01. mar, 2017   Agencija Oskar, Aktualne destinacije, Irska  

 

10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

1. Dublin – živahna prestolnica Irske

Dublin je živahna prestolnica republike Irske in mesto, kjer se ustvari največ evrovizijskih uspešnic. Ponaša se z znamenitostmi, kot je katedrala sv. Patrika, pivovarna Guinness, spomenik Jamesa Joyca, nabrežje reke Liffey, prestižni O’Conell in Grafton Street, park st. Stephens Green in seveda Temple bar, kjer je prijetno preživeti en večer.

4193f5e1 7c26 42fb b34a 4a20b9296b7d - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

2. Irski pubi – drugi dom Ircev

Začetek in konec vsega na Irskem. Irci živijo s pubi in v njih. Je dežela živahnih pubov, glasbe in plesa. V njih se dogaja vsak dan v tednu. Za Irce je to ‘ meeting point’. Dober pub (okrajšava za public house) je javni kraj za pogovor, pijača je zgolj mazivo, da pogovor bolje steče. Spoznavanje njihove “pub” kulture je posebno doživetje.

cd842eb6 36ea 4423 a41a c01532aaf2ee - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

3. Moherski klifi – največja znamenitost Irske

So dih jemajoče skalne tvorbe, ki se dvigajo do 214m nad morjem. Nad njimi je speljana sprehajalna pot, ki nudi izjemne razglede na te mogočne klife. So najbolj obiskana naravna znamenitost Irske s spektakularnimi razgledi, ki ujame srce vsakega obiskovalca. Kar pa ne vidite nikjer drugje, je harfistka Tina Mulrooney, ki že 23 let v poletnih mesecih igra prav na Moherskih klifih.

a24ba8b5 a04b 4e3f ada3 c0d2b64a88ca - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

4. Belfast – dom Titanika 

Belfast je dom najslavnejše ladje – Titanika. Ste vedeli, da so Titanik zgradili v Belfastu? Kljub njegovi nesrečni usodi, domačini s ponosom povedo: “She was fine when she left here!”. Ogledamo si lahko suhi dok, kjer so dokončali Titanik, in spoznamo zgodbo o slavni ladji.

43107ed3 9f4d 4399 bd2c 26585f30346f - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

5. Guinness – črno zlato Irske

Je zaščitni znak Irske. Ne samo pivoljubci, ampak vsakdo pozna irsko pivo Guinness. Ste vedeli, da Irci spijejo kar 131 litrov piva letno, kar jih uvršča na drugo mesto na svetu? Kar dve tretjini ječmena, pridelanega na Irskem, odkupi tovarna Guinness. Njegovo ime danes predstavlja sinonim za Dublin.

17389a4c faee 4f2a b798 f4cb92afafa2 - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

6. Giant causeway – velikanova cesta 

Je “most” med Irsko in Škotsko in je predel obale na Severnem Irskem, ki ga sestavlja približno 40.000 zloženih bazaltnih stolpičev mnogokotne oblike, ostanek ognjeniške aktivnosti pred več deset milijoni let. Zaradi vpadljive zgradbe je območje predmet starih legend, po katerih je dobilo ime, danes pa je največja turistična znamenitost Severne Irske, ki jo letno obišče več kot pol milijona ljudi. Območje je bilo leta 1986 razglašeno za Unescov spomenik svetovne naravne dediščine, leto kasneje pa še za narodni naravni rezervat. 

234c7e49 b555 4860 a344 934c3a43efc4 - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

7. Aransko otočje – duša Irske

Otoki so hram tradicionalne Irske. Slovijo kot najbolj “irski med irskimi”. Prebivalci še vedno uporabljajo irščino in ohranjajo stare keltske običaje. Otok Inishmore lahko raziščemo tudi s kolesi. Obiskovalce prevzamejo samotne plaže, prazgodovinska utrdba, ki kraljuje nad klifi, zelena pokrajina s sivimi ograjami po celem otoku in še mnogo več.

87986197 d715 4e90 a884 5692868c4840 - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

8. Irski viski – “voda življenja”

Le kdo ne pozna irskega viskija, ene najbolj znanih žganih alkoholnih pijač na svetu? Najstarejša destilarna na Irskem je Bushmills, najbolj poznana pa zagotovo Jameson. Irski viskiji so za razliko od škotskih prepoznavni po bolj sladkobnem okusu, kar je posledica postopka sušenja skaljenega ječmena. Poleg tega je večina irskih viskijev trikrat destilirana.

5309a671 126a 477f 84a9 eff850166d36 - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

9. 50 odtenkov zelene 

Zelena barva je barva Irske. Čudovitih pokrajinskih prizorov ne zmanjka. Tukaj imamo nacionalni park Connemara, kjer doživimo odmaknjeno pokrajino divjih jezer, gorskih livad in ovčerejcev. Drugi biser pa je prav gotovo Ring of Kerry, ki je raj za fotografe. Pot je polna naravnih znamenitosti in lepih panoramski razgledov na Atlantik. Na razjedeni obali z bujno vegetacijo se vrstijo peščene plaže, zanimiva podeželska mesteca, gorska jezera in prelazi.

8468e225 d0a7 4d32 a238 07a9759abc14 - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

10. U2 – rokerske legende

Je irska rock skupina, ki sodi med najbolj znane v svoji zvrsti. Izdali so že 16 studijskih albumov. Skupina je nastala v poznih sedemdesetih letih 20. stoletja in je znana tudi po delovanju v dobrodelnih organizacijah. Njihov prepoznavni znak pa je sigurno pevec Bono.

4f237b4b fb31 44a4 92ed 975854ee22b9 - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

Potovanja na Irsko 

Ko te prime Irska

No, to je to –  reko smo prestopili, most porušili, poti nazaj ni več. Irska! Vedno, ko zaslišim ime te dežele, se v meni prebudi nek vznemirljiv občutek … Glava se polni vseh prijetnih, skrivnostnih predstav o deželi … Narava, ljudje, skrivnostna bitja, jezik, kultura … Ne vem kateri škrati so za to odgovorni, ampak Irska ima takšno energijo, da ko jo imaš enkrat v mislih, ne odide iz glave, dokler je ne obiščeš. Poznate ta občutek?
Ime mi je Maj in vodim potovanja po Irskem … pravzaprav vsakič komaj čakam, da se zapolni skupina in da se zagotovi odhod. Zakaj? Ko jo boste obiskali, boste vedeli …
Irska je zame dežela z dvema obrazoma – ob lepem vremenu so sprehodi fenomenalni. Lahko občudujem vseh 40 odtenkov zelene (kičasto, vem, ampak narava je res izjemna!). Ob pršenju z neba, pa se odpravim v pub, kjer lahko začutiš (zame) pravo Irsko. Saj tudi pri nas zahajamo v bare, ampak ko si v pubu, si v pubu. Že ko vanj vstopiš, ostanejo vse skrbi pred vrati. Naročiš pivo, obrneš se naokrog in spregovoriš besedo, pa že veš kaj je novega v vasi, kdo hodi s kom, kakšno službo je dobila soseda, kdo je zmagal v hurling in kaj se spet dogaja na severu … Mešanica piva, glasbe in smeha je tisto, ki ti privablja nasmeh na ustnice. Oziroma kar smeh, ker Irci so šaljivci – mene še vedno presune njihov črni humor.

556575 10150934686743374 1734448777 n - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

Katero potovanje izbrati? Naš Zeleni vrt Evrope je prijetno potovanje, polno vsega, res dobro dodelano. A mene pritegne vedno 12-dnevna Irska nagajivščina – meni je to potovanje, ki ima čas in svobodo. Doživimo tisto, kar je zame nujno doživeti na Irskem – lepe sprehode po nori naravi, glavne znamenitosti in imamo čas, da se izgubljamo po dveh polotokih (Kerry in Dingle), koder naša energija (in vreme) usmerjata naš dan … Vrhunsko pa je, ko na Aranskih otokih zvečer vsi turisti zapustijo otok, mi pa se odpravimo z domačini v pub! Raziskujemo s kombiji, kar vnaša dinamiko med nas in meni kot vodniku daje svobodo za še kakšen izlet v neznano.
Zakaj Irci tako radi govorijo o vremenu? Preprosto – če je sonce, si zunaj, ob dežju pa v pubu. Če vas zanima kako lahko po meglenem in deževnem dnevu na koncu vseeno rečeš vau!, Vas vabim, da se nam pridružite na odkrivanju dežele.
In ne pozabite – nobena situacija ni tako huda, da je pint piva, dobra glasba in družba ne more popraviti.

2017 03 28 1024x493 - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?

 

IRSKA, zeleno kraljestvo GUINNESSA in OVC

Irska je skrivnostni zeleni otok, ki je med drugim tudi najbolj zahodni otok v Evropi. Njegovo prebivalstvo je na eni strani divje kot Kelti in Vikingi katerih potomci so, na drugi pa tako prijazno in dobro, kot mehko oblikovana irska pokrajina.
Irska je dežela piva in glasbe, neskončnih zelenih pašnikov, na katerih se pasejo ovce in neokrnjene narave.
Je dežela 50 odtenkov zelene, slikovitih vasic, spremenljivega vremena, živahnih pubov, plesa, in spektakularnih klifov.

2017 02 232 1024x493 - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?


Irska – zeleni vrt Evrope 8 dni

DUBLIN- BELFAST- GIANT’S CAUSEWAY – DONEGAL – CONNEMARA – GALWAY – ARANSKI OTOKI – MOHERSKI KLIFI – RING OF CERRY – CASHEL – KILKENNY

Zeleni vrt Evrope ja klasično potovanje, na katerem Irsko raziskujemo z avtobusom, spimo v hotelih, potujemo v večjih skupinah in si ogledamo vse glavne znamenitosti. Priporočamo vsem, ki si želite na turistični način spoznati deželo.
Potovanje začnemo s popolnim kontrastom in se takoj odpravimo proti Severni Irski, doživimo njeno drugačnost in se spoznamo z vsemi težavami, ki danes otok ločujejo na pol. Obiščemo še del ladjedelnice slavnega Titanika, se kot velikani sprehodimo po Velikanovem nasipu, nato pa se počasi vrnemo v Republiko Irsko.
Isti otok, druga vera in jezik, drugačna mentaliteta, sistem, a identično dnevno/nočno življenje v tradicionalnih pubih. Republika Irska preseneča iz dneva v dan; od živahnih mestnih središč, do čudovitih pokrajinskih prizorov, ki se menjajo na vsakih nekaj kilometrov. Od številnih jezer in prepadnih klifov do samotnih pašnikov … Sedanjost se tu prepleta z ostanki nemirne preteklosti, ki je bila z otočani večkrat izredno kruta.
Krona celotnemu potovanju so zagotovo prebivalci obeh dežel. Sprejmejo nas s svojim neizmernim gostoljubjem in prijaznostjo, zato je najbolje, da se prepustimo toku dogodkov in uživamo v novih stikih.

2 zeleni vrt Evrope 1024x768 - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?


Irska nagajivščina
12 dni

DUBLIN – BELFAST – GIANT’S CAUSEWAY – VISEČI MOST – DONEGAL – SVETA IRSKA GORA – CONNEMARA – GALWAY – ARANSKI OTOKI – MOHERSKI KLIFI – DINGLE – RING OF CERRY – CASHEL – KILKENNY

Irska nagajivščina je potovanje za sladokusce. Vključen je ogled vseh glavnih znamenitosti; kjer pa se klasična potovanja končajo, se moč naše nagajivščine šele začne – vstopimo v prava irska vzdušja in osebna doživetja, poudarjeno pa je tudi skupinsko potovalno vzdušje.  
Kje so dodatni sladkorčki Irske nagajivščine? Na severu pri »velikanovi« cesti za sprehod po peščeni plaži, na sveti gori Patric za pohod in sončni vzhod, nočitev na Aranskem otočju, dolg sprehod po Moherskih klifih, dodatna dneva v raju za ljubitelje narave – Ring of Kerry in polotok Dingle …
Potujemo v manjši skupini z najetimi vozili, kar nam da fleksibilnost in večji izkoristek potovalnega časa. Prenočujemo tudi v lokalnih penzionih – “B&B”, kjer lahko občutimo irsko gostoljubnost in kulinariko.

2 zeleni vrt Evrope1 1024x640 - 10 razlogov zakaj potovati na Irsko?