Piše: Tinkara Oblak

Portugalska, barvita dežela prijetnih ljudi, razgibane obale in odlične kulinarike. Na Portugalskem kalejdoskopu potujemo od Lizbone proti Portu ter se vračamo po notranjosti. Deželo najbolje spoznamo preko ljudi in njihove hrane, zato si ustvarjamo priložnosti

okušati lokalno kulinariko: od soljene polenovke in obilnih enolončnic do pečenih jajčnih sladic in še več. Z vami bom podelila nekaj najboljših specialitet portugalske kuhinje glede na posamezne kraje.

BELEM: Pastéis de Belém

Mirno in zeleno predmestje Lizbone leži ob ustju reke Tejo. V 13. stoletju je bila tu majhna ribiška vasica, v 15. stoletju pa je Belem postal živahno pristanišče, od koder so portugalski pomorščaki in Vasco da Gama odpluli v neznano. Ko se je Lizbona razvijala in širila, je postal Belem del mesta. Ogledamo si Belemski stolp, Spomenik odkritjem in preizkusimo izvirno sladico Pastéis de Belém, ki jo ročno izdelujejo po starodavnem skrivnem receptu iz samostana Svetega Hieronima. Sladica je narejena iz listnatega testa, jajčne kreme, posuta s sladkorjem in po želji s cimetom.

Vir: Pinterest

PORTO: Tripas

Porto, drugo največje portugalsko mesto s 1,7 milijona prebivalcev, leži na severnem bregu reke Douro. Staro mestno jedro spada pod Unescovo zapuščino. Porto je prometno in gospodarsko središče severne Portugalske. Star pregovor pravi Porto dela, Lizbona se zabava, Coimbra študira, Braga moli. Že dolgo velja za delavsko središče, v skladu s tem na meniju najdemo hranljive in “močne” jedi, kot so tripas – vampi. Prebivalci Porta so znani med svojimi rojaki kot tripeiros ali “vampejedci”. Ta vzdevek izhaja iz leta 1415, ko so vse sveže meso nasolili in ga izročili ekspediciji, ki se je odpravljala zavzet mavrsko utrdbo v Ceuti. Meščani so bili tako velikodušni, da so obdržali samo vampe in drugo drobovino. Tripas so še vedno krajevna kulinarična specialiteta. Pripravijo jih z belim fižolom v paradižnikovi omaki.

Vir: Pinterest

NAZARE: Cataplana

Manjši ribiški kraj je dobil ime po kipcu Device Marije iz Nazareta. Prvotno je bilo mesto naseljeno zgolj na vrhu pečine zaradi udarov alžirskih, francoskih in angleških piratov, danes pa je mesto razširjeno tudi  vzdolž čudovite obale. Nazare je znan kot Meka za surferje, kjer je bil presurfan največji val na svetu. Priporočam, da poizkusite enolončnico Cataplana, ribjo čorbo s kozarcem belega vina iz doline Douro.

Cataplana je ime tako jedi kot posodi – loncu, v katerem se kuha. Obstajata dve vrsti cataplane in sicer iz morskih sadežev ali pa kot kombinacija svinjine in školjk. Morska različica je kuhana v paradižnikovi omaki z veliko čebule ter rdeče in zelene paprike. Lonec cataplana izgleda precej kot leteči krožnik s kupolastim dnom in pokrovom na zaponko. Pokrovka zadržuje paro, ko se jed kuha, tako da omaka vre, a morski sadeži, ki so na vrhu, se parijo.

Vir: Pinterest

AVEIRO: Ovus Moles

Aveiro ali “portugalske Benetke” je mesto zgrajeno na slani laguni. Za Aveiro so znani čolni moliceiros, s katerimi so nabirali morske alge, ki so jih uporabljali predvsem za gnojilo. V mestu najdemo tudi ribjo tržnico. Aveiro ima posebno gastronomsko specialiteto Ovus Moles, slaščico iz jajčnega rumenjaka, hostije in sladkorja. Zgodba pravi, da naj bi se ena izmed nun iz samostana v Aveiru večkrat pregrešila, saj je bila požrešna. Ker je požrešnost eden izmed sedmih smrtnih grehov, je morala to nuna početi na skrivaj.

Portugalska kulinarika - 4 - vir Pinterest
Vir: Pinterest

Na Portugalskem kalejdoskopu boste imeli priložnost izkusiti vse te kulinarične posebnosti in še več. Da se boste lažje znašli v “portugalskih Brdih” v dolini reke Douro, pa vam naslednjič malo več povem o Portugalskih vinih.