21. mar, 2017   Agencija Oskar, Kanarski otoki, Tenerife   ,

 

V ritmu karnevala in salse

Piše: Romana

Tenerife - Santa Cruz-avditorijIzbrala sem odličen čas za potovanje na Tenerife in La Gomero. Februarja imajo tam namreč karneval. To ni kot pust pri nas, saj traja 14 dni, na Tenerife celo mesec dni. Ulice so polne maškar, letos sta še posebno popularna Batman in Superman. Ogromno moških pa se obleče v ženske. Kaj je razlog, naj si vsak razlaga po svoje. Iz vseh koncev se slišijo melodije salse. Ulice so polne ljudi tako čez dan, kot tudi ponoči. Zgleda kot da mesto ne spi celih 14 dni.

Tenerife - Santa CruzMi smo se s karnevalom srečali že takoj prvi dan, ko smo prišli v prestolnico Santa Cruz. Noro! Doživetje, ki ga ne pozabiš. Karneval na Tenerife je po velikosti takoj za Brazilijo. Najprej smo si ogledali avditorij, ki je res veličastna stavba. Še posebej so me navdušile poslikane skale ob morju, kjer so uprizorjeni slavni pevci in skupine (Michael Jackson, BeeGees, Bono, Mick Jager, Freddie Mercury,…). Okolica avditorija je bila mirna, uživali smo na soncu. Nato pa smo se sprehodili po ulici in prišli v čisto drugi svet. Glasba, maškare, stojnice in zabaviščni parki vsepovsod. V vsaki ulici drugačne maškare. Tisti najbolj vztrajni pa so že počivali na travniku sredi mesta. Bolj smo hodili proti glavnem trgu, bolj glasno je bilo in več ljudi. Človek bi kar obstal sredi ulice in zaplesal z njimi. Čeprav nisem spala celo noč, me je to neverjetno vzdušje napolnilo z energijo. Komaj smo se prebili do trga. Ker pa nas avtobus ni mogel priti iskati, smo se z vso to množico odpravili nazaj proti avditoriju in se še bolj vživeli v karneval.

Tenerife - Santa Cruz- karnevalNaš cilj je bil Puerto de la Cruz, ki je zelo prijetno mesto. Center mesta je majhen, a poln dobrih restavracij, trgovinic in hotelov. Tudi tukaj je bila zgodba podobna kot v Santa Cruzu, le manjše. Ampak mesto zaživi šele po 10 uri zvečer. Najprej večerja, potem pa fiesta. Trg se napolni, koncert se začne in ritmi salse odmevajo po celem mestu. Tam, kjer se ne sliši v živo, pa postavijo zvočnike. Sploh jim ne zmanjka energije. Povsod okoli trga prodajajo maske, če je kdo slučajno pozabil kaj doma. Zdi se kot, da celo mesto cel dan pleše in poje.

In kar je še posebno dobro pri tem karnevalu … TOPLO je! Vedno sem si želela pusta, ko je toplo.

Tenerife - TeideNaslednje jutro smo se karnevalu umaknili v nacionalni park Teide. To pa je čisto drug svet. Spremeni se pokrajina, temperature in vreme. Zgoraj je namreč sijalo sonce in tako smo zopet imeli čudovit dan za Teide. Vulkan je res mogočen, tako od blizu, kot ob pogledu nanj iz sosednje Gomere. Nekateri smo se z gondolo vzpeli na kar 3550 m. Razgledi na vrhu vzamejo sapo (kar je ne že sam zrak na tej višini). Nato pa smo se sprehodili še okoli vulkanskih osamelcev Roques del Garcia. Ves čas smo imeli lep razgled na vulkan in okolico. Vsak dan zelo razgiban in nekaj posebnega. Združeval pa jih je karneval, ki nas je pričakal vsak dan, ko smo se vrnili nazaj v mesto.

Tudi Loro park je bil super izkušnja. V meni je prebudil otroka. Šovi s tjulni, delfini in orkami so enkratni. Res so dobri, da jih vsega tega naučijo. Tudi mi smo doživeli par minut slave, ko smo vsi na enkrat jedli banane in nas je posnela kamera. Sem čakala na napis » Monkeys«, pa ga ni bilo. V parku je tudi živalski vrt, akvarij in pingvini, šovi s papigami in še in še.

Tenerife - pot do MascePotem imamo tu še skrito vasico Masco. Do nje smo se sprehodili po lepi pohodniški poti in imeli nore razglede na obe strani otoka. Lepo vreme smo naročili že doma in nas je spremljajo vseh 8 dni potovanja. Za konec potovanja po otoku Tenerife pa še klifi v Los Gigantes, ki se dvigajo visoko z oceana. Morje pod njimi je bilo zelo valovito in nekateri smo imeli to srečo, da nas je eden izmed njih malo zalil in povzročil veliko smeha pri tistih, ki niso bili deležni mrzlega Atlantika. Vse pa je dokumentirano. 

Tako smo se počasi poslovili od otoka Tenerife in se odpeljali na sosednji otok La Gomera.