16. jun, 2015   Agencija Oskar, Iran  

 

100 let iranske zgodovine, kot jo pripoveduje ženska pričeska

Očitno je, da se življenja iranskih žensk ne da povsem opisati preko pričesk, a kljub temu se stopnja politične tolerance odraža tudi v ženski pričeski in načinu pokrivanja. Stil ženske pričeske, zavezovanja naglavne rute ali pokrivala in ženska moda so v Iranu že dolgo politično vprašanje in izražajo uveljavljanje posvetnih političnih vrednot in javno pot za uveljavljanje verskih vrednot. A kljub temu nam pričajoči video in fotografije z mimiko modela povedo zgodbo o spreminjajoči vlogi žensk, njihovih pravic in možnosti v iranski zgodovini.
Iransko dekle 1910
Skromna ruta in nenaličen obraz predstavljata predano muslimanko.
Iransko dekle 1920
Stil pričesk v 1920-ih letih je bogatejši, ko je prišel na oblast posvetni režim Reza Šaha. Ženske še vedno pokrivajo lase, a le delno, z mehkim šalom v dovršenem slogu.
Iransko dekle 1930
V 1930-ih letih je ruto zamenjal klobuk na spetih laseh, kajti Reza Šah je leta 1936 prepovedal pokrivanje žensk v javnosti. Pokrivala, kot so hidžab, čador in druge vrste verskih pokrival, so bila zanj nezdružljiva z njegovimi ambicijami po moderni državi. Pokrivala niso bila dovoljena nikjer v javnosti ne glede na versko prepričanje.
Iransko dekle 1960
V kasnejših desetletjih, v obdobju, ko je v Iranu vladal sin Reza Pahlavija, Mohamed Reza Pahlavi, so bile ženske nepokrite. Uveljavili so se športno glamurozni stili, ki spominjajo na zvezdnike tistega časa. Ta čas je prinesel ženskam nove pravice v Iranu. V 1960-ih letih so ženske dobile volilno pravico in pravico do vodstvenih položajev, spremenilo se je tudi družinsko pravo, ki je nudilo ženskam večjo zaščito.
Iransko dekle 1970
V 1970-ih letih se je močno povečalo število žensk v parlamentu in lokalnih svetih.
Iransko dekle 1980
Šahov režim je bil brutalna avtokracija. Njegova tajna policija je uporabljala mučenje in samovoljne aretacije, da bi zatrla nestrinjanje. Nezadovoljstvo z šahovim režimom, vključno z uveljavljanjem v sekularni politiki, je sčasoma pripeljalo do njegovega strmoglavljenja z iransko revolucijo leta 1979.
Ženske so bile aktivni udeleženci revolucije in številne med njimi so sprejele verski fundamentalizem nove vlade. Novi islamski režim je od žensk zahteval nošenje trdno povitih črnih pokrival, hidžab, ki pokrivajo vse lase.
Iransko dekle 1990
V 1990-ih letih, v času predsedovanja pragmatičnega Akbarja Hashemija Rafsanjanija in modernizacije pod reformistom Mohamedom Khatamijo, so bila ženska pokrivala bolj sproščena. Ženske so lahko pokazale tudi nekaj las.
Iransko dekle 2000
Po letu 2000 se je rodilo Zeleno gibanje, poslednje neuspešno pro-demokratično gibanje v letih 2009-2010.
Iransko dekle 2010
In končno, iranska ženska danes. Rute so ohlapnejše, pod ruto lahko opazimo dovršeno frizuro. V zadnjih letih so Iranske ženske premaknile meje islamskih zahtev, tudi z nošenjem rut precej nazaj in razkrivanjem velikega dela las, črni čador so zamenjala oblačila svetlejših barv.
Politični ekstremisti si prizadevajo, da bi vlada sprejela strožje zakone glede ženskega oblačenja, a so zmagale ženske, ki se borijo za večjo svobodo oblačenja, tako je 12-članski svet zavrnil ekstremistične zahteve kot proti ustavne.
Povzeto po http://www.vox.com/2015/2/21/8078025/iran-style-century.