
Ljubezen gre skozi želodec – Madeirska kulinarika
Piše: Romana Markovič
Madeira je znana po čudoviti pokrajini, izjemnih pohodniških poteh in po edinstveni kuhinji. To je eden izmed razlogov, zakaj se rada vračam na otok. Cenim dobro hrano in pijačo, ki je na Madeiri ne manjka. Moj seznam dobrih restavracij je vedno daljši. 😊
Madeirska kuhinja ima bogato zgodovino, ki sega v 15. stoletje, ko so otok odkrili portugalski raziskovalci. Zaradi lokacije je bil otok priljubljena postaja za ladje, ki so potovale do Afrike in Amerike, in so na otok prinašale različne sestavine in začimbe. Madeirska hrana in pijača sta mešanica portugalskega, afriškega in brazilskega vpliva, zaradi česar je edinstvena kulinarična izkušnja.

Madeirska kuhinja se ponaša z izobiljem sveže morske hrane, mesnih jedi in edinstvenih sladic. Ena izmed najbolj priljubljenih jedi je Espetada, goveja nabodala (tradicionalno nabodena na palicah lovorikovca), pečena na odprtem ognju. Meso je običajno marinirano v česnu, soli in lovorovih listih, kar mu daje poseben okus.
Med morskimi jedmi je najbolj znana Espada ali mečarica, paniran file s pečeno banano. Potem pa tuna – tunin zrezek je jed, ki jo je vsekakor potrebno poskusiti. Tradicionalno je postrežena s pečeno polento ali milho frito.

Zelo priljubljeni med domačini in turisti so tako imenovani tapasi – manjše porcije raznovrstne morske hrane. Rakci, hobotnica, škampi, kalamari, ribice … vse je noro dobro in lahko bi pisali samo o tem. Pridite poskusit. 😊
Bolo do Caco je česnov kruh, kateri so dobro prileže zraven lapasov (male školjke/polži – lapaš) na vroči ponvici. Kombinacija slednjega je poleg espetade stalnica na mizah madeirčanov.
Poleg slanih jedi je Madeira znana tudi po sladicah. Ena izmed najbolj priljubljenih je Bolo de Mel, medena torta, iz sirupa sladkornega trsa, oreščkov in začimb. Običajno jo postrežejo s kozarcem vina Madeira. Priljubljene so tudi razne torte oziroma pudingi iz pasijonke ali marakuje.

Druga izmed najbolj ikoničnih značilnosti Madeire so značilne pijače, ki so mešanica portugalskih in madeirskih vplivov. Od slavnega vina Madeira do osvežilne Ponche in edinstvene Nikite obstaja pijača za vsak okus.
Vino Madeira je najbolj znana tipična pijača Madeire. Starano vino, katero se več let stara v hrastovih sodih, mu daje bogat, sladek okus. Vino Madeira se pogosto uporablja pri kuhanju in je priljubljena pijača med domačini in turisti. Obstaja več vrst vina Madeira (Sercial, Verdelho, Boal in Malvazija), od katerih ima vsako svoj edinstven profil okusa. Gre za sladko, polsladko, suho in polsuho vino.

Poncha je še ena priljubljena tipična pijača Madeire. Je tradicionalna pijača, narejena iz aguardente de cana (žganje iz sladkornega trsa), medu, limoninega in pomarančnega soka ter medu. Med domačini najbolj priljubljena poncha pa je ribiška poncha ali poncha pescador (limonina), kateri namesto medu dodajo sladkor. Sestavine zmešamo in postrežemo v majhnem kozarčku. Poncha je močna pijača, a je tudi zelo osvežilna in priljubljena med domačini. Vrst ponch je veliko in vabimo vas, da na potovanju odkrijete vse.
Nikita je narejena iz piva, vina Madeira, sladoleda in ananasovega soka. Po vrhu je polit sirup pasijonke. Pijača je priljubljena izbira v vročih poletnih mesecih.
Madeira ima tudi svojo pivovarno – Coral ter za ljubitelje vina, bogato izbiro portugalskih vin.
Skratka, Madeirsko hrano in pijačo mora poskusiti vsak, ki obišče otok. Zagotovo zadovolji vsakega gurmana – ne boste razočarani. Torej, ko boste naslednjič obiskali Madeiro, vsekakor poskusite nekaj lokalnih jedi in pijač ter odkrijte skrite zaklade otoka. 😊