Piše: vodnica Marijana Panić
Turške slaščice so prav gotovo ene izmed najboljših na tem svetu! Turška kuhinja je prava zakladnica samih finih slaščic. Tako orientalske, tako skrivnostne, tako majčkene in takooo sladke! Zelo zelo sladke.

Kdo je ne pozna, baklave? Tako tanki listi testa, podobni najbolj finemu papirju, premazani z maslom in posuti z mletimi orehi, prepognjeni ali zviti v tiste male grižljajčke, previdno spečeni in izdatno preliti s sirupom, da kaplja, ko jih nesemo k ustom … in potem tisti mehki, sladek, topel občutek prelije vse naše čute. Pa veste, da so ene boljših tiste zelene, pistacijeve?


Halva je narejena iz pšenične moke ali zdroba in iz mletega sezama, lešnikov, mandljev ali drugih oreščkov, ki se z maslom pražijo v ponvi, potem se vmešata sladkor in mleko ali voda ter vse kratko prekuha, dokler se sestavine ne prežamejo. Pripravljanje halve prispeva k svojevrstnemu občutku družabnosti. Goste vabijo na klepet ob halvi, da bi jim polepšali zimske večere.

Muhalebi so različni pudingi iz riževe moke, odišavljeni z rožno vodico in kakšnim izmed sadnih okusov.


Sutlač je pripravljen iz – ne, ne, kar pojdite v Turčijo in ga poskusite!
Naj se vam cedijo sline!
