Vietnam

VIETNAM

Vietnam – Dragulj Indokine z brezčasnim šarmom

Vietnam prepriča z naravnimi lepotami in bogato kulturno dediščino, dinamičnimi mesti, slikovito delto Mekonga, izjemno kulinariko, slovitimi riževimi polji.

Seznam potovanj Vietnam – Dragulj Indokine z brezčasnim šarmom

Vietnam


Novice iz bloga

Vtisi potnikov

Madeira - eksotični vrt Atlantika Nepozabna hoja v naravi. Dobra hrana, dobro vino, dobri ljudje – super 😊 A(tra)k...

Vodne lutke – starodavna umetnost Vietnama

Piše: vodnik Janko Fritz Vodno lutkarstvo je starodavna veščina, ki je tesno povezana s podeželsko kulturo pridelovalcev riža in dane...

Indokina 28.11.2013 - 15.12.2013

Piše: sopotnica Erika Komaj verjamem, da na letalu sedim in proti Vietnamu letim. Sva letos s potovanji kar nekaj smole imela. ...

Koristne informacije

VIZE: Vietnamsko vizo pridobimo na kraju samem ob vstopu v državo. Potrebujete izpolnjen obrazec (pošljemo ob prijavi), 2 fotografiji za dokumente (4 x 6 cm) in potni list, ki je veljaven vsaj še 6 mesecev po zaključku potovanja.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. Uradno je Vietnam malarično območje. Nekaj splošnih napotkov o zdravju na potovanju si lahko preberete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje http://www.zdravinapot.si/.

VietnamVREME: Vietnam leži v tropskem in subtropskem pasu in takšno je tudi njegovo podnebje. Kljub splošnim skupnim značilnostim za celotno državo, seveda obstajajo izjeme. Izjeme so še posebej značilne za višinska območja. Vietnam ima ,tako kot je značilno za vsa tropska podnebja, suho in mokro sezono. Slednjo imenujemo monsun. Tudi ti dve sta v različnih obdobjih na različnih območjih.

1. »Poletni monsun« traja od poznega aprila do začetka oktobra in pomeni vroče ter vlažno vreme v večini države. Dnevne temperature se gibljejo med 25 – 35°C, pogosto pa se vzpnejo tudi do 40°C. Padavine so pogoste, niso pa vsakodnevno pravilo.

2. »Zimski monsun« se pojavi na severo – vzhodu Vietnama med oktobrom in marcem. Padavine prinese predvsem na najbolj višinska severna območja, ostali deli Vietnama pa so v tem času suhi in vroči.

Idealen čas za potovanje po Vietnamu glede na podnebje je med oktobrom in zgodnjim majem. To je obdobje z najmanj možnostmi padavin in z manj vlage.

Za več informacij lahko pogledate: www.wunderground.com .

Vietnam - hrana je zelo okusnaHRANA IN PIJAČA: Hrana v Vietnamu je tako kot v celotni Indokini izredno pestra. Čutijo se vplivi kitajske in tajske kuhinje. Osnovo kuhinje predstavljajo rezanci in riž, ki jih pripravijo na neskončno mnogo načinov. Velik poudarek je na različnih juhah. Priprava morskih in sladkovodnih rib na različne načine (ocvrto, pečeno, dušeno, žar) je ena izmed značilnosti kuhinje v Indokini. Seveda ne manjka sveže sezonske zelenjave in raznovrstnega sadja. Vietnamska kuhinja ima mnogo samosvojih posebnosti, prevladujejo pa mnoge različice juh z rezanci, riževih jedi, cmokov, zavitkov, sendvičev (francoski vpliv), solat. Vietnamci uporabljajo čim bolj sveže sestavine, vse pa začinijo s svojevrstnimi mešanicami začimb. Pogosto je hrana pekoča, a so na voljo tudi nepekoče različice. Veliko hrane je moč poskusiti kar na ulici in izbor tovrstnih prigrizkov je v Vietnamu zares širok.

Tudi slaščice v Vietnamu ne manjkajo na jedilniku. Lahko pa jih zamenjate s sezonskim svežim tropskim sadjem. Od pijač je najbolj razširjen zeleni čaj, na voljo pa je še mnogo drugih različnih brezalkoholnih pijač, kar nekaj med njimi značilnih le za Vietnam. Od alkoholnih pijač je v široki uporabi pivo, na voljo pa so tudi žgane lokalne pijače.

Priporočamo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Vietnam je varna dežela. Pozorni moramo biti na osebno lastnino. Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

Vietnam - portretOBLEKA: Ni omejitev glede tradicije. Zaradi vlage in vročine priporočamo tanka in ohlapna oblačila iz naravnih materialov, v katerih vam bo najbolj udobno. Ob obisku budističnih templjev bomo pokrili ramena in kolena (tako moški kot ženske) – s tem pokažemo spoštovanje. Potrebno je paziti na zaščito pred soncem – klobuček, kapa, rutka, ... Vietnam je klimatsko zelo razgibana dežela, lahko nas preseneti občasen dež, s seboj imejte obvezno tudi toplo oblačilo (pulover, flis, …). Ne pozabite tudi na kopalke.

LOKALNA VALUTA: Vietnamski Dong; 1 Dong (= 100 xu-jev)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za celo potovanje za vsak slučaj! Od gotovine vam najbolj priporočamo ameriške dolarje.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 20 do 25 USD na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Vietnama v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Vietnam je 00 84 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Mobiteli tujih operaterjev v večini dežele normalno delujejo. Internet je dostopen v vseh večjih mestih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V, ponekod 240 V, uporabljajo enake vtičnice kot pri nas.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 331 210 km2
  • Prebivalstvo: cca. 91,5 milijonov
  • Glavno mesto: Hanoi
  • Jezik: vietnamski; v uporabi so tudi angleški, francoski, kitajski, khmerski jezik;
  • Vera: budizem 9,3%, katoliška 6,7%, hoa hao 1,5%, cao dai 1,1%, protestantska 0,5%, islam 0,1%, ateisti 80,8% (neuradno tudi budisti)
  • Ureditev: komunistična država, 58 provinc, predsednik države: Truong Tan Sang
  • Lokalni čas: GMT +7
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Vietnam izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več