
Najboljša je tista, sveže pripravljena. Potrebujemo le tri sestavine in tri pripomočke. Rum iz sladkornega trsa, med iz sladkornega trsa in sveže stisnjen sok limone zlijemo v vrč, dobro “šprudlamo” s posebej za to izdelanim lesenim pripomočkom, “šprudlom”, in natočimo v kozarec. Namesto limone lahko uporabimo katerikoli drug sadež, na primer pomarančo ali na Madeiri nadvse priljubljeno marakujo.

Danes jo točijo povsod po otoku, bolj ali manj sveže pripravljeno, bolj ali manj avtentično, v nočnih lokalih pa lahko naročite kar meter ponche! 
Z zadnjo skupino smo jo obiskali po daljšem pohodu ob levadi skozi lovorov pragozd. Rahlo je deževalo vso pot in nam dajalo občutek raziskovanja pravega deževnega pragozda, tako da smo se vračali nekoliko mokri in premraženi proti hotelu.
Zato je bil postanek za poncho nujno potreben, kajti vsi vedo, da je to najboljše zdravilo proti prehladu. Takoj ko smo prestopili prag taverne, smo začutili, da smo prestopili mejo med turisti in domačini. Sredi sobotnega dneva nas je objela temačnost taverne, v kateri sta postopala dva pijančka in peščica domačih izletnikov. 
Saude!
vodnica Ana Hočevar
