Wales-Snowdonia

WALES

Wales - poln presenečenj, ki neprestano navdušuje

Wales, ni kotička, ki ne bi navduševal in "šarmiral". Samosvoja in privlačna dežela, ki očara s svojo pristnostjo in prvinskostjo. Wales je kot nikjer drugje.

Seznam potovanj Wales - poln presenečenj, ki neprestano navdušuje

Wales


O deželi

Cymru ali Wales, dve strani enega kovanca.

Wales je ena od štirih držav, ki sestavljajo Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Glavno in največje mesto je Cardiff, ki je tudi vodilno valižansko pristanišče.

Wales zavzema polotok na JZ delu otoka Velike Britanije ter vključuje tudi nekaj otokov (največji med njimi je Anglesey). Zajema 8,5 % (20.760 km2) vse površine Združenega kraljestva, v njem pa živi le 5 % vsega prebivalstva (ima približno 3 milijone prebivalcev). Največ prebivalcev živi v večjih obalnih mestih kot so Cardiff, Swansea, Newport. Ob obali so le majhna mesta, po višavju pa ni skoraj nobenega naselja.

Wales potovanjeWales zaznamuje gorati relief, predvsem Kambrijsko gorovje, ki se v smeri S-J razteza čez 2/3 Walesa. Najvišji vrh s 1085 m je Snowdon. Nižavja je malo; ravnine ob morju so ozke, nekoliko več nižinskega sveta je po širokih dolinah ob spodnjem toku rek. Wales ima zelo razčlenjeno obalo z mnogimi zalivi.

Wales ima milo in vlažno podnebje. Padavin je povprečno več kot 2000 mm na leto, v najbolj deževnem območju pa je v nekaterih predelih nacionalnega parka Snowdonia celo do 5000 mm.

Wales je uradno dvojezični narod. Vsi prebivalci govorijo angleško in skoraj četrtina prebivalcev govori valižansko, jezik, ki spada med najstarejše jezike v Evropi. Govorci valižanščine so skoncentrirani na S in Z dežele, njihovo število pa se nenehno zmanjšuje.

Večina Valižanov je ponosna na svoj jezik in prastaro kulturo. Wales slovi po glasbi, zlasti po zborih. Na prireditvah, imenovanih eisteddfod (seja), podajajo valižansko poezijo, prozo in glasbo. Valižanska književnost je ena najstarejših v Evropi.

Wales potovanjeKo je popotnik in esejist George Borrow potoval po severnem Walesu leta 1854, je zapisal, da "morda nikjer na svetu ni območja, ki bi bil bolj slikovito lep". Morda drzna izjava, a jo Wales vedno znova opravičuje, kar potrjujejo tudi tisoči njegovih obiskovalcev dandanes.

Wales (valižansko Cymru) je morda res majhen po velikosti, a njegov vpliv je mogočen. Wales je Združenemu kraljestvu dal eno najbolj mogočnih dinastij, Tudorje. Valižan je dal svoje ime Ameriki. Wales je bil prvi industrijski narod na svetu. Njegov premog in železo sta poganjala industrijsko revolucijo ter zgradila moderni svet. Nabor valižanskih gradov je eden najboljših na svetu in priča o bogati, a tudi turbulentni zgodovini. Wales je antična civilizacija z najstarejšim evropskim jezikom in bogato kulturo. Lepote Walesa, njegove divje gore in močvirja, bujne doline ter mogočne obale so navdihnile prve krajinske slikarje ter prva območja izjemnih naravnih lepot ("Area of Outstaniding Natural Beauty").

Kljub vsemu se Wales ne baha, ampak tiho varuje svoja bogastva za gorami ali pa v globokih dolinah. Je poln presenečenj, ki neprestano navdušujejo popotnika z nepričakovanim – enkrat s širnimi, mogočnimi panoramami ter veličastnimi katedralami in gradovi, nato pa z malimi, čudovitimi kapelami, antičnimi grobnicami, hiškami, slapovi, zelenimi gozdovi … V Walesu ni kotička, ki ni (pre)krasen in ki ne bi navduševal in "šarmiral" … Wales je samosvoja in privlačna dežela, ki očara s svojo pristnostjo in prvinskostjo. Wales je kot nikjer drugje.

Wales je …

… Divjina: je kompakten, a geološko raznolik, ter ponuja nešteto priložnosti za pobeg v neokrnjeno naravo.

Wales potovanje… "Kamni" z zgodbami: gradovi so neizogiben del valižanske pokrajine, saj so dobesedno povsod. Lahko bi vsak dan v letu obiskali enega, pa ne bi videli vseh. Nekateri ležijo na vrhu gorskih prelazov, drugi bedijo nad mestnim vrvežem pod njimi; nekateri ležijo v skrivnostnih ruševinah, medtem ko v drugih še vedno prebivajo ljudje. Poleg gradov ima Wales še veliko starejših "kamnov" – kamnite kroge, dolmene in stoječe kamne, ki so stali že mnogo prej, preden se je zgodovina zapisala …

… Plaže: čeprav Wales ni tropska destinacija, je še vedno odlična destinacija za počitnice na plaži (brez prevelikega tveganja za nastanek kožnega raka J). Lepota britanske obale je običajno podcenjena in Wales ima nekaj najlepših primerkov britanske obale.

… Gostoljubnost: interakcija z Valižani je tista, ki popotniku ostane v spominu najdlje.

… Hiraeth: v Walesu veliko govorijo o hiraeth-u; to je tipična valižanska beseda, ki opisuje občutek hrepenenja po zeleni, zeleni travi doma. Četudi niste Valižan, vas občutek hiraetha lahko zadane, ko boste odhajali, in le povratek v Wales ga bo pregnal …

Zakaj v Wales?

  • Snowdonia: cel Wales osuplja s svojo naravo, a tu si je narava dala še posebej duška ...

  • Portmeirion: vasica, v kateri si je dal duška bogati arhitekt in si uresničil svoje sanje … Fantazijska upodobitev klasične italijanske vasice, kjer vstopite v drug svet, ni ravno običajna valižanska vasica …
  • Polotok Gower: divja in neokrnjena narava, dolge peščene plaže, mogočne pečine, na katerih se sonce poigrava z barvami …
  • Muzej st. Fagans: kronika valižanske zgodovine in načina življenja, ki je ne smete zamuditi!
  • Grad Caerphilly: pravljična srednjeveška utrdba, ki preprosto osupne …
  • Brecon Beacons nacionalni park: eden najlepših kotičkov Walesa, kjer se "skrivajo" divji poniji, je raj za pohodnike. Tu so tudi romantične ruševine gradu Carreg Cennen.
  • Conwy: "all in one" – mestece ima res vse: mogočen grad, srednjeveško arhitekturo, dovolj priložnosti za nakupovanje … ter najmanjšo hišo v VB …
  • Otok Anglesey: dom prikupnih ribiških vasic in starodavnih neolitskih spomenikov … in ne nazadnje, tu se nahaja mesto z najdaljšim na svetu – imenom, seveda!

Wales izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več