20. feb, 2013   Agencija Oskar, Kitajska, Vodniki  

 

2013 – LETO VODNE KAČE

 
10. februarja 2013 smo vstopili v leto kače, ki predstavlja šesto znamenje po kitajskem horoskopu.  Kitajci širom po svetu so ga praznovali bučno z ognjemeti in zmajevimi plesi kot vedno. Letošnji kači vlada element vode, tako lahko pričakujemo z emocijami, intuicijo in modrostjo preplavljeno leto.
Kitajsko novo leto je kitajski največji, Kitajska-Shanghai ponocinajpomembnejši in najdaljši praznik. Praznovanje se prične na predvečer prvega dne prvega meseca lunarnega koledarja in se zaključi s festivalom lampijonov na 15. dan prvega meseca. To pomeni, da si ljudje vzamejo vsaj teden dni dopusta, da potujejo k svojim družinam. Več kot milijarda prebivalcev in tisoč kilometrske razdalje v tej obsežni državi pomenijo, da je javni prevoz v tem času preobremenjen, hoteli pa prezasedeni. To je čas največje migracije Kitajcev v letu!
Kitajsko novo leto ima svoje korenine v mitologiji. Pričelo se je namreč z odganjanjem zlobne pošasti po imenu Nian. Nian je na prvi dan novega leta pustošila po vaseh, požrla je živino, pridelke in celo vaščane, zlasti rada je imela otroke. Vaščani so se strašansko bali njenega prihoda in se skušali zaščititi tako, da so nastavljali pred vrata hrano v upanju, da jo bo dovolj nasitila, da ne bo napadla vaščanov. Nekoč so opazili, da se je Nian ustrašila otroka, oblečenega v rdečo, in pobegnila. Sklepali so, da se boji rdeče barve, zato so poslej ob novem letu izobesili rdeče lampijone in rdeče trakove okrog vrat in oken, ter se oblačili v rdeča oblačila. Da bi prestrašili Nian, so začeli prižigati petarde. Po vseh teh ukrepih, Nian ni več prihajala v vas, dokončno pa jo je premagal starodavni taoistični menih po imenu Hongjun Laozu in jo spremenil v goro.

Do danes se je praznovanje kitajskega Kitajska-zmajnovega leta razvilo v petnajstdnevni festival, ki mu pravijo tudi festival pomladi. Praznovanje vključuje družinsko večerjo in obiskovanje sorodnikov,  obdarovanje z rdečimi kuvertami in drobnimi darili,  obiskovanje templjev in molitve k bogovom sreče, levji in zmajev ples po ulicah, bučnoprižiganje petard in razkošne ognjemete…
Sila pomembne so že predhodne priprave na praznik.  Družine generalno počistijo svoje hiše, da se znebijo kakršnekoli pretekle smole in pripravijo prostor prihodnji sreči, na novega leta dan pa skrbno pospravijo metle, da ne bi pometli srečo stran. Okvire vrat in oken okrasijo z rdečimi trakovi z dobronamernimi napisi, kot so sreča, dolgo življenje, bogastvo. Kupijo si nova oblačila in čevlje, grejo k frizerju po novo frizuro. V vernih družinah očistijo hišni oltar, sežgejo okras preteklega leta in nadenejo novega. To vse simbolizira nov začetek.
Na predvečer se družina zbere ob družinski večerji in to je najpomembnejši dogodek, primerljiv z božično večerjo na zahodu. Novoletne jedi so začinjene z dobro mero kitajskega vraževerja. Z dolgimi rezanci si zaželijo dolgo življenje. Priprava celega piščanca simbolizira enotnost družine. Školjke in spomladanski zavitki pomenijo bogastvo, kajti oblika školjk spominja na surovo zlato, oblika zavitkov pa na zlato v palicah. Ob koncu obroka postrežejo ribe, saj zveni kitajska beseda za ribe podobno kot kitajska beseda za izobilje, na ta način si zaželijo uspeh in blaginjo v prihajajočem letu. Ob polnoči se začne pokanje petard in ognjemeti razsvetlijo nebo, tako se prestraši zle duhove.
Na novega leta dan se počasti prednike in bogove, prav tako se izkaže čast starejšim članom družine, zato se obiskujejo po domovih. Starejši družinski člani izročijo mlajšim rdeče kuverte z denarjem. Kitajska-ShanghaiV kuverto dajo vedno dobronamerno številko denarja, ta številka mora biti liha (sodo številko denarja dajejo ob pogrebih), izjema je številka 8, ker jo asociirajo z denarjem, in pa številka 6, ker zveni podobno kot beseda za »gladko«, s tem zaželijo, naj bo prihajajoče leto gladko. Denar naj bi premagal zle duhove. Podarjeno rdečo kuverto spravijo pod blazino za sedem noči, šele potem jo odprejo, to prinaša srečo in bogastvo. Nekatere družine povabijo k sebi skupino levjih plesalcev, da preženejo zle duhove iz hiše. Levje in zmajeve plese je videti tudi povsod po ulicah, saj verjamejo, da z glasnim bobnanjem in bučnim kričanjem ter agresivnim plesom zmaja ali leva odganjajo zle duhove.
Kitajsko novo leto temelji na kitajskem lunarnem koledarju in kitajski astrologiji. Kitajci tradicionalno niso šteli let, njihovo pojmovanje časa je bilo ciklično in ne linearno. En cikel je dolg 60 let, kajti sestavlja ga 12-letni cikel kitajskega zodiaka v kombinaciji s petimi elementi in Kitajski zmajienergetskim nabojem jin in jang. Tako smo letos vstopili v leto jin vodne kače. Kače so inteligentne, toda tudi pretkane. Njeni atributi so modrost, lepota, napuh, ponos in zvitost. Kača ima močno intuicijo in pogled v lastno notranjost. Voda ima najmočnejši jin naboj med vsemi petimi elementi, giblje se navzdol in navznoter. Njena energija je mirovanje in ohranjanje. Povezana je z zimo, severom, planetom Merkurjem, črno barvo, nočjo in mrazom. Voda simbolizira modrost, fleksibilnost, mehkobo in gibkost. Negativno čustvo, povezano z vodo, je strah, pozitivno čustvo, povezano z vodo, je mirnost.
Prihajajoče leto bo zato zelo naklonjeno duhovnemu razvoju, introspekciji in vpogledu v modrost. Vendar se to leto lahko izkaže za zelo varljivo ali zmotno leto, z veliko skrivnosti in presenečenji. Še posebej pazite na iluzijo in resničnost, kajti zlahka ju boste zamenjali…

Ana Hočevar