Piše: Maj Bešlin

Potovanja v Turčijo >>

Turška kuhinja! Kebab in burek? Ah, kje pa – pozabite na naš kebab! Kdor obišče Turčijo, hitro spozna, zakaj velja turška kulinarika za eno najboljših na svetu. In prav to postane odličen razlog, da se v Turčijo znova in znova vračamo.

Urfa in Adana kebab (na žaru pečeno meso z začimbami), Yaprak dolma (riž z začimbami ovit v liste vinske trte), İmam bayıldı (nadevan melancan pečen v pečici/pod peko), Karnıyarık (mesna verzija Imam bayildija), Mantı (naši žlikrofi z jogurtom in čilijem), Šakšuka (pečena zelenjava v pečici), yešil fasulje (naša boranija) … še in še in še. Izbira je neskončna, okusi pa neverjetni! Seveda se jedi razlikujejo po turških regijah – nekje prevladuje zelenjava, drugje meso, ponekod je veliko začimb, drugje pa so okusi izjemno preprosti.

Danes se bomo podrobneje posvetili çorbi – juhi. Çorbo lahko v Turčiji jemo kar trikrat na dan, tudi za zajtrk. Je pravi sinonim za turško kuhinjo. Ni restavracije, ki je ne bi imela na meniju. Ste vedeli, da ime izvira iz perzijskega jezika farsi (šurba) in združuje dve besedi: »slano« in »ljubezen«? Çorba, torej.

»Katera çorba – zdaj smo pri pravem vprašanju. Skoraj povsod po državi boste naleteli na lečino juho. Mercimek çorbası je preprosta, a hranljiva lečina juha. Zraven vam obvezno postrežejo še z rezino limone, kruhom za pomakanje in majhnimi, vloženimi pekočimi paprikami. Koliko jih pojeste, pa je odvisno od vas.

Ezogelin čorba – lečina juha z bulgurjem, rižem in začimbami. Nič posebnega, bi rekli … dokler ne izveste, da za njo stoji ljubezenska zgodba o mladi nevesti (gelin) Zuhri, ki je bila tako lepa, da je dobila vzdevek Ezo (lepotica). Lepe neveste (Ezo gelin) se ni smela poročiti s svojim ljubim, in iz žalosti je v lonec vrgla vse, kar je imela – tako je nastala Ezogelin çorba.

Priporočam vam, da se med potovanjem poglobite v svet çorb. Z malo sreče boste morda lahko poskusili tradicionalno tarhano, črnomorsko lahana çorbo, visokogorsko yayla çorbo, jogurtovo ali ajranovo različico, pa tudi odlično paradižnikovo juho.

Tarhana – vsaka turška babica pripravlja svojo različico. Poleti pobere zelenjavo (večinoma paradižnike), jo zmeša z začimbami, zelišči in jogurtom v gosto testo, pusti, da malo fermentira, nato pa ga posuši. Testo nato zdrobi in shrani za obdobje od jeseni do pomladi, ko pripravlja tarhana čorbo za celo družino.

Poletne čorbe vsebujejo večinoma jogurt ali ayran (jogurt, sol in voda). Tu je visokogorska yayla çorba – na jogurtovi osnovi, z meto in rižem. Prijetno osvežujoča. Črnomorska regija je znana po svoji posebni kulinariki in drugačnosti (v Turčiji krožijo šale o Črnomorcih – skrivaj naj bi imeli celo sladico baklavo iz rib). Tu lahko poskusite zeljnato čorbo (lahana çorbası), ki ima osvežujoč in edinstven okus. Za bolj preverjene okuse pa so tukaj še jogurtova in paradižnikova čorba.

Kraljica vseh čorb je po mojem skromnem mnenju işkembe çorbası. Pripravljena je za posebne goste ali ob praznikih (zagotovo vam jo postrežejo ob največjem muslimanskem prazniku – Kurban Bayram). Hkrati je odlična za zdravljenje. Priporočam, da si pred pokušino zatisnete nos. Okus je neverjeten, vonj pa napolni celo hišo, kaj šele vaše nosnice … Sestavine? Skrivnost, ki vam jo bo razkril naš vodnik na potovanju.

Zagotavljam vam, da vas bo turška kulinarika navdušila s svojimi svežimi in okusnimi sestavinami. Le malo poguma je treba in za kosilo si vsakič privoščite kaj novega. Hrana je tako izvrstna, da vas popolnoma prevzame. Na kraju samem vam bomo morda prišepnili še kakšno lokalno specialiteto. Recimo sladoled iz zažganega kozjega mleka v mestecu Küçükçekmece – kdo pri zdravi pameti bi si kaj takega drznil poskusiti kar sam od sebe? 😊

O turških sladicah pa raje ne bom izgubljal besed. Prepričajte se o svoji najljubši na licu mesta. 

Potovanja v Turčijo >>