Tadžikistan-Karakul in Črno jezero

TADžIKISTAN

Tadžikistan – Prijazna lepotica Centralne Azije

Tadžikistan, doživite spektakularno »Pamir highway« s čudovito pokrajino. V Tadžikistanu zaživite s prijaznimi domačini in zgodbami svilene ceste.

Seznam potovanj Tadžikistan – Prijazna lepotica Centralne Azije

Tadžikistan


Koristne informacije

VIZE: Slovenci potrebujemo vizum, ki ga uredi Agencija Oskar. Ob prijavi je potrebno dostaviti barvni sken potnega lista. 30 dni pred odhodom vam pošljemo še obrazec za vizum, katerega boste vrnili skupaj s potnim listom. Potrebujemo tudi 3 slike. Potni list mora biti veljaven vsaj 6 mesecev.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si.

Tadjikistan-Karakul, črno jezeroVREME: Tadžikistan ima celinsko podnebje in izrazite štiri letne čase. Zelo značilni so temperaturni ekstremi tako pozimi kot poleti in pogosto tudi med dnevom in nočjo.

1. Zima (november – februar) prinese hud mraz, sneg, zmrzovanje. Temperrature v hribih se spustijo vse do -20°C, lahko tudi do -40°C ali še niže. Tudi mesta in nižje ležeči kraji so neizprosno hladni. Mnogi prelazi niso prevozni.

2. Prehodna obdobja (pomlad in jesen) so znana po prijetnejših in znosnejših temperaturah, ki se podnevi gibljejo med 10 in 20°C. Noči so še vedno hladne, padavin je v tem obdobju največ.

3. poletje (junij – september) je obdobje z najmanj padavinami in najvišjimi temperaturami, ki se čez dan lahko vzpnejo tudi do 40°C. Temperature na višje ležečih območjih so znosnejše, razlike med dnevom in nočjo pa velike. Poletje velja za najbolj primeren podnebni čas za obisk večine Tadžikistana.

Več informacij na www.wunderground.com .

Tadjikistan-Karakul jezeroHRANA IN PIJAČA: Kulinarika Tadžikistana se je razvila pod vplivi ruske, iranske, afganske in uzbeške kuhinje. Najbolj znana narodna jed Tadžikistana je plov. Gre za jed z rižem, kateremu dodajo različne sestavine, od oreščkov in suhega sadja, do mesa, zelenjave, začimb. To je navadno tudi glavna jed mnogih obrokov. Večinoma se obedi v Tadžikistanu začno s suhim sadjem, oreščki, halvo ali kakšno drugo slaščico in nadaljujejo z juho, kakšnim kosom mesa, čemur sledi plovi. Med sestavinami mnogih jedi Tadžikistana prevladujeta meso in vrsta mlečnih izdelkov. Ostale sestavine so odvisne od sezone, še posebej zelenjava. Vsako glavno jed z mesom ali mlečnimi izdelki pospremi »ploščat« kruh non, ki ima posebno mesto v življenjih Tadžikov. Vedno mora biti obrnjen pravilno, navzgor, da ne prinese nesreče.

Od pijač med vsakodnevnimi brezalkoholnimi prevladuje zeleni čaj. Pije se brez dodatkov, tudi brez sladkorja. Na voljo so tudi mnoge ostale različne brezalkoholne pijače, od alkoholnih pa je na voljo pivo, a bolj priljubljene med Tadžiki so močnejše alkoholne pijače, kot je npr. vodka.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Tadžikistan je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Kljub prijaznim in poštenim ljudem pa se v gneči tržnic in turističnih krajev vedno gibljejo tudi žeparji, ki jim diši vaša lastnina.

Priporočamo vam, da ste pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo

Tadjikistan-Jezero Karakul in veliki Mustag Ata v ozadjuOBLEKA: Dobro se pripravite za zaščito pred soncem (glava, vrat). Priporočamo vam odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom) za pretežni del potovanja in zaprte čevlje za hladnejše dni in večere.

Gibali se bomo po muslimanskem svetu. Predlagamo, da vaša garderoba vključuje obleko, ki zakriva ramena, dekolte in kolena (dolgi kratki rokavi, »capri« polkratke hlače, zračna krila…).

Za hladnejše dni vzemite par volnenih nogavic in zaprto obutev, toplo volneno ali velur (flanelasto) srajco, volnen pulover ter vetrovka – in morda tudi volneno kapo!

LOKALNA VALUTA: Tadžiški Somoni; 1 Somoni (= 100 Diramov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD), a zgolj v Dushanbeju. Plačevanje s kreditnimi karticami ni pogosto. Včasih dvigovanje na bankomatih karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za celo potovanje za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Tadžikistana v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Klicna številka iz Slovenije v Tadžikistan je 00 992 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Telefoni in internet so na voljo v večjih krajih, mobiteli delujejo v večjih mestih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V, uporabljajo povsem enake vtičnice, kot v Sloveniji.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 143 100 km2
Prebivalstvo: cca. 7,8 milijonov
Glavno mesto: Dushanbe
Jezik: tadžik (uradni jezik), ruski v splošni uporabi
Vera: sunitski islam 85%, šiitski islam 5%, ostalo 10%
Ureditev: republika, 2 provinci, 1 avtonomna provinca, 1 okrožje prestolnice, predsednik države: Emomali Rahmon
Lokalni čas: GMT + 5
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Tadžikistan izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več