnih sladic je flan. Gre za puding iz mleka (ali smetane), sladkorja in jajc. Vse skupaj na koncu prelijejo s karamelnim sirupom.

Churros

Churrosi so ocvrte palčke iz paljenega testa, po okusu nekoliko podobni našim krofom. Testo je oblikovano v palčke, ocvrto, posujejo pa jih s cimetom in sladkorjem. Pogosto dodajo zraven še čokoladni preliv.

Potovanja v Španijo