Stockholm - Švedska

ŠVEDSKA

Švedska - kjer so bojeviti Vikingi doma

Bogata kulturna, zgodovinska dediščina, slikovite vasice, divja, neokrnjena narava, živahna prestolnica, zgrajena na 14 otočkih, ki preseneti obiskovalca.

Seznam potovanj Švedska - kjer so bojeviti Vikingi doma

Švedska


Koristne informacije

OBVEZNI DOKUMENTI: Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopamo z veljavno osebno izkaznico ali seveda z veljavnim potnim listom. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

VREME: Švedsko podnebje je v primerjavi z drugimi območji na isti zemljepisni širini precej ugodno. Osrednji del države ima celinsko podnebje (mrzle zime in vroča poletja). Oceansko podnebje z milimi, mokrimi zimami in svežimi poletji imajo na južnem delu ob Severnem morju, Baltskem zalivu in Baltskem morju.

Skrajni sever ima subarktično podnebje. Na zahodnem delu države pa je gorsko podnebje, z dolgimi in mrzlimi zimami ter kratkimi, a svežimi poletji.

Več informacij na http://www.wunderground.com/.

Švedska-Stokholm-kavarnaHRANA IN PIJAČA: Osnova švedske kuhinje so tradicionalne specialitete iz rib, divjadi, govedine, gozdni sadežev in gob. Dolgim zimam, ko je primanjkovalo sveže zelenjave, se je prilagodila tudi prehrana: konzervirano zelje in marmelade iz gozdnih sadežev in brusnic se uporabljajo kot vir vitamina C. Brusnična marmelada se dodaja tudi težkim mesnim jedem, da poleg izboljšanja okusa pomaga tudi prebavi. Tradicionalne priprave hrane so dimljenje, fermentacija, soljenje, sušenje in mariniranje. Krompir se je skozi celo leto in je kot glavni vir ogljikovih hidratov pogosta priloga jedem. Ob četrtkih, ki je bil v preteklosti dan za juho, še danes v mnogih restavracijah in domovih postrežejo juho; najbolj tradicionalna je ärtsoppa, rumena grahova juha, ki se postreže s palačinkami. Še nekaj specialitet, katere boste zagotovo srečali na švedskem jedilniku: köttbullar (mesne kroglice), smörgåsbord (hladni bife), blodpudding (krvavi puding oz. krvavica), inlagd sill (mariniran slanik), kroppkakor (krompirjevi cmoki, polnjeni s svinjino), kåldolmar (polnjeni zeljni listi), smörgåstårta (sendvič–torta), … Poskusiti morate tudi tradicionalne švedske sladice kot je ostkaka (kremast kolač), smulpaj (pita), spettekaka, … Pa Smaklig måltid (»dober tek«)!

Najbolj priljubljene švedske pijače so kava, glögg (kuhano vino), likerji ter pivo. Voda je pitna povsod v državi.

VARNOST: Varna dežela. Pozorni moramo biti na osebno lastnino. Dragocene predmete (denar, kreditne kartice, potni list in druge vrednosti) imejte vedno pri sebi ali jih shranite v hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Ni posebnosti pri oblačilih. Priporočamo oblačila v plasteh ter da imate pri sebi vedno tudi vodoodporno vetrovko in dežnik za morebitne plohe. Pri obutvi vam priporočamo udobne čevlje, v katerih lahko dobro hodite.

LOKALNA VALUTA: švedska krona (=100 øre). Denar je mogoče poleg na bankah zamenjati tudi v menjalnicah, na recepciji hotelov, v turističnih agencijah, na bencinskih črpalkah in v večjih trgovskih hišah.

Švedska-Stockholm-tržnicaKREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Uporaba kreditnih kartic je na Švedskem zelo razširjena in sprejemajo jih v številnih hotelih, restavracijah in trgovinah; z njimi je mogoče plačevati tudi na skoraj vseh bencinskih črpalkah. V številnih trgovinah in storitvenih obratih lahko plačujete tudi s plačilno kartico Maestro in kodo za bankomat. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (glede na kartico). V vsakem primeru vam priporočamo nekaj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Švedske v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije na Švedsko je +46 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Telefoni in internet so na voljo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 230 V; uporabljajo takšne vtičnice kot v Sloveniji.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 449.964 km2
Prebivalstvo: cca. 9,6 milijonov
Glavno mesto: Stockholm
Jezik: švedski
Vera: protestanti 41 %, pravoslavni 1 %, katoliki 2 %, druge krščanske ločine 9 %, ostalo 4 %, ateisti 13 %, agnostiki 30 %.
Ureditev: kraljevina, parlamentarna ustavna monarhija, s kraljem Karlom XVI. Gustafom na čelu države. Administrativno je razdeljena na 21 okrožij.
Lokalni čas: GMT +1
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Švedska izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več