20. maj, 2015   Agencija Oskar, Centralna Azija, Kirgizija, Uzbekistan, Vodniki  

 

10 razlogov zakaj potovati v Uzbekistan in Kirgizijo

Piše: vodnica Ana Marija Grbanović

1.    Vse poti vodijo v Samarkand

Samarkand-Shah I Zinda
Samarkand je eno najstarejših mest v Centralni Aziji. Visoko razvite antične civilizacije so na tem kraju vladale iz antičnega Afrosiaba, enega najpomembnejših mest na omrežju trgovskih poti, Svileni Poti, ki ga je opustošil Aleksander Veliki. Samo mesto Samarkand pa je doživelo svojo zlato dobo, ko je postalo prestolnica Timuridskega imperija. Iz tega obdobja datira staro mestno jedro z mojstrovinami islamske arhitekture: timuridsko nekropolo Shah-e Zinde, mošejo Bibi Khanum in glavnim trgom Registan.

2.    Čarobno vzdušje v starem mestnem jedru Bukhare

BukharaBukhara je eden glavnih trgovskih centrov na Svileni Poti. Ponaša se z lepo ohranjenim starim mestnim jedrom, ki ga sestavljajo trgovski, verski in upravni del. Najbolj zanimive pa so zagotovo mestne tržnice, kjer lahko občudujemo slavne bukharske preproge, vezenine iz svile in bombaža, tradicionalne lutke, se naduhamo začimb ali pa se sprostimo v tradicionalni centralno-azijski savni.

3.    Tržnica v Šahrisabzu

Shahrisabz-Timur
Šahrisabz velja za rojstni kraj Timurja, ustanovitelja imperija svetovnih velikosti in pomembnosti s prestolnico v Samarkandu. V Šahrisabzu se nahajajo ostanki Timurjeve palače ter barvita lokalna tržnica. Na tržnici se stojnice šibijo pot težo lokalnega sadja, slaščic, oreščkov in drugih dobrot, k pravljičnemu vzdušju pa pripomorejo gostoljubni domačini.
 

4.    Večerni sprehod po srednjeveški Khivi in centralnoazijski afrodizijak

Khiva ponoči
Večerni sprehod po barvasto osvetljenem starem mestnem jedru Khive je zagotovo nekaj posebnega. Prav tako pa je to kraj, kjer je možno slišati tradicionalno glasbo in popevke. Lahko pa se okrepčamo z lokalnim afrodiziakom, kulinarično specialiteto regije – plofom.
 

5.    Mondeni Taškent

Mondeni TaškentTaškent se ponaša z modernistično arhitekturo, predvsem iz obdobja Sovjetske Zveze. Samo mesto je pravi kontrast v primerjavi z zgodovinskimi mesti Uzbekistana. Tu lahko na glavni ulici Broadway opazujemo lokalne umetnike pri ustvarjanju in zaidemo v sodobne trgovine, prirejene lokalnemu okusu in kanonu lepote.

6.    Susajmirska dolina in njeni konji

Dolina SuusjamirSprehod po Susajmirski dolini je zagotovo nekaj posebnega. V času sončnega vzhoda je tu možno srečati črede konj na paši, čebele, ki nabirajo med na visokogorskih rastlinah in pol-nomadske družine, ki pričenjajo svoje dneve, polne opravil. Zasneženo Tjanšansko gorovje obdaja nekoč najbolj odročno dolino Kirgizije, ki se prebuja v novem dnevu.

7.    Višinsko jezero Songkul in trekingi v njegovi okolici

Jezero SongkulSongkulsko jezerjo je še danes eden od najbolj odročnih krajev v Kirgiziji, naporno potovanje na nadmorsko višino okoli 3000 m je polno neverjetnih razglednih točk na okolico in jezero samo, ob katerem poleti prebivajo družine pol-nomadov. Tu si postavijo jurte, pasejo drobnico in konje ter pridelujejo mlečne in mesne izdelke. Ta kraj je odličen za ljubitelje ježe konj, trekingov, sprehodov in včasih celo veslanja.

8.    Jahanje konj ali treking po dolini Taš Rabat

Dolina Taš RabatDolina na meji s Kitajsko je dobila ime po karavanskem dvorcu, ki je bil namenjen namestitvi karavan, ki so tu mimo tovorile bogat tovor med Kitajsko in Centralno Azijo. Danes samo delno prevozno dolino poseljujejo pol-nomadi, posebej poznani po virtuoznih veščinah izdelovanja tradicionalnih nomadskih preprog iz klobučevine – širdakov.

9.    Življenje s pol-nomadi

Življenje z pol nomadi- Marijana in Ana Marija
Najbolj poseben del potovanja po Kirgiziji je verjetno sobivanje z domačimi prebivalci. V krajih, kot so Songkul in Taš Rabat, je možno spati v tradicionalnih nomadskih šotorih iz klobučevine – jurtah. Seveda pa se je možno tudi naužiti domačinskih specialitet, od enolončnice, kruha, masla in sira do posebne pijače, pridelane iz kobiljega mleka.
 

10.   Biškeški živžav

Biškek tržnicaTudi sodobno mesto Biškek je pravo nasprotje v primerjavi s preostalimi deli dežele. Mesto se ponaša z muzejem umetnosti in arheologije, spomenikom Lenina in Manasa ter radoživim glavnim trgom, na katerem gostoljubni domačini preživljajo svoj prosti čas.
Vse to in še več, inshallah, na naših potovanjih po Centrali Aziji  …