Stockholm - Švedska

ŠVEDSKA

Švedska - kjer so bojeviti Vikingi doma

Bogata kulturna, zgodovinska dediščina, slikovite vasice, divja, neokrnjena narava, živahna prestolnica, zgrajena na 14 otočkih, ki preseneti obiskovalca.

Seznam potovanj Švedska - kjer so bojeviti Vikingi doma

Švedska


O deželi

Kraljevina Švedska je skandinavska, baltska in nordijska država v Severni Evropi. Meji na Norveško in Finsko, po morju pa še z Dansko, s katero jo povezuje tudi zelo popularen most.

Švedska-Stokholm-Vasa muzejDežela je velika (449.064 km2) in redko poseljena (dobrih 9 milijonov prebivalcev), razsežni gozdovi, visokogorske planote (fjeli), številna jezera in razgiban gorski svet nudijo tišino, sprostitev in odmik od hrupnega sveta.

Zgodovina Švedske je podobno kot zgodovina Danske, Norveške ali Finske, zgodovina bojev za prevlado v Skandinaviji. Veliki svetovni dogodki so se tega dela sveta malokrat dotaknili. Več kot stoletje je Švedska spadala pod Dansko, Finska pa je bila več stoletij v okviru Švedskega kraljestva, ki je v 16. stoletju segalo prav do Estonije. Danes je Švedska miroljubna država.

Ime naroda in države izvira iz imena ljudstva Sveari iz leta 300 n. š., kasneje so se tu pojavili Gauti, Normani in Varjagi. Od 10. do 12. stoletja je potekalo pokristjanjevanje in leta 1164 so ustanovili škofijo v Uppsali. Leta 1520 je kralj Gustav Ericksson Vasa premagal Dance in postal kralj Gustav I. Švedska je postala kmalu pomembna močna kraljevina in evropska velesila.

Švedska-Stokholm-mestoGospodarstvo sloni na lesu, železovi rudi, električni energiji, uspešni industriji (strojna, avtomobilska, lesna, elektronska, …), izredni delovni zavzetosti in natančnosti ter redu na vseh področjih. Država je v dolgih desetletjih zgradila sistem izjemne socialne pravičnosti, ki omogoča prav vsem državljanom dostojno življenje. Kljub temu pa se je v preteklosti več kot milijon in pol ljudi preselilo v Ameriko. Švedska je članica Evropske unije, vendar uporablja kot denarno valuto še vedno krono. Sama Švedska pa je danes država, v katero se radi priseljujejo delavci iz vzhodne in južne Evrope.

Prebivalci so večinoma Švedi s svojim značilnim jezikom, na severu države živi narodnostna skupina Laponcev (okoli 15.000), ki živijo tudi na Norveškem in Finskem. Po veri so večinoma protestanti, manjšina je katolikov, priseljeni prebivalci pa so prinesli tudi pravoslavno vero in islam.

Zakaj z nami na Švedsko ?

  • Švedska je dežela Nobelovih nagrad (nagrade podeljujejo od leta 1901)
  • Stockholm – glavno mesto je znano kot "mesto med mostovi" in ni čudno, da je dobilo nadimek "Severne Benetke". Postavili so ga na 15 otočkih, se je pa že davno združilo v celoto. Mesto ima številne palače in je kulturno, univerzitetno, nakupovalno in poslovno središče Švedske in izziv za kakršnekoli turiste.

  • divja neokrnjena narava – visoke planote, pokrite s snegom - fjeli, tundra s severnimi jeleni, iglasti gozdovi, stare kamenine Baltskega ščita – najstarejši del Evrope, aktivni ledeniki, ki polzijo s Skandinavskega gorovja, številna ledeniška jezera (nordijska hoja s palicami se je rodila prav tu, na širokih prostranstvih skandinavskih planot in gorskih hrbtov)
  • švedski prigrizki – smorgasbord (umetelni narezki in kruhki), grahova juha in palačinke, kot jih ne poznate, ter brusnična marmelada (tudi poleg mesa!)
  • Vasa museum – 31. januarja 2013 so Švedi po točno 333 letih obnovili in ponovno predstavili na ogled znamenito ladjo VASA, ki je plula le enkrat …Sicer pa je to odličen pomorski muzej, ki se ga ne sme izpustiti
  • doživljajski park Liseberg – švedski Gardaland s celo vrsto atrakcij, vlakcev, tematskih postavitev, ki dišijo po severnih deželah
  • doživljajski park Skansen – leta 1891 so blizu Stockholma odprli prvi park, v katerem so postavili prenovljene primerke stavbne dediščine zadnjih 500 let, in sicer od severa do juga dežele, hkrati pa lahko opazujemo tudi oblačilno kulturo prebivalcev Švedske, drobne vsakodnevne predmete in arktični živalski vrt!
  • Oresundski most povezuje Dansko in Švedsko in je tehnično čudo! Most je dolg več kot 7,8 km, zgradili so tudi 4 km dolg umeten otok in 4 km dolg tunel, od katerega gre 3500 metrov pod morskim dnom …

 

Švedska izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več